IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-скъпа "Гражданска" за нарушителите

Според Владимир Тодоров застраховката ще поскъпне с до 7%

По-скъпа

Не е реалистично да се очаква драстичен скок в цената на застраховката "Гражданска отговорност". Тя ще поскъпне с не повече от 7%, прогнозира пред "Фокус" Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.
По-скъпа
Снимка: БТА

По думите му с промените в Кодекса за застраховането се повишават възможностите за изплащане на обезщетение при катастрофи, което е добра стъпка. Според него обаче забраната да се сключва "Гражданска отговорност" онлайн е много притеснителна.

Тодоров смята, че е важно да бъде приета и бонусна система за изрядните шофьори.

"Тези шофьори, които нямат нарушения, да получават отстъпка от застраховката. Тези шофьори, които имат много актове, много ПТП-та, много нарушения, при тях застраховката става много по-скъпа – в порядъка на 2-3 пъти", коментира Тодоров и допълни, че тази система работи от повече от 50 години в другите държави.

"При нас има технически проблеми, което пак е много странно, защото България е държавата с най-бързия интернет, а в същото време няма комуникация между институциите", каза Тодоров.

Според него, когато се въведе бонусната система, това ще има пряко отражение върху пътната безопасност у нас.

Още новини от България четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Е карайно време беше да се обвържат нарушенията със застраховката. Не става аз да съм изряден шофьор, да нямам акт 10+ години, да спазвам правилата и да плащам наравно с този, който през деня не направи ли поне 5-6 нарушения няма да може да спи. Не става да плащам наравно с този, който има много катастрофи, кара пил, кара при отнета книжка. А добро утро най-после. Съмняпвам се обаче системата да работи. Пак ще има бонуси за наши хора. ;)
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    ммм ( преди 8 години )
    По лесно е да се вдигат цени, да се измислят глоби от колкото да се работи по истинските проблеми...Те тиа мърди 1 седмица кворум не могат съберат в парламента,избори идват по-важно е да се оредят гласовете!
  • #3
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    При положение, че се плаща на шофьор, а не на кола, ще има доста повече постъпления към застрахователите. А това в една нормална държава би довело до сериозно падане на цената на застраховката. Друг е въпроса, че това е БГ и по-скоро ще вдигнат цените
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    И аз съм с такъв талон също от толкова време. Принципно суи прав за това че застраховката трябва да се прави на човек, в някои държави дори и рег. номер на колата е на водача а не на автомобила. Обаче замисли се че ако едно семейство има един автомобил и се ползва от 2-*** или 3-*** души секи трябва да плати по 180 лв да кажем и трябва да се платят 540 лв, което за страни като България, където като цяло хората са с ниски доходи не много удачно предложение.
  • #1
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Дам сега тези с многото нарушения изведнъж ще се окажат без коли по документи. Пишат колата на баба си дето не се е качвала на кола от 20 години и гледай изрядно досие