IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep хвърли ръкавица на Porsche и BMW

Grand Cherokee SRT Trackhawk ще бъде най-бързият кросовър на планетата

Jeep хвърли ръкавица на Porsche и BMW

Jeep стартира изпитанията на няколко прототипа на бъдещия си екстремен модел Grand Cherokee SRT Trackhawk. Именно той трябва да се превърне в най-бързия SUV на планетата, съобщава изданието Horsepowerkings.
Jeep сериозно притесни Porsche и BMW
От Chrysler официално потвърдиха предстоящото излизане на пазара на версията Grand Cherokee SRT Trackhawk и даже я показаха на дилърите си. Тя изглежда като сериозна заплаха за най-бързите немски кросовъри, благодарение на V8 двигателя с обем 6,2 литра и мощност 707 к.с.

Същият агрегат се поставя на Dodge Charger SRT Hellcat и Dodge Challenger SRT Hellcat, като се очакваше на SRT Trackhawk неговата мощност да бъде намалена заради системата за задвижване на четирите колела. Инженерите на Jeep обаче са намерили решение, като са усилили трансмисията и са използвали част от компонентите на дизеловия Dodge Ram, известен с големите си възможности.

Твърди се, че Jeep Grand Cherokee SRT Trackhawk ще ускорява от 0 до 100 км/ч за около 3,9 секунди. Това трябва сериозно да притесни Porsche Cayenne Turbo S, който със своите 570 к.с. прави същото за 4,1 секунди, както и BMW X5 – 575 к.с. и ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,2 секунди.

Сегашният Grand Cherokee SRT (на снимката), който разчита на атмосферен V8 с обем 6,4 литра, разполага с 470 к.с., но печели срещу германските си конкуренти с по-ниската си цена. Очаква се и модификацията Trackhawk също да бъде по-евтина от директните си съперници на пазара.

В Chrysler в смятат да използват максимално 6,2-литровия V8 мотор, чието производство ще бъде спряно през 2019 г. заради екологични изисквания. Дотогава агрегатът ще се появи на Chrysler 300C, а се носят слухове, че американците разработват и държат в тайна проект под името Cyclone. Най-вероятно това ще бъде версия на кросовъра Dodge Durango със същия двигател.

Снимка: Jeep

 

0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Enzo ( преди 8 години )
    Едно време, когато се вихреше прекият скандал между Пийх и Маркионе, Пийх го нарече некомпетентен ***. Помня, че си помислих, че няма как един човек да се издигне до Изп. директор на компания като Фиат и в същото време да е некомпетентен ***. Сега обаче, пет години по-късно, като гледам как уверено води цялата група към групов фалит и всички марки в нея към заличаване, започвам да си мисля, че вероятно Пийх знае повече от мен по въпроса за компетентността и глупостта на Серджо... Маркионе.
  • #8
    10 rate up comment 0 rate down comment
    GTE ( преди 8 години )
    Джип с нископрофилни гуми, джип, който да вдига 260 км/ч по магистрала и други такива, става ясно, че това е превозно средство със силует на джип съчетаващо качества на съзтезателна кола и по-просторно семейно комби.
  • #7
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Георги Варна ( преди 8 години )
    Малко история...За първи път наименованието SUV се използва за Джип Гранд Вагонер(1983г) - таткото на Гранд Чероки. Най-бързия заводски произвеждан SUV е Гранд Чероки 5.9L Произвежда се само една година - 1998/1999г. След това короната се поема от Джип Гранд Чероки SRT8 (2005г) до появата на BMW X6M. Мерц БМВ и Порше са прекрасни автомобили, но не подценявайте стария Черок :)
  • #6
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Най-бързия, ама .. ( преди 8 години )
    ..до първия завой - после почва "лосов тест"!
  • #5
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    G класа е високо комби?
  • #4
    9 rate up comment 10 rate down comment
    bmw e60 ( преди 8 години )
    Напомня ми за един скеч където единия от предендентите вади кожена ръкавица и шляпва през лицето други предендент. Другия претендент доста по внушителен, вади метална ръкавица и със същото движение нокалтира първия :)
  • #3
    24 rate up comment 8 rate down comment
    4иб Майстера ( преди 8 години )
    Адската гъзария...Ако ги дават по 2 за лев, може да го видим в големи количества у нас. Все пак е яката комплексарщина! Пък и наще вече монитрат газово на всичко!
  • #2
    37 rate up comment 6 rate down comment
    zoom in ( преди 8 години )
    Не знам докога ще продължи тази безумна тенденция да се правят огромни *** със спортни претенции. Значи първо имаме кола, която сме я повдигнали леко (нали е уж кросовър) и после сме сложили спойлери, щото това повдигане не е ОК за аеродинамиката ?!?
  • #1
    20 rate up comment 23 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ейй това БМВ бее...все им хвърлят ръкавици на тях..