IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW забавя инвазията на роботите

Служителите на компанията са се увеличили с 4,4% през последната година до близо 123 хил.

BMW забавя инвазията на роботите

Ще отнемат ли роботите работните места на хората? Не, ако съдим по автомобилната индустрия. Така например работната сила на BMW се е увеличила с 4,4% през последната година до близо 123 хил. служители, сочат данни от отчета за първото тримесечие, публикуван във вторник.
BMW забавя инвазията на роботите
Снимка: Ройтерс

BMW наема инженери и други специалисти в опит да върви в крак с бързите промени в дигитализацията, автоматизираното шофиране и мобилните услуги, пише Bloomberg Gadfly.

BMW не е единственият германски производител на автомобили, който увеличава броя на служителите си. Работната сила на Volkswagen е нараснала с 3% до 610 хил. през миналата година, докато Daimler планира да повиши разходите за научно-развойна дейност с 9% до средно 7 млрд. евро през следващите две години.

Това са добри новини за икономиката – компаниите искат да инвестират и да създават работни места. По-спорно е обаче доколко това носи ползи за инвеститорите в компаниите от автомобилния сектор.

В краткосрочен план разходите свиват печалбите – тази на BMW преди лихви и данъци се понижава с 2,5% за трите месеца до края на март до 2,46 млрд. евро, докато анализаторите очакваха средно 2,52 млрд. евро.

Същевременно разходите на компанията за научно-развойна дейност са скочили с 5 на сто спрямо година по-рано, докато наемането на нови служители е увеличило административните разходи (които формират 9,5 на сто от разходите за периода спрямо 9 на сто година по-рано).

Средната цена на автомобилите на BMW е паднала с 5,9% до около 33 700 евро през тримесечието заради засиленото търсене на по-евтини коли, изчисляват още от Bloomberg.

Предвид заплахата от компании като Apple, Google, Tesla и Uber, BMW и конкурентите му нямат друг избор, освен да инвестират огромни суми в нови технологии и програмисти. Дали в крайна сметка тези разходи ще доведат до повишаване на маржовете далеч не е гарантирано обаче.

Акциите на BMW поевтиняват с малко над 2% до 78,96 евро за брой на борсата във Франкфурт към 15 часа българско време. Книжата са загубили 19 на сто от стойността си тази година, при което оценката на автомобилния производител се понижи до 51 млрд. евро.

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    muenchen05 ( преди 7 години )
    Индруастилизирането на карбона в И3 и И8 не е малка иновация. Ако БМВ или Даймлер можеха да си позволят да продават под себестойноста на продукта (както прави Тесла), щяха може би да искарат и други интересни модели.
  • #1
    5 rate up comment 6 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    То поне да се виждаше за какво БМВ дават толкова пари ;))). Накрая пак излизат двигатели с по 4 (вече) турбини и съмнителна надеждност и i коли с 3 цилиндрови двигатели. За дизайна изобщо да не говорим. Новото БМВ като новото Ауди - открийте разликите. Иновациите в момента ги прави Тесла. Останалите са години след тях, особено германските компании.