Вход   Регистрация

Защо налягането в гумите е толкова важно

Защо налягането в гумите е толкова важно
 

Това са рисковете, които поемаме, когато не се грижим за гумите на автомобила си

Поддържането на правилно налягане в гумите, увеличава техния живот, подобрява сигурността на автомобила и оптимизираразхода на гориво. Вероятно сте го знаели и преди, но е време да задълбаем в темата и да я разнищим.

Защо налягането в гумите е толкова важно
 
Налягането на гумите се измерва, като се изчислява количеството напомпан въздух във вътрешността на гумата. За целта най-често се използват две мерни единици - PSI (паундове на квадратен инч) или BAR (приблизително равно е на една физическа атмосфера).
 
За да разберем какво налягане трябва да поддържаме в гумите на автомобила си, трябва да се допитаме до инструкциите за експлоатация, осигурени от производителя. Ако не ви се търси в дебелата книжка, огледайте се някъде около пантата на шофьорската врата, където повечето коли имат стикер с препоръчителното налягане.
 
В противен случай рискувате повреда на гумите, по-висок разход на гориво и потенциална катастрофа. По-долу разглеждаме основните случаи:

Защо налягането в гумите е толкова важно
 
Ниско налягане
 
Ако не проверявате регулярно налягането на гумите си те много бързо могат да спаднат. Това само по себе си би довело до неравномерен контакт на гумите с пътната настилка, което от своя страна води до прекомерено износване на вътрешната и външната част на протектора на гумата. При недостатъчно напомпани гуми също може да се наблюдава и увеличаване на съпротивлението при търкаляне, което увеличава разхода на гориво и води до по-голямо количество отделени въглеродни емисии.

Защо налягането в гумите е толкова важно
 
Високо налягане
 
Прекомерно високото налягане на гумите би било колкото вредно за самите тях, толкова и скъпо за вас, като техен собственик. В този случай контактното петно е много малко и води до загуба на сцепление и увеличаване на спирачния път. Натоварването се пренася в централната част на гумата и се разпределя неравномерно, което води до по-кратък живот на гумите.

Защо налягането в гумите е толкова важно
 
Коректно налягане
 
В повечето случаи не можем да разберем с просто око дали налягането на гумите ни е намаляло и дали трябва да се погрижим за тях. Тенденцията сочи, че налягането спада с приблизително 0.1 BAR на месец (2 PSI). В летните дни, с повишаването на температурите, гумите губят повече въздух затова е прeпоръчително през горещия сезон да проверявате налягането им по-често.
 
Има три места, на които можете да проверите препоръките, които производителят на вашия автомобил е дал за правилното налягане на гумите за съответния модел.
 
 • В книжката на автомобила ви
 • На вратата на шофьора
 • От вътрешната страна на външната капачка на резервоара
Хубаво е да имате в предвид, че е възможно препоръките да сочат различно налягане за предните и задните гуми, както и в зависимост от това колко натоварен е автомобилът.
 
Ако имате нужда, използвайте таблицата, по-долу, за да преобразувате PSI в BAR и обратното, и да проверите налягането на гумите си, още сега. 
Защо налягането в гумите е толкова важно
 
Реклама  


Купи кола

 • BMW 530 530XD-M-PAKET

  67900 лв.

  дата на произв. - януари , 2013 г., пробег - 79000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Toyota Yaris 1,4 D4D-AUTOMATIC

  13750 лв.

  дата на произв. - януари , 2011 г., пробег - 91000, С.к - Автоматична, цвят - Светло сив

 • Audi A4 3.0TDI QUATTRO 204кс. 6ск.

  8990 лв.

  дата на произв. - декември , 2005 г., пробег - 156583, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно сив

 • Audi A4 2.0TDI AVANT AUTOMAT

  14900 лв.

  дата на произв. - октомври , 2009 г., пробег - 271033, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Mercedes-Benz A 150 BLACK EDITION

  6000 лв.

  дата на произв. - януари , 2005 г., пробег - 240000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • VW Passat 2.0 TDI

  8850 лв.

  дата на произв. - ноември , 2007 г., пробег - 256000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

Виж всички обяви

Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising