IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Mitsubishi подаде оставка

Тетсуро Аикава се оттегля заради скандала с манипулираните резултати на моторите на марката

Шефът на Mitsubishi подаде оставка

Президентът на Mitsubishi Motors Тетсуро Аикава подаде оставка и ще се оттегли от поста си през юни. Това стана ясно след събрание на акционерите на компанията, съобщава вестник Nikkei.
Шефът на Mitsubishi подаде оставка
Заедно с шефа си тръгва и вицепрезидентът Рюго Накао, а причината са разкритията, че от 25 години производителят е предоставял на японските власти неверни данни за разхода на гориво на моделите на марката.

Скандалът избухна на 20 април, когато ръководството на Mitsubishi Motors призна, че умишлено е фалшифицирало резултатите за разхода на гориво при малолитражните автомобили на марките Mitsubishi и Nissan. Нарушенията са засегнали 157 000 компактни коли Mitsubishi eK Wagon и eK Space, както и 486 000 сити-кара Nissan Dayz и Dayz Roox.

Седмица по-късно стана ясно, че производителят е предоставял неверни даннни и за други свои модели, произведени от 1991 г. насам. Оказва се, че по време на тестовете сътрудниците на марката са променяли налягането в гумите на тестовите автомобили, като по този начин са намалявали съпротивлението и това е оказвало влияние върху крайните показатели за разхода на гориво.

Всички тези разкрития доведоха до срив на акциите на компанията с 43,4%. Малко след това контролният пакет акции – 34 %, стана собственост на Nissan, която плати за тях 2,2 млрд. долара.

Снимка: Mitsubishi Motors

Тагове: mitsubishi motors
0 от 500