IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникални BMW M3 отбелязаха юбилея на модела

Четирите машини така и не се появиха в серийно производство

Уникални BMW M3 отбелязаха юбилея на модела

През тази година BMW отбелязва 30-годишнината на спортния модел М3 и това накара сътрудници на подразделението BMW M Division да съберат на едно място 4 прототипа, който са достойни да украсят всяка автомобилна колекция. Автомобилите са специални и заради факта, че нито един от тях не се появи в серийно производство.
Уникални BMW M3 отбелязаха юбилея на модела
Първият е BMW M3 Pickup от 1986 г. По това време спортните коли са били възприемани наравно с останалите ежедневни автомобили и това е една от причините този пикап не прави изключение. В основата му кабриолетът М3, чиято конструкция е сериозно променена с използването на неръждаема стомана.
Уникални BMW M3 отбелязаха юбилея на модела
Задвижването на товарния автомобил е поверено на 2,0-литров двигател със 192 к.с. от М3, но по-късно той е заменен със стандартен 2,3-литров агрегат. Пикапът е експлоатиран в продължение на 26 години, след което е пенсиониран и след необходимите ремонти се намира в централата на компанията.
Уникални BMW M3 отбелязаха юбилея на модела
Следващата машина е хечбек BMW M3 Compact от 1996 г. Тя е добре позната на част от феновете на марката, тъй като се появява на редица автомобилни изложения и дори е предоставена за тест-драйв на колегите от германското издание Auto motor und sport. Автомобилът е със 150 кг. по-лек от оригинала и благодарение на мотора с мощност 321 к.с. е страшно забавен за каране. Той обаче така и не се появява в серия, тъй като е доста скъп.
Уникални BMW M3 отбелязаха юбилея на модела
През 2000 г. BMW се замисля за пускането на комби М3 и дори създава подобен автомобил – M3 Touring. Неговата идея е да докаже на ръководството, че такива коли могат да се продават успешно, като са тяхната направа не са нужни сериозни технически преработки на стандартния модел. Шефовете на компанията обаче така и не са убедени в успеха на комбито M3 и не дават разрешение за неговото производство.
Уникални BMW M3 отбелязаха юбилея на модела
Последната машина е друг пикап М3, направен през 2011 г. Тогава се завръща идеята за пускането на сериен товарен автомобил, като медиите се връзват на съобщението от централата на баварците, без да се съобразят, че то излиза на 1 април. Все пак автомобилът получава сериозно отразяване, което всъщност е и основната цел на компанията.

Снимки: BMW

Тагове: bmw m3 m division
0 от 500