IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият Prius харчи 4,0 л/100 км

Toyota разкри характеристиките на хибридния модел

Новият Prius харчи 4,0 л/100 км

Toyota използва протичащото в момента автомобилно изложение в Лос Анджелис, САЩ, за да разкрие допълнителни данни за новото поколение Prius.
Новият Prius харчи 4,0 л/100 км
Снимка: Toyota

Най-любопитната нова информация е свързана с потреблението на гориво, което е редуцирано с около 18% спрямо предшественика. Новият хибрид има среден разход на гориво от 4,5 л/100 км, сочат данните за САЩ, където бензинът е с по-ниско октаново число. В града потреблението пада до 4,3 л/100 км, а при движение по магистрала разходът е 4,7 л/100 км. Това са стойностите за стандартния модел. Версията Eco, демонстрираща подобрена аеродинамика и по-ниско тегло, изразходва средно по 4,2 л/100 км. Разходът в гарда е само 4,0 л/100 км, а този на магистрала - 4,3 л/100 км.

Както бе съобщено по-рано, новият Prius разчита на комбинация от 1,8-литров бензинов двигател с мощност 97 к.с. и 142 Нм въртящ момент, и електромотор, развиващ 73 к.с.

Моделът е изграден на нова платформа - Toyota New Global Arcitecture (TNGA), чиято твърдост е с 60% висока от тази на предишната генерация и позволява снижаване на центъра на тежестта. Тя предоставя също така по-щедри размери, както и по-просторен интериор.

По отношение на дизайна на модела, който вече предизвика както положителни, така и отрицателни мнения, японците го определят като "модерен, драматичен и емоционален".

Новото поколение Prius прави сериозна крачка напред и по отношение на безопасността. Моделът е оборудван с пакет Toyota Safety Sense P, включващ автономна аварийна спирачка, система за автоматично поддържане лентата на движение, автоматичен автопилот, автоматични дълги/къси светлини, система за автоматично паркиране и др.

Цените за пазара на САЩ започват от 24 200 долара. Ценовата листа за Европа трябва да бъде изнесена в близките месеци. Стартът на продажбите е насрочен за 2016 г.

Галерия с най-интересното от автосалона в Лос Анджелис вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Тагове: toyota prius
0 от 500
  • #30
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Прекрасен автомобил, който българските селяни ненавиждат, защото не стига, че харчи по-малко от немските нафтови печки, но и е много по-модерен и здрав. Въшльовците освен някой Гоуф или аЛуди нов внос, друго няма как да си позволят.
  • #29
    1 rate up comment 8 rate down comment
    ... ( преди 8 години )
    Абе защо триете полезни коментари като на таксиджията например ??? Само такива които подсилват спор и сплетни ли оставяте???
  • #28
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    За изготвянето на тазгодишния доклад организацията за технически прегледи T
  • #27
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    За поредна година Toyota е най-успешната марка според доклада на TUV за 2016Официално Toyota отново е най-надеждната марка в Германия: с общо 14 топ 10 позиции, японският бранд е в ролята на големия победител според доклада на TUV за 2016. Toyota заема 7 места в топ 5 в различните възрастови категории и както минали години, моделите показват завидно малко количество дефекти при проверките. Toyota Prius е един от най-надеждните автомобили на пътя, заемайки второ място в категориите 6 до 7-годишни и 8 до 9-годишни автомобили. Хибридът-пионер има качествена компания и в двете категории: при 6 до 7-годишните автомобили Auris и Yaris заемат пета и шеста позиция, а в групата на 8 до 9-годишните автомобили на Prius партнират Corolla Verso на четвърта, RAV4 на шеста, Yaris на седма и Corolla на десета позиция. В категорията на 10 до 11-годишни автомобили Toyota отново показва, че възрастта не е пречка за издръжливостта и цели пет модела заемат позиции в топ 7. Corolla Verso и RAV4 заемат позиции на почетната стълбичка втора и трета, а на четвърта позиция е Avensis. Шеста и седма позиция са за Corolla и Yaris. Сред новите автомобили Toyota също демонстрира отлични резултати с деветото място на Yaris в групата на автомобилите между 2 и 3 години. За изготвянето на тазгодишния доклад организацията за технически прегледи T
  • #26
    4 rate up comment 8 rate down comment
    ttt ( преди 8 години )
    ...аз пък си помислих, че това е новата "LADA"... Връх на грозотата колкото и да е високотехнологична...
  • #25
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ей го на състезателчето, донорче се изказа пак неподготвен. Пълна е статистиката с подобни екземпляри. Дойде пак да се изфука, че кефа цена нямал и че так каквато балтия карал харчела по 30/100. Пълен ***, избиващ комплекси и правещ се на богат. Със сигурност подобно му е държанието на пътя, ако случайно има книжка. Хората са направили икономичен и високотехнологичен продукт без аналог, а той завалията говори за разход 30/100. Такъв разход всеки може да направи, но мало са тези с 3/100.
  • #24
    8 rate up comment 9 rate down comment
    IT ( преди 8 години )
    Ееее Тойота са надминали себе си !!! Наистина не предполагах че серийно могат да пуснат толкова урудливо изглеждащ псевдофутуристичен кашон :)) Отврат !!!и 1 на 100 да гори то човек само като го погледне ми се пре...ра :))
  • #23
    6 rate up comment 12 rate down comment
    L. ( преди 8 години )
    Старият ми ситроен харчи също толкова.
  • #22
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    ВАГон,Лъжите ти за това, че си карал Приус сме ги чували. Веднага мога да докажа,че лъжеш, но какъв е смисъла, като всеки го знае.Среден разход на Приус около 10/100 няма как да постигнеш, колкото и да се стараеш. Ако се беше качвал на тази кола, щеше да го знаеш.
  • #21
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Аз съм го карал със 160+ и гори над 10-ка ...Намали малко лъжите!