IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Царят е гологлав: тестваме Rolls Royce Dawn

Англичаните определят новия Dawn като най-сексапилната кола в историята си. След кратък флирт в Южна Франция вече разбираме защо

Тер Бланш, разположен стратегически по средата между Кан и Сен Тропе, е място с особена репутация.

Някога лична вила на Шон Конъри, през 90-те имотът е откупен от германския милиардер Дитмар Хоп, основателя на SAP, и превърнат в един от най-луксозните голф комплекси. Безкрайните му алеи са изпълнени с шедьоври на модерното изкуство - Жан Дюбюфе, Пиер Арман, Марио Чероли. Преди година CNN Money го нареди между петте най-мечтани ваканционни дестинации в света.
 
  

 
  
ЛЕСНО МОЖЕМ ДА РАЗБЕРЕМ защо са го избрали за европейския дебют на колата, която самите й създатели определят като "най-сексапилния Rolls Royce" в историята.

Dawn, тоест зора, е едва третият кабриолет на англичаните, и първата им кола от десетилетия, която не носи "призрачно" име. Разбира се, и с просто око ще видите близостта й до Ghost и Wraith, с които дели повечето си компоненти. Но дизайнерите на Rolls Royce уверяват, че 80% от всички външни панели са изцяло нови.

Разликите са минимални - един сантиметър тук, една по-заоблена линия там. Но резултатът е смайващ. Не сме си представяли, че една почти пет и половина метрова грамада може да изглежда толкова елегантна.


УДИВЛЕНИЕТО САМО СЕ ЗАСИЛВА, щом натиснете бутона на запалването. Посягате плахо, очаквайки да чуете рева на чудовищния V12. Всъщност не чувате нищо. За момент може да си помислите, че карате електромобил. В действителност под капака е същият 6.6-литров мотор като в Wraith, само че ограничен до 571 конски сили. За сметка на това въртящият момент е потресаващ - 780 нютонметра, повече от Ferrari 488 и Pagani Zonda.

Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 5 секунди и дава странно познато усещане. Отне ни време, докато се сетим, но чувството е същото като в излитащ самолет. Същата сила, която ви прилепя към седалката, и същото несравнимо внушение, че машината използва само частичка от огромната си мощ. Неслучайно на таблото в Dawn имате не оборотомер, а скала, която показва колко мощност ви остава в резерв. Обичайното положение на стрелката е някъде около 95%.
 
  
Царят е гологлав: тестваме новия Rolls Royce Dawn (ВИДЕО)
 
  
ОСЕМСТЕПЕННИЯТ АВТОМАТИК ИМА
така нареченото "сателитно подпомагане" - през цялото време компютърът получава данни от GPS, така че да предвиди изкачванията, спусканията и завоите пред вас и да подготви най-точната предавка. И не търсете планки за ръчно превключване - това просто не е такава кола.

Изобщо всичките изредени гръмки показатели нямат никакъв смисъл. В края на краищата това е Rolls Royce. Не че не може да го карате спортно. За двата си тона и половина колата се държи учудващо добре в завоите и следва командите с фантастична прецизност. Но просто няма да ви се иска да го правите.

Първо, истински изумителната част е не самото ускорение, а катедралната тишина, при която то се случва. С вдигнат покрив Dawn е по-тих и от мавзолея на Ленин.

Гюрукът е от шест слоя плат, съшити със специалния френски шев, но ви отделя от външния свят, сякаш е от шест пръста стомана. А когато ви писне от уединението, трябва само да натиснете един бутон и да задействате прословутия "тих балет": покривът се прибира напълно само за 22 секунди, без да издаде и звук. Можете да го правите и в движение, до 50 км/ч.


СМЪКНАТИЯТ ПОКРИВ Е ВТОРАТА ПРИЧИНА да не карате твърде бързо. Защото ако го правите, хората няма да успеят да ви видят, а тогава защо по дяволите сте си купили Rolls Royce кабриолет? Ето още едно удивително качество на тази марка. Автомобили с наполовина по-ниска цена вече са нетърпимо арогантни. Но Ролсът по някакъв необясним начин не е. Минувачите масово ни се усмихват, повечето размахват одобрително палци. Освен ако не са били стопаджии, разбира се.

Този автомобил е като пейзаж на Моне. Когато го видите, не си мислите колко струва. А само колко е изключителен.
  
  
Царят е гологлав: тестваме новия Rolls Royce Dawn (ВИДЕО)
  
  
ВСЕ ПАК КОЛКО СТРУВА DAWN?
Тук сме в онова царство на свръхлукса, в което няма ценова листа. И ако питаш за цената, значи не можеш да си я позволиш. Долната граница за кабриолета е около 310 000 евро, тоест малко повече от Wraith и доста по-малко от Phantom Drophead Coupe. Но това е преди да добавите задължителните глезотии: 21-цоловите джанти с капачета, които не се въртят с колелата; индивидуалния дизайн на седалките; килимчетата от петсантиметрова вълна. В началото се стреснахме, че ги няма емблематичните чадъри във вратите. Но всъщност ги има, просто са преместени в предния калник, така че да ги измъквате, без ръката ви да се намокри.

Мултимедийната система е пролетарска заемка от BMW - поизлъскана версия на познатата ни iDrive. Аудиото обаче е разработено специално за Dawn, с цели 18 говорителя, които автоматично се пренастройват според нивото на външния шум.

Какви са недостатъците ли? Това е труден въпрос. Тестовата ни кола е от предварителното производство и няма дефлектор за вятъра - при свален покрив косата ви ще се поразроши. Но в серийния Dawn този проблем ще отпадне.


ТЕСНИТЕ УЛИЧКИ НА ГРАС, световната столица на парфюмерите, ни напомнят за единствената истинска слабост на този Rolls Royce. Всъщност колата е учудващо маневрена за нещо, дълго 5.36 и широко 2 метра. Но от самата мисъл за цената й ще ви пресъхва устата всеки път, когато трябва да обърнете, или да се разминете с някое 2CV.  

Елмър Леонард, един от любимите ни писатели, казваше, че тайната на увлекателния роман е първо да се отървеш от всички прилагателни. В нашия случай това е трудничко: Dawn е кола, която сякаш се състои само от прилагателни. Изключителен. Луксозен. Аристократичен. Неповторим. Можем да продължим този списък доста дълго. А можем и просто да кажем: истински Rolls Royce.

 

 

571 к. с. максимална мощност

5.0 секунди 0-100 км/ч

14.1 литра / 100 км среден разход


 

0 от 500