IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България ще прави мини градски електромобил

Столичната община пък обмисля да вземе електробуси

България ще прави мини градски електромобил

България ще прави мини градски електромобил
Снимка: Ройтерс

България е на път да стане производител на мини градски електромобил, обяви пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Асоциацията на електромобилите Мартин Заимов.

"Това е проект финансиран от програмата за иновации на ЕС. Не само България ще ги произвежда, ще има и други партньори. Производството на такова возило е много по-евтино и много по-просто, отколкото на нормалните автомобили", категоричен бе той.

Според него целта на проекта е да се направи многофункционална платформа, максимално енергоефективна и да има максимално качество и здравина.

"Зареждането става от обикновен контакт, но за дълъг път се препоръчва използването на бързозареждащи станции и така може да караме между 130 и 160 км", обясни на свой ред Камен Василев, член на Борда на Българска асоциация "Електрически превозни средства" (БАЕПС).

Той посочи, че предимството е, че електромобилът е съвсем тих и не замърсява околната среда.

"Малките градски автомобили са доста компактни за градска среда. Публични електростанции има около 40 у нас и предстои изграждането на още няколко нови мрежи, които ще позволят зареждането с по-висока скорост. Елктромобилите са бъдещето", настоя Василев.

Мартин Заимов пък пресметна, че един електрически автомобил има 1000 резервни части, докато един обикновен – 3000, „следователно единият има много по-малко поддръжка от другия и съответно по-малко разходи“, категоричен бе той.

Общинарят Симеон Славчев сподели в студиото на България сутрин, че целият Общински съвет и цялото ръководство на Столичната община имат желанието и намерението да включат няколко тестови електромобила, които да бъдат използвани в дирекциите и службите.

"Нужно е всички да партнират. Необходимо е също да се проведе кампания, за да се обясни какво представляват този тип автомобили и какви ползи носят те, както и въпросът с околната среда", посочи Славчев.

По думите му столичните общинари разглеждат различни възможности за финансиране.

"Има различни програми като "Хоризонт 2020", чрез която има вариант да се изгради мрежа от електростанции, защото такава липсва. В момента, в който тя се изгради, много повече шофьори ще използват електромобили", категоричен бе общинският съветник.

Той посочи, че Столичната община възнамерява да замени градските автобуси с електробуси.

"В момента този проект се подготвя и търси своя партньор, с когото да кандидатства. Тази инвестиция си заслужава в дългосрочен план. Имаме амбицията, след като наложим електромобилите като част от градската мобилност в София, да направим Столичната община енергийно независима община", посочи Симеон Славчев.

Още новини от България четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 7 години )
    Да бе верно, каква ни е излагацията с с голямата стена. Имам приятели които имат служебни пикапи и са много доволни
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Какво сме се изложили с Грейт Лоу, че не се сещам?
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Супер е това начинание. Дано и държавата да удари едно рамо! Все още имаме добри инженери, които съм сигурен, че могат да направят нещо добро. И нека не се продадат на големите корпорации, а действително да си остане фирмата българска и автомобилите да се произвеждат у нас. Единствено батериите могат да се поръчват отвън от утвърден и надежден производител. Японски най-добре. В тази идея има много хляб. Имаме на разположение огромен пазар цял ЕС. Друг е въпроса дали ще ни разрешат от там...
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Чудесно, искрено се надявам само да не се изложим отново, както с Грей Лоу.