IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Япония каза "Не" на автономните коли

За да бъдат допуснати до пътя машините трябва да докажат безопасността си

Япония каза

Националната полицейска агенция на Япония забрани официално тестовете на напълно автономни автомобили по обществените пътища на страната, съобщава изданието JapanTimes.
Япония каза
Снимка: Ройтерс

Причина за забраната са недостатъците на технологиите, които според експертите от Япония все още не са се доказали като надеждни и безопасни.

Автономни коли все пак ще бъдат допускани до пътната мрежа на технологичната държава, но изискването е в тях да има шофьор, който да поеме контрола при евентуален проблем. Необходимо е също така тези автомобили да разполагат с черна кутия като при самолетите, която да записва възникналите софтуерни и хардуерни проблеми, така че те да могат да бъдат анализирани и отстранени.

От агенцията са категорични, че докато не бъдат изпълнени тези условия автономните коли няма да могат да се движат по пътищата на страната.

Японците са изготвили и план за поетапно допускане на тези превозни средства. Първоначално ще бъдат легализирани за тест автомобилите от категория 1. В нея попадат коли с малко автоматизирани функции. Категория 2 е за автомобили с автоматизирани кормилно управление, спирачки и ускорение, а в категория 3 попадат машините с напълно автономен режим, но изискването е да има функция за ръчно управление при евентуален проблем. Последната категория е за автомобили, чието управление не се нуждае от шофьор. Тези возила нямат нито педали, нито волан.

От Националната полицейска агенция на Япония акцентират и на проблема с евентуалните хакерски атаки към системите на автономните коли.

Още по темата:
Автопилот катастрофа с Tesla Model S
Безпилотните коли не могат без шофьор
Audi без шофьор вози звезди от екрана

 

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Нормално, въвеждането на автопилота в момента е огромна глупост. Все още сме в каменната ера на технологиите. След време ще ни се смеят, че сме си повярвали толкова много, че да се доверим на самоходни калкулатори. Някой ден може би ще е разумно, но не и днес. Дотогава шофирането ще е удоволствие.
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Японците наляха отрезвителна порция разум в замаялите се техно глави.