IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW оглави световната класация по продажби

Второто място остава за Toyota, твърдят германски експерти

VW оглави световната класация по продажби

Въпреки кризата с манипулираните данни на дизелови автомобили германският концерн Volkswagen е продал през първото полугодие повече коли от конкуренцията си от Япония и САЩ.
VW оглави световната класация по продажби
Снимка: Ройтерс

Това става ясно от анализ на браншовите експерти на базирания в Бергиш Гладбах германски Център за автомобилно управление към Университета за приложни науки. Според данните компанията заема лидерското място по продажби през първите шест месеца, предава германската икономическа телевизия N-Tv.

Според специалистите до края на юни групата VW е продала 5,04 млн. леки и лекотоварни автомобила, което представлява ръст от 0,8 процента на годишна база. Същия ръст (0,8%) най-големият производител на автомобили в Европа постигна и през май. Volkswagen се е възползвал преди всичко от добрата пазарна среда в Западна Европа и Китай.

С 4,99 милиона превозни средства и 1% увеличение Toyota е на второ място. Следва я General Motors (GM) с 4,77 млн. коли (минус 1,8%).

Още по-сериозен спад има през изминалото полугодие за корейският алианс Hyundai/Kia (-2,4 на сто). С ясно изразена дистанция корейците са на четвърто място (под 4 млн. продажби).

Сериозен ръст според тези предварителни данни отчитат германските премиум производители Daimler (10,3 на сто), BMW (5,8 на сто) и Audi (5,6 на сто). Така Daimler успява да изпревари BMW по продажби.

За цялата 2016 г. експертите очакват забавяне на ръста на глобалния пазар до около 2%, като продажбите ще достигнат 78 млн. нови коли. Ръст се очаква преди всичко за Китай и САЩ. Западна Европа също ще отчете нарастване (6 на сто), като вотът за Brexit ще окаже негативно влияние. Проблематично остава положението в Бразилия (спад от 23 на сто), Русия (-13 на сто) и Япония, където продажбите ще стагнират.

Още икономически новини - в Investor.bg

0 от 500
  • #25
    2 rate up comment 3 rate down comment
    до Герману ( преди 7 години )
    Тоа па, тоа па!?Как на тоя *** казваш император?ВАГ за говедар не става той император го кръщава хахахахаха.Бих искал да видя изражението на някой германец с BMW като му кажеш, че Фолксваген бил император.
  • #24
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    KURava компания са ВАГените. Питайте феновете, ако не вярвате. Първата сричка на първата дума не им излиза. Станало им е хубаво все да им е вътре и за това толкова си хвалят кочините...
  • #23
    6 rate up comment 6 rate down comment
    nine ( преди 7 години )
    Пилците се броят наесен ;). Тези съвсем са объркали класацията. Малко като продажбите на Фиат-Крайслер в САЩ. Всички говорят за тях но никой не ги е виждал ;). Ако продажбите до края на годината са както през първите 6 месеца, то класацията ще е: Тойота, ФВ, ГМ, Рено-Нисан, Хюндай-Киа и т.н.
  • #22
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    VW били корава компания! Направо са КУРАВА компания за потребителите си :)
  • #21
    6 rate up comment 6 rate down comment
    до 6630 ( преди 7 години )
    "Добре,нека да помислим!"Недей,не ти се отдава!Има си "Чичко Гугъл",виж там и не мисли много.
  • #20
    8 rate up comment 14 rate down comment
    do 6630 ( преди 7 години )
    Не "хаха",а си "Хахо"! Миналата година на ПОЛУГОДИЕТО ФВ водеше в продажбите на Тойота и ГМ. После им спретнаха "активно мероприятие".И дори да са втори.трети или десети доказаха,че са корава и силна фирма.В подобна ситуация 90% от автопроизводителите щяха да фалират.
  • #19
    10 rate up comment 14 rate down comment
    Абе ( преди 7 години )
    кучетата си лаят, а VW продължава напред!
  • #18
    14 rate up comment 9 rate down comment
    6630 ( преди 7 години )
    Добре, нека да помислим! Миналата година Toyota отново бяха първи, а VW втори. Как така VW с ръст от 0,8% са изпреварили Toyota, които имат ръст от 1%??? Хаха
  • #17
    8 rate up comment 4 rate down comment
    tr5 ( преди 7 години )
    Днес в градината на баба видях една змия.. уплаших се много. На вярно тя също защото се скри?!
  • #16
    12 rate up comment 17 rate down comment
    Germany ( преди 7 години )
    VW -ИМПЕРАТОРА ... и всички останали