IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Агресията на пътя е заразителна

Това показа ново проучване, направено в 15 европейски държави

Агресията на пътя е заразителна

Агресивното поведение на пътя е заразително и влияе на шофирането на останалите участници в движението, става ясно от проучване на Goodyear и Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE).
Агресията на пътя е заразителна
Снимка: Ройтерс

Резултатите от проучването, обхващащо 9000 шофьори от 15 европейски държави, показва, че изборът на поведение на пътя задейства вълнообразен ефект. Казано иначе, ако шофирате агресивно, останалите участници в движението ще последват вашия пример. Същото важи и ако демонстрирате внимателно шофиране.

87% от анкетираните шофьори се съгласяват, че внимателното шофиране на един водач може да ги накара да се съобразят с друг шофьор по-късно по време на своето пътуване. 55% от анкетираните пък си признават, че когато са раздразнени или провокирани на пътя могат да си го изкарат на друг шофьор по-късно по време на пътуването си.

Един жест на доброта или агресия може да отприщи верига от събития, които да създадат спокойна и по-безопасна или стресова и опасна среда за шофьорите, твърдят експертите.

„Като оставим настрана фактори като климатичните условия или умората, шофьорите около нас създават условия, на които ние реагираме по време на цялото си пътуване“, заяви Доктор Крис Тенънт, ръководител на проекта в Лондонското училище по икономика. „При договаряне на пътното пространство водачите често прилагат принципа на реципрочността. Въпреки това, тъй като голяма част от взаимодействията са мимолетни, реципрочността често е непряка: нашият отговор се проявява към друг шофьор по-късно по време на пътуването ни.“

Преглеждайки видео материали от взаимодействията между шофьори на пътя, почти 90% от анкетираните признават, че жестовете на благодарност са важни. В интервютата си шофьорите признават, че когато един водач пропусне да им благодари, са по-склонни да реагират по-агресивно при следващото си взаимодействие. В същото време в интервютата си водачите признават, че дори самите те понякога се държат по този начин, обикновено по невнимание, предизвиквайки спирала от негативни реакции.

„Пътят рядко се разглежда като социална среда, особено среда, в която имат място добрите маниери. Всъщност нашето проучване на безопасността показва, че много шофьори разглеждат автомобилите на другите водачи като анонимни машини, а не като превозни средства с човешко същество вътре“, споделя Оливие Русо, вицепрезидент на Goodyear. „Ние призоваваме водачите да помнят колко силно рефлектира тяхното поведение върху поведението на останалите. Нашето проучване показва, че агресивното поведение спрямо друг шофьор може да отключи верига от реакции между шофьорите, предизвиквайки опасна ситуация, дори инцидент по-късно след като провокаторът е продължил. От всички нас зависи да спрем ефекта на вълнението на пътя“.

Проучването е направено в Белгия, Чехия, Германия, Франция, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Русия, Швеция, Турция, Словения, Испания, Обединеното Кралство и Австрия.

0 от 500
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Агресията на пътя е заразителна особено когато некой шкембел се лангурка самодоволно с 10-15 годишна "кола": кво бе с шейсе карам!Ама в лявата лента на магистралата!
  • #5
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Агресията се развихря най силно в държави, където няма действаща полиция, няма страх от закони, няма елементарно възпитание.Където може да се извади на показ нож, бухалка, пистолет, да се счупи стъкло или огледало или удари ЧОВЕК без санкция.Държава в която си мисля, че това е част от политиката да се мачка психически населението за да не му остава време за търсене сметка от управляващите.Е***а ти държавата!
  • #4
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Добре а направили това проучване, но да си бяха направили и труда да направят статистика с колите с които се случва агресията най-често. Моето впечатление е, че водачите на немската Света троица+тези на ФакВаген са най-нетолерантните, агресивни, арогантни и създаващи най-много конфликти на пътя. Като погледнете катастрофите у нас ще видите, че е точно така. БМВ обаче се открояват най-много. Най-дeбилните и агресивни шофери са точно на тези коли.
  • #3
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Nev ( преди 8 години )
    Сещам се за вица за определението за една милисекунда в БГ. Това е времето от светването на зелено на светофара до набиването на клаксона от индивида с пернишки Гоуф зад теб! :)
  • #2
    28 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Не и в БГ, тук ако караш внимателно и умно все се намира накой да каже "Ай карай веее", или ти се навира в задницата и е готов да плати акт и боядисване на броня. Всъщност не е готов, но може да му се наложи :) Също това което съм забелязъл е, че хората сякаш се обличат с колите си, сякаш влизат в свой iron man костюм и са много по-агресивни, забравят че вратите се отварят и могат лесно да останат без предпазния си "щит". Ако сечеш пътя като пешеходец на друг пешеходец, едва ли ще те напсува...
  • #1
    5 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    бла-бла-бла..