IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Следващият Qashqai може да заобиколи Великобритания

Напускането на ЕС ще се отрази зле на завода в Съндърланд

Следващият Qashqai може да заобиколи Великобритания

Nissan ще реши през ноември дали ще произвежда в завода си в Съндърланд следващото поколение на популярния кросоувър Qashqai. Възможността за това Qashqai да заобиколи се породи, след като Великобритания реши да напусне Европейския съюз. 

 Следващият Qashqai може да заобиколи Великобритания

Новината съобщи големият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон, цитиран от Automotive News. Производството на новото поколение на Qashqai трябва да започне през 2018 или 2019 година, което означава, че времето за избор на завода, където ще се сглобява моделът наистина изтича. 

 

Миналата седмица Гон се срещна с премиера на Великобритания Тереза Мей, а преди това предупреди, че напускането на ЕС може да накара компанията да се откаже да инвестира в завода си в Северна Англия. 

 

Заводът на Nissan в Съндърланд е най-големият във Великобритания, като произвежда 475 000 годишно, 80% от които са за износ. 

 

„Ние не искаме отстъпки или някакво предимство, което да ни осигури правителството на Великобритания, но също така не искаме и да губим конкурентноспособността си”, обяви Гон. Той допълни, че е получил уверения от британското правителство, че то ще действа „изключително внимателно” по отношение на завода на Nissan, за да „запази конкурентноспособността му”. „След тази гаранция, мога по-спокойно да мисля за бъдещето на завода”, заяви миналата седмица Гон. 

 

Според медиите във Франция, алтернатива на завода в Съндърланд е този на Renault в Паленсия, Испания. Там се сглобява компактния SUV на французите Kadjar, който е близък до Qashqai. Renault вече премести сглобяването на новото поколение на Micra от Съндърланд във Франция. Френската компания държи 43,4% от акциите на Nissan. 

 

Преди „Брекзит” много представители на бизнеса предупредиха Великобритания, че напускането на ЕС може да има тежки последици за икономиката на Острова. Интересното е, че 61% от гласовете в Съндърланд на референдума са били за това Великобритания да напусне ЕС.

Тагове: nissan qashqai
0 от 500