IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизеловият скандал спира поне два проекта на Volkswagen

Компанията се отказва от Golf R 400 и Phaeton

Дизеловият скандал спира поне два проекта на Volkswagen

Разразилият се скандал с манипулираните дизелови двигател на концерна Volkswagen AG ще лиши клиентите на германската марка от поне два нишови и имиджови продукта, които се разработват, твърди агенция Bloomberg.
Дизеловият скандал спира поне два проекта на Volkswagen
Снимка: Ройтерс

В изявление пред служители на концерна новият генерален директор Матиас Мюлер обещава кризата да бъде преодоляна. Той обаче е категоричен, че някои от проектите, върху които се работи в момента, ще бъдат спрени или отложени във времето.

Топ мениджърът не уточнява кои ще бъдат те, но според медиите в Германия два от тях вече са известни. Това са следващото поколение на луксозния седан Phaeton, както и серийната версия на хот-хеча Golf R 400.

Първият е готвен за конкурент на Mercedes-Benz S-Class и трябваше да се появи през 2017 г., но в условията на криза пускането му е напълно излишно. При втория положението е подобно и съдбата му също изглежда предрешена.

„Ще преразгледаме всички планирани инвестиции и всички проекти, които не са жизненоважни за компанията ни – категоричен е Мюлер. – Освен това с цел намаляване на разходите ще трябва да променим и своите показатели на ефективност на труда. Ще бъда напълно откровен – този процес няма да бъде безболезнен”.

Шефът на Volkswagen AG е категоричен, че дори при подобни рестрикции спестените средства няма да достигнат за покриване на щетите от „Дизелгейт”. За преработка на автомобилите с проблемните двигатели концернът е отделил 6,5 млрд. евро. Според експерти обаче подобна сума производителят ще трябва да плати за глоби само в САЩ.

Според източници на Bloomberg ръководството на концерна обмисля и съкращаване на работници, но това е сложна задача, тъй като представители на профсъюзите заемат повечето места в ръководството на Volkswagen. И те в никакъв случай не биха подкрепили подобно решение.

Проблем в тази насока ще се окаже и фактът, че 20% от производителя притежава администрацията на провинция Долна Саксония, чийто премиер Щефан Вайл вече категорично се изказа срещу съкращаването на работни места. Само във Волфсбург, където е щаб-квартирата на Volkswagen, живеят 60 000 служители на производителя.

Тагове: volkswagen group
0 от 500
  • #12
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Утре ( преди 8 години )
    поръчвам няколко евтини дизелака на VW за да приготвям жълтурско пушено месо с тях!
  • #11
    4 rate up comment 1 rate down comment
    SS ( преди 8 години )
    Какъв е този пушек около емблемата на ПопФолкВаген, горе на снимката?Да не би да излиза от чистите им дизели?И защо ще спира дизелгейт 2 проекта? Най-важното е да спре 1 единствен проект, а той е на оня с мустачките, който създаде народната кола, за да има какво да карат немските селяни по време на войната. Този проект, трябва да се спре, защото в концлагерите с отровен газ е избил милиони и сега продължават да го правят, но вече доброволно без концлагери...
  • #10
    3 rate up comment 1 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 8 години )
    ve4e ne e Das ***, ve4e e Der Skandal! v cql svqt mediite si pravqt duvka s tqh!
  • #9
    4 rate up comment 2 rate down comment
    hdfhad ( преди 8 години )
    Ami po tazi logika da sprem samoletite i korabite koito sa sred nai zamarsqvashtite prevozni sredsva.
  • #8
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    A stop-sale order has been placed on modes with the 2.0 TDI engine in America. However, sales there rose by 11.9 percent while the brands business in Europe increased by 8.8 percent. Продажбите на сапунерките от германия попфолксваген за последния месец са се подобрили с 1%,тоест от 100 бройки са продали 101 в САЩ.
  • #7
    25 rate up comment 11 rate down comment
    2468 ( преди 8 години )
    VW да вземе да продава активи и фирмите които купи (Ламбо,Дукати,Сеат,Шкода,Ман и др.)- за да запази и съхрани нещо от потъващият кораб....!!!!
  • #6
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Важното е Широн-а да не спират, че съм капарирал 4 бройки.
  • #5
    34 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    коко, ти не си коко, а си пълно куку!!!Какво на теб ти дреме на мен пък виобще не ми дреме. Такива тарикатчета, като теб, трябва да ги прибират някъде, за а не тровят околните! Тарикатите от ВАГен също трябва да бъдат на топло! Убили са доста народ с канцерогенниците си!
  • #4
    29 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    На нас пък не ни дреме на теб за какво ти дреме. Капиш?
  • #3
    6 rate up comment 33 rate down comment
    коко ( преди 8 години )
    какво ме триете, не ми дреме за екологията не искам да ми пипат двигателя да харчи повече в задръстванията и да създава проблеми, ясно?