IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault привлече бивш главен инженер на Ferrari

Крис Дайър е работил с Михаел Шумахер и Кими Райконен

Renault привлече бивш главен инженер на Ferrari

Бившият състезателен инженер на световните шампиони във Формула 1 Михаел Шумахер и Кими Райконен – Крис Дайър, преминава в завърналия се в шампионата отбор на Renault.
Renault привлече бивш главен инженер на Ferrari
Австралийският специалист (на снимката е заедно с Фелипе Маса) бе назначен за ръководител на отдела в Renault, който се занимава с повишаване на ефективността на болидите на тима във Формула 1.

Дайър попада в автомобилния спорт още през 1992 г., когато е поканен на работа от тима на Holden, участващ в австралийски шампионат V8. След 4 години инженерът преминава във Формула 1, като започва работа в тима на Arrows.

В този отбор Дайър работи с Деймън Хил и Йорс Верстапен, чийто син Макс сега кара за Toro Rosso. До 2001 г. Крис е личен инженер на Верстапен, след което отива във Ferrari. През 2003 и 2004 г. австралиецът е състезателен инженер на Михаел Шумахер, който печели 6-ата и 7-ата си световни титли.

Германската легенда напуска Ferrari през 2006 г., но Дайър остава и започва да отговаря за болида на Кими Райконен, с когото година по-късно печели нова световна титла за скудерията.

През 2009 г. австралиецът става главен състезателен инженер на Ferrari, но година по-късно е обвинен за това, че Фернандо Алонсо губи титлата заради неправилна стратегия в Гран при на Абу Даби. Мястото на Дайер, който получава по-ниска длъжност, е заето от Пат Фрай.

През август 2011 г. Дайър напуска скудерията, а година по-късно е назначен за главен инженер на BMW в първенството на Германия за туристически автомобили (DTM). Именно от тази длъжност австралийският експерт преминава в отбора на Renault.

Снимка: Ferrari
 

0 от 500