IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кучетата на войната: тестваме новата Toyota Hilux

Първото изцяло ново поколение на легендарния пикап от 12 години насам наистина ни изненада

През 1974 Фредерик Форсайт написа "Кучетата на войната" - не толкова роман, колкото детайлен наръчник как да направите преврат в малка държава от Третия свят.

От тази книга ще научите всичко необходимо: кого да наемете, какво оръжие да купите и по какви точно сенчести начини да го транспортирате докъдето трябва. Форсайт пропуска само една подробност: на какви автомобили да се спрете. Но това, разбира се, го знае всеки.
  
  

   
   
РАЗГЛЕДАЙТЕ РЕПОРТАЖИТЕ от всички горещи точки на света - от Сомалия през колумбийските партизани до психопатите на Ислямска държава - и ще видите едно неизменно действащо лице: Toyota Hilux.

Не защото най-продаваният пикап извън Америка е особено злодейски на вид. А защото, когато ще правиш преврат от джунглата, трябва да си сигурен, че ще минеш навсякъде и няма да угаснеш в най-неподходящия момент.

Но сега Hilux има ново поколение - първото му истинско обновяване от 12 години. И няма как да не се запитаме - жив ли е още митът? Или и Toyota са се подвели по модните тенденции и са превърнали най-мъжката машина в смекчен унисекс?

ИМА НЯКОИ ПРИЗНАЦИ за последното. Дизеловият мотор е прихванал заразата на даунсайзинга и се е стопил до 2.4 литра. Повечето детайли са хромирани и блестящи. Кабината се е превърнала от просто място, където седиш, в малка симфония от кожа, меки материали и приглушени светлини.

Имате 7-инчов сензорен екран, bluetooth, автоматичен климатик, електрически седалки и една купчина електронни системи, които следят знаците вместо вас и бдят да не сгазите неволно някой пешеходец. Имате хотспот за безжичен интернет на борда. Имате даже огледалца в сенниците. Може би за да изглеждате добре по телевизията, ако превратът се окаже успешен.

 
Кучетата на войната: тестваме новата Toyota Hilux (видео)
  
  
НО ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПОД ВСИЧКИ ТЕЗИ ГЛЕЗОТИИ Hilux не е загубил характера си. Двигателят наистина е по-малък, но е с повече въртящ момент от стария - ще го усетите и при изпреварвания на пътя, и при катерене из планините. Сто и петдесетте му коня ни се сториха напълно достатъчни. Разбира се, ако искате мощност и ускорение, ще сте по-добре с 3.2-литровия Ford Ranger. От друга страна, ако искате мощност и ускорение, какво по дяволите правите на щанда за пикапи?

Донякъде за минус може да мине автоматичната трансмисия. Да, тя работи безотказно и вероятно ще надживее и Лили Иванова. Но всяко по-рязко настъпване на педала се посреща с ядосано ръмжене.

АКО СЕ ВЪЗДЪРЖАТЕ ОТ РЕЗКИ ДВИЖЕНИЯ обаче, този Hilux е удивително лесен за каране. Окачването е основно преработено, има дори специална система, която следи натягането на пружините. Резултатът е, че двутонният и над петметров пикап се усеща като лека кола - завива прецизно и без излишно накланяне. И доста тихо благодарение на добрата шумоизолация.

Двойната кабина спокойно може да вози петима пътници, но има и уловка. След като се насладихме на независимото окачване на новия Nissan Navara, добрите стари листови амортисьори на Hilux ни се видяха малко груби. Те не са непременно минус, особено ако ви се наложи да превозвате един тон тухли. Но няма да допаднат на пътуващите отзад. А превземането на столици става малко по-сложно, когато на войниците им е прилошало по пътя.

Двойната кабина намалява товарния отсек от 2.30 м до метър и петдесет - което пак е предостатъчно да монтирате минохвъргачка. Максималният товар е 1110 килограма - по-скоро стандартно за класа. Но капацитетът за теглене от три тона и половина слага в малкия джоб всички останали конкуренти.
  
  

Кучетата на войната: тестваме новата Toyota Hilux (видео)
  
  
УБЕДИХМЕ СЕ, ЧЕ HILUX
е учудващо добър на асфалта. Но бива ли го все още и извън него?

Дори само външният вид би трябвало да ви подскаже отговора. Пикапът е станал по-дълъг, по-широк и по-заплашителен на вид. Но най-видимата промяна е в странно изострената предница. Това може и да не ви допадне естетически - но то повишава ъгъла на атака до цели 31 градуса, което значи, че Hilux е вече готов и за високопланински изкачвания. Минималният просвет е 29 сантиметра - достатъчно, за да газите смело из реките.

4X4 СИСТЕМАТА Е С ПОНИЖАВАЩА предавка и с два диференциала. Задният може да се заключва. Предният има специални датчици за температурата на маслото, които няма да допуснат механизмът да прегрее.

Накратко, Hilux не е загубил нищичко от качествата, които накараха 18 милиона души да си го купят от 1968 година насам. Само е добавил малко съвременни удобства. И малко цифри в цената.

Базовата версия започва от разумните 50 хиляди лева, но тя е с единична кабина и без 4х4. Машина като нашата тестова ще вдигне летвата до 76 хилядарки, но пък ви дава автоматични светлини, безключов достъп, тъч скрийн, подгряване на седалките и адаптивен круиз контрол. Все неща, които ще направят живота ви по-приятен. Но няма да ви направят по-малко мъж, не се тревожете.

 

150 к. с. максимална мощност

400 Нм максимален въртящ момент

12.8 секунди 0-100 км/ч

293 мм минимален просвет

 

0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ElPatron ( преди 7 години )
    Konkyrent, може и да си прав, не е необичайно компаниите да си стъкмяват брошурите в своя полза. Гледал съм на Колела теста и на Навара и ми се струва, че май им беше харесала повече. Но това за пътното поведение е малко прекалено - какво очаквате от двутонен пикап? На лосовия тест не се справят Порше Макан и Це-класата на Мерцедес, какво остава за товарно добиче - http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/26156-mercedes-benz-c350e-se-provali-na-losoviia-test/.
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    konkyrent ( преди 7 години )
    Патроне,Капацитета на теглене от 3,5 тона при Hi Lux е за единична и удължена кабина. Двойната кабина има капацитет на теглене 3,2 тона. Питай в Тойота ако не вярваш. Отделно клиренсът от 293 мм също е малко смехотворен. Това е максималната възможна височина посочена някъде между предния и задния мост. Най-ниската точка на Hilux с двойна кабина е 225 мм при задния мост.Пътно поведение? Виж товаhttp://fakti.bg/technozone/207971-tejak-losov-proval-za-toyota-hilux
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    ElPatron ( преди 7 години )
    Navara NP300 Approach angle 31.0 degrees.
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    ElPatron ( преди 7 години )
    Konkyrent, и ти малко наизуст пишеш:The maximum towing capacity of the new Hilux is 3.5 tons*.и също:Ford Ranger 2016 Approach angle:29.0Departure angle:20.0Ramp breakover angle:25.0
  • #7
    0 rate up comment 7 rate down comment
    Konkyrent ( преди 7 години )
    Тук малко са прекалили с хвалебствията. Капацитета на теглене на HiLux e 3,2 тона, тоест по-малко от на конглокенти като Navara и Ranger например, които имат 3,5 т капацитет на теглене. Наред с това ъгъла на атака съвсем не е чак толкова голям. Navara има 32 градуса например. А Ranger има по-добри показатели за дълбочина на газене от HiLux. А да се хвали пътното поведение на асфалт на този пикап е малко неуместно и непрофесионално на фона на конглокентите. Така че по-леко с хвалбите.
  • #6
    2 rate up comment 9 rate down comment
    до 1 коментар ( преди 7 години )
    Съгласен съм съм колега..абсолютен контейнер е това недоразумение!
  • #5
    3 rate up comment 12 rate down comment
    RRE435i ( преди 7 години )
    Verno toia ko6 e samo za ku4eta
  • #4
    4 rate up comment 24 rate down comment
    e46 ( преди 7 години )
    Константин Томов да си оправи стила на писане че не ме кефят тъпите му шегички из статията
  • #3
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Alien ( преди 7 години )
    РАЗГЛЕДАЙТЕ РЕПОРТАЖИТЕ от всички горещи точки на света ... Az bih napisal izgledayte "Killing a Toyota"Part 1-3 na Top Gear v You Tube i shte razbereta kakv zhilav avtomobil e Hilux !!!
  • #2
    7 rate up comment 4 rate down comment
    гост ( преди 7 години )
    не е зле. За фермери, де...