IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Селфито се превръща в кошмар за шофьорите

Около 1/5 от водачите се снимат по време на движение

Селфито се превръща в кошмар за шофьорите

Забраните в различните европейски държави за използване на телефони от страна на шофьорите по време на движение не дават сериозни резултати. Дори напротив – не само, че се увелича броят на водачите, които говорят, докато управляват колите си, но и все повече са тези, които се снимат зад волана.
Селфито се превръща в кошмар за шофьорите
Проучване на Института за професионално шофиране (IAM) публикува направено във Великобритания проучване, чиито резултати са стряскащи. Оказва се, че всеки пети шофьор смята за необходимо да си направи селфи, докато кара. Любопитното е, че мъжете са много по-увлечени по тази мода – близо 3 пъти повече от жените.

Около 18% от анкетираните водачи използват по време на движение своите смартфони или таблети за сърфиране в интернет, като при шофьорите на възраст от 25 до 34 години процентът достига 34. Всеки 12-и шофьор смята за напълно нормално да използва Skype или някоя подобна система, докато пътува. А 7% от запитаните си признават, че гледат филми или телевизионни предавания, докато са зад волана.

Тези цифри са валидни не само за Великобритания, уточнява Autonews. В Европа само 19% от шофьорите твърдят, че не използват мобилните си телефони, докато карат. Други 19% разчитат на Hands free, докато останалите по един или друг начин отклоняват вниманието си. На всичко отгоре 90% от анкетираните са категорично против ползването на мобилните телефони зад волана, но това явно не ги спира.

В изследването си експертите от IAM са категорични, че опасността от възникване на инцидент при използване на мобилен телефон при шофиране е по-голяма от тази при каране след употреба на алкохол или марихуана. Заради използването на телефона водачът има намалено зрително поле и забавени реакции, което увеличава предпоставките за катастрофа.

Снимка: Instagram

 

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    И тия са едни еврогейци...
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    професионалистът ( преди 8 години )
    И ко праим ся!?Направо да вземат да ги забранят тея смартфони, че ми писна. То селфита, цъкане, СМС-си, имейли, фейсбук и какво ли още не се прави, докато се шофира. Май ще се окаже, че да говориш по телефона е най-безобидното нещо, докато шофираш! Какво да кажа, като съм виждал някой да плющят баница с едната ръка, а с другата да държат боза или айран. Виждал съм младеж да плющи дюнер с бира, докато шофира, а на Тракия изпреварвах турски ТИР с моя камион и шофьора си режеше ноктите на краката!
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Малоумието ходи по хората, не по говедата. Не че някои шофери не се държат като *** у трафика :))
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    ку-ку ( преди 8 години )
    По-добре селфи, отколкото сорки ;)
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Нашите бакшовци гледат турска сапунка и новините по едно и също време и пак са първи на светофара!