IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЗАЗ се завърна с нов модел

Хечбекът Slavuta Nova ще се произвежда с помощта на китайци

ЗАЗ се завърна с нов модел

Корпорацията „УкрАвто” представи хечбека ZAZ Slavuta Nova, който представлява предсериен прототип на нов модел на марката. Серийната модификация на машината ще се произвежда в Запорожкия автомобилен завод.
ЗАЗ се завърна с нов модел
Хечбекът ZAZ Slavuta Nova е с 5 врати, като представлява доработена версия на модела Chery Riich G2, произвеждан от 2013 г. от китайската компания Chery. Още тогава азиатците обявиха, че ще създадат отделен бранд за луксозни модели, като Riich 2 ще бъде най-достъпният от тях.

Проектът обаче така и не бе развит и в крайна сметка китайците решиха да предоставят автомобила на украинците от ZAZ. Те на свой ред трябваше да го преработят, за да може той да бъде използван на местния, а и на някои от съседните пазари.

Прототипът е оборудван с 1,6-литров атмосферен двигател Ateco с мощност 126 к.с. и 5-степенна механична скоростна кутия. Серийната версия на Slavuta Nova обаче ще бъде с нов 1,3-литров турбомотор МЕМЗ, развиващ над 130 к.с. И двата агрегата отговарят на стандарта Euro-6, а за топ версиите на модела е предвидена и вариаторна трансмисия.

От ZAZ са пресметнали, че пускането на хечбека в серия ще бъде икономически изгодно само при производство на повече от 50 000 автомобила годишно. Затова в компанията смятат да предложат Slavuta Nova и на европейските пазари, като цената на автомобила няма да надхвърля 10 000 щатски долара.

За достигането на подобен обем на производство украинците ще се откажат от един или няколко модела, които в момента предлагат. Това са Lanos/Sens, Forza или Vida.

Снимки: Autoua.net
 

Тагове: zaz slavuta nova
0 от 500
  • #5
    10 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Украинците скоро ще започнат да правят свястни автомобили за разлика от руснаците.Хората тръгнаха към Европа и това неминуемо ще им донесе успехи.Ние още милеем за матушка бабушка Рус и нищо добро не ни чака.
  • #4
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Владо ( преди 7 години )
    Супер си е колата - има седалки, кормило, какво повече и трябва ?!
  • #3
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Никола до 36 -ти ( преди 7 години )
    Първо ЗАЗ е в Украйна , а не в Русия , после не прочете ли , че всъщност ребрандирано Chery Riich G2 , което пък е 100% китайска марка . Тези заводи от години само сглобяват разни корейски и китайски модели , сега само са лепнали ново име и друга емблема !
  • #2
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Зазу ( преди 7 години )
    Това на краштестовете дали ше хване и три звезди,много нежна ми се види
  • #1
    6 rate up comment 9 rate down comment
    36 - ти ( преди 7 години )
    Не, че съм им фен на руснаците, но това определено ми харесва повече от некви катайски недомислици!!