IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford вади автономни коли от "ниво 4"

Машините нямат волан и педали

Ford вади автономни коли от

Американският производител Ford разработва автономни автомобили, които няма да се нуждаят от педали и волан. Машините трябва да бъдат готови за обществените пътища през 2021 г., като първоначално няма да се продават, а ще се предлагат по модела „рейдшеринг” – ще се използват за съвместни пътувания с помощта на онлайн-програми, съобщава Automotive News.
Ford премахва педала и волана от своите автономни коли
Новите автомобили на Ford ще бъдат изцяло автономни, като Обществото на инженерите от автомобилната промишленост (Society of Automotive Engineers; SAE) ги определя като безпилотни коли от 4-то ниво. Именно това означава, че стандартните елементи за управление като педали и волан ще бъдат излишни, тъй като на "шофьорът" няма да му се налага да поема контрола над машината.

Като цяло от SAE определят 6 нива на автоматизация при управлението на автомобила – от 0 до 5. Ниво 4 е за „висока степен на автоматизация”, което означава, че автопилотът ще може сам да взима решение, дори тогава, когато ситуацията изисква човешка намеса.

Във Ford са убедени, че новите автомобили ще се радват на огромна популярност. Засега от компанията не разкриват на кои компании ще разчитат за осъществяване на идеята за „рейдшеринг”, но най-вероятно партньор на марката ще стане Uber или Lyft. Конкурентът на Ford – General Motors, вече започна изпитания на автономни автомобили Chevrolet Bolt, свързани с Lyft.
Ford премахва педала и волана от своите автономни коли
За създаването на автономни автомобили Ford инвестира във високотхнологични компании като Velodyne, SAIPS, Nirenberg Neuroscience и Civil Maps. Всички те развиват именно безпилотни автомобилни технологии.

Снимки: Ford

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Каквото и да направят Форд, все си остават третокласен производител.
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    След 20 години... Магазин на Форд. Клиент влиза в шоурума, заглежда новия модел на Фокус. Продавача веднага се отзовава и започва да му изброява възможностите на автомобила. Клиента пита за цената. Продавача казва 20 хиляди евро. Клиента кима утвърдително и пита а с волан и ***? Е ако искате допълнителни екстри като волан и *** цената става 30 хиляди евро...... Усещам, че на там отива света.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А кой мислиш ще управлява градския транспорт :) Та той ще стане автономен още преди частните коли!
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ако не дай си Боже се масовизират, то аз определено ще се откажа от ползването на автомобил и ще предпочета обществения транспорт!
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 7 години )
    Абе тия полудели ли са всички с тия автономни кошници. Няма да се кача в такава, каква ще да е. Вместо да мислят за по-големи като капацитет и по-малки като размери батерии както и за електромобили тия само глупости мислят.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    olo ( преди 7 години )
    Ей ся си * фара
  • #1
    5 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ме е вярно! Във всеки форд има поне по 2 пед.ала на предните седалки