IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първи инцидент с два автономни автомобила

Системите все пак са успели да предотвратят сблъсък между машините

Първи инцидент с два автономни автомобила

Първият инцидент между два напълно автономни автомобила се е случил преди няколко дни в Калифорния, съобщава Automotive News. Според свидетели системите при двете машини са реагирали и сблъсъкът между тях все пак се е разминал.
Първи инцидент с два автономни автомобила
Прототип на безпилотен автомобил на Google по време на изпитания. Снимка: Ройтерс

Именно Калифорния е първата територия в света, която разреши широкомащабни изпитани на безпилотни превозни средства. В крайна сметка две от тях са се озовали в опасна близост едно до друго, но компютърните системи за безопасност са успели да предотвратят по-сериозна авария.

Инцидентът се е случил в района на Пало Алто. Автомобил на компанията Delphi на базата на кросовър Audi Q5 се е придвижвал в автоматичен режим и е тръгнал да се престроява, когато е бил засечен от друга автономна машина – Lexus RX450h на компания Google. В Audi-то се е намирал управителят на Delphi Джон Абсмайер, който е пряк свидетел на случилото се.

„Двата автомобила предприеха всички нужни мерки, за да избегнат сблъсъка и се разминаха на косъм. Това стана, след като нашият автомобил се отказа от планираната маневра. Самият аз не съм пострадал”, разказва Абсмайер.

Пресата в САЩ наскоро разкри, че автономни автомобили на няколко пъти са попадали в инциденти със стандартни превозни средства, но при тях винаги е бил виновен човекът. Инцидентите са се случвали най-вече на светофари. В момента в Калифорния общо 7 различни компании усилено тестват своите роботизирани возила.

0 от 500
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Хенри - Бай Форд ( преди 8 години )
    И между другото от доста години съществуват тези автономни автомобили, наричат се таксита!
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Хенри - Бай Форд ( преди 8 години )
    Край, веднага да ги забраняват тия автономни автомобили. Все още не мога да разбера кой ще си купи такъв автомобил? Ако не можеш да караш, то въобще защо имаш книжка...
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Мирон ( преди 8 години )
    Дали ще спрат на полицейска палка? Ще ми е интересна физиономията на полицая!
  • #1
    36 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    И къде е инцидента ако мога да попитам?По тази логика всеки средно статистически ден стигам с около 3 инцидента до работаИначе браво на машините че са на различни платформи и пак са се разбрали.