IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Подадоха иск срещу Fiat Chrysler заради укрит дефект

Проблем със скоростна кутия вкарва 811 000 коли в сервизите

Подадоха иск срещу Fiat Chrysler заради укрит дефект

Собственици на всъдеходи в САЩ заведоха колективен иск срещу Fiat Chrysler, като обвиняват концерна в умишлено прикриване на дефект със скоростната кутия, който вече причини смърта на един човек, съобщава Autonews.
Подадоха иск срещу Fiat Chrysler заради укрит дефект
Искът е бил подаден в окръг Ривърсайд, щата Калифорния. В него се казва, че проблемът с лоста за скорости на автоматичната трансмисия е засегнал 811 000 автомобила от моделите Jeep Grand Cherokee (на снимката), Chrysler 300 и Dodge Charger. Оказва се, че въпреки поставянето на селектора в положение за паркиране машината може сама да потегли и да предизвика инцидент.

До момента са регистрирани няколкостотин подобни случая, като един от тях доведе до смъртта на американския актьор Антон Йелчин. Той бе открит мъртъв пред дома си, премазан от автомобила си Jeep Grand Cherokee. Оказва се, че звездата от „Стар Трек” е тръгнал да излиза и спрял да отвори външния портал. Въпреки че скоростният лост бил поставен в положение „паркинг”, колата потеглила сама и притиснала Йелчин към металната вратата, което се оказало фатално.

Националната агенция за безопасност на пътното движение в САЩ (NHTSA) излезе със становище, че смъртата на актьора е причинена отфабричен дефект и разпореди провеждането на сервизна акция на засегнатите автомобили. Ръководството на Fiat Chrysler засега оспорва това, но въпреки това ще прибере машините в своите сервизи за промяна на програмното оборудване на скоростните им кутии.

Снимка: Jeep
 

0 от 500
  • #19
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Fiat fan ( преди 7 години )
    Щото се произвеждат в USA и Канада, а не в Мексико, затова
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до албанеца ( преди 7 години )
    Отдавна имах подозрения, но все така таях някакви надежди. Обаче, когато чета някои коментари тук, отчаяние жестоко ме наляга.
  • #17
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Знам съм за 2 такива случаи на познати - рено и бмв опитали се да избягат както са на "паркинг". Затова моя ситроен съм го инструктирал като изгася да си опъва ръчната.В случая с джиповете явно са били запалени обаче
  • #16
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Албански реотан ( преди 7 години )
    И чак сега ли го осъзна това?
  • #15
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    като чета коментарите на последните трима, осъзнавам че нашата държава няма бъдеще/
  • #14
    5 rate up comment 1 rate down comment
    ххх ( преди 7 години )
    Подават иск,че фиат има дефекти???Тогава собствениците на ламборджини да съдят, че колите са прекалено бързи, а тези на Хамър че харчат много гориво.
  • #13
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Като са си купили ФЯТ какво да очакват - дефекти.
  • #12
    6 rate up comment 7 rate down comment
    след дъжд качулка ( преди 7 години )
    Този *** трябваше да го спрат още след тоталния му провал на лосовия тест. От 7 поредни опита,не успя да се справи нито веднъж,като в 3 от тях спука външната гума.Няма по-големи *** от дериватите на ФСА!
  • #11
    5 rate up comment 5 rate down comment
    dpa ( преди 7 години )
    Извинявам се, но човека си го убиха чисто езотерично, както убиват повечето звезди на 27(спомнете си клуб 27), на 44 и още няколко числа с особено знасчение. И сега го прикриват с дефект в колата му.Съжалявам, но май само в америка колите им тръгват сами, никаде другаде, те са *** там.
  • #10
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Бай Ганьо ( преди 7 години )
    Бай Дизел, яко тъпо парче си , май ?Слагай си на P и недай дърпай ръчната. Тебе няма да те пишат по вестниците...Пък аз , щото не знам к'во е P - затуй си дърпам ръчната и нямам проблеми. Също така и си сменям редовно накладките на РЪЧНАТА и не ми стои за украса. Щото много "майстори и спецове" даже не знаят, че има такива накладки, камо ли да ги сменят. За к'во им е ръчна, кат' си имат P ?!?Със здраве !