Вход   Регистрация

Защо налягането в гумите е толкова важно

Защо налягането в гумите е толкова важно
 

Това са рисковете, които поемаме, когато не се грижим за гумите на автомобила си

Поддържането на правилно налягане в гумите, увеличава техния живот, подобрява сигурността на автомобила и оптимизираразхода на гориво. Вероятно сте го знаели и преди, но е време да задълбаем в темата и да я разнищим.

Защо налягането в гумите е толкова важно
 
Налягането на гумите се измерва, като се изчислява количеството напомпан въздух във вътрешността на гумата. За целта най-често се използват две мерни единици - PSI (паундове на квадратен инч) или BAR (приблизително равно е на една физическа атмосфера).
 
За да разберем какво налягане трябва да поддържаме в гумите на автомобила си, трябва да се допитаме до инструкциите за експлоатация, осигурени от производителя. Ако не ви се търси в дебелата книжка, огледайте се някъде около пантата на шофьорската врата, където повечето коли имат стикер с препоръчителното налягане.
 
В противен случай рискувате повреда на гумите, по-висок разход на гориво и потенциална катастрофа. По-долу разглеждаме основните случаи:

Защо налягането в гумите е толкова важно
 
Ниско налягане
 
Ако не проверявате регулярно налягането на гумите си те много бързо могат да спаднат. Това само по себе си би довело до неравномерен контакт на гумите с пътната настилка, което от своя страна води до прекомерено износване на вътрешната и външната част на протектора на гумата. При недостатъчно напомпани гуми също може да се наблюдава и увеличаване на съпротивлението при търкаляне, което увеличава разхода на гориво и води до по-голямо количество отделени въглеродни емисии.

Защо налягането в гумите е толкова важно
 
Високо налягане
 
Прекомерно високото налягане на гумите би било колкото вредно за самите тях, толкова и скъпо за вас, като техен собственик. В този случай контактното петно е много малко и води до загуба на сцепление и увеличаване на спирачния път. Натоварването се пренася в централната част на гумата и се разпределя неравномерно, което води до по-кратък живот на гумите.

Защо налягането в гумите е толкова важно
 
Коректно налягане
 
В повечето случаи не можем да разберем с просто око дали налягането на гумите ни е намаляло и дали трябва да се погрижим за тях. Тенденцията сочи, че налягането спада с приблизително 0.1 BAR на месец (2 PSI). В летните дни, с повишаването на температурите, гумите губят повече въздух затова е прeпоръчително през горещия сезон да проверявате налягането им по-често.
 
Има три места, на които можете да проверите препоръките, които производителят на вашия автомобил е дал за правилното налягане на гумите за съответния модел.
 
 • В книжката на автомобила ви
 • На вратата на шофьора
 • От вътрешната страна на външната капачка на резервоара
Хубаво е да имате в предвид, че е възможно препоръките да сочат различно налягане за предните и задните гуми, както и в зависимост от това колко натоварен е автомобилът.
 
Ако имате нужда, използвайте таблицата, по-долу, за да преобразувате PSI в BAR и обратното, и да проверите налягането на гумите си, още сега. 
Защо налягането в гумите е толкова важно
 
Реклама  


Купи кола

 • Opel Corsa 3бр. на части

  11 лв.

  дата на произв. - септември , 1999 г., пробег - 210000, С.к - Ръчна

 • Hyundai I20 1.0 turbo

  11 лв.

  дата на произв. - декември , 2017 г., пробег - 11, С.к - Ръчна

 • VW Polo 1.4i/Лизинг

  5800 лв.

  дата на произв. - ноември , 2006 г., пробег - 160000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Renault Espace 1.9 DCI TOP ОФЕРТА

  2900 лв.

  дата на произв. - октомври , 2006 г., пробег - 225800, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • BMW 2 Gran Tourer 220D

  35900 лв.

  дата на произв. - май , 2015 г., пробег - 53900, С.к - Автоматична, цвят - Сив

 • BMW 2 Gran Tourer 218D

  27400 лв.

  дата на произв. - май , 2016 г., пробег - 29600, С.к - Ръчна, цвят - Син

Виж всички обяви

Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising