IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камаз създаде самоуправляващ се камион

Руската компания се надпреварва в тази област с Mercedes-Benz

Камаз създаде самоуправляващ се камион

Камаз създаде самоуправляващ се камион
Друг нов проект на руснаците - електрически камион. Снимка: Камаз

Руският гигант Камаз е създал прототип на самоуправляващ се камион, за който твърди, че е първия в света. Това съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Прототипът на самоуправляващия се Камаз е създаден, той вече пътува", посочи генералният директор на КАМАЗ Сергей Когогин.

Камионът на Камаз се управлява с помощта на изкуствен интелект, обясни той, като допълни, че засега тестовете са в завода, но ще бъдат продължени на полигон в страната.

Серийното производство на камиона ще започне най-рано след две години. А до 2025 година в завода трябва да се сглобят около 20 самоуправляващи се превозни средства с различно предназначение. Общо разходите по проекта се оценяват на 17-18 милиарда рубли.

През същата 2025 година трябва да се появи на пазара самоуправляващият се камион на Mercedes-Benz. Наречената Future Truck машина вече бе представена и дори пътува из Германия без намесата на шофьор.

0 от 500
  • #43
    5 rate up comment 3 rate down comment
    до ка52 тинтириминти ( преди 8 години )
    Приятел като типично хлапе показа колко знаеш, изписа 5 мнения за да стигнеш до фактите. Отговора за мен е ясен не си чел достатачно,но след проверка на знанията си в мрежата накрая призна ,че са снабдени с двигатели либхер. Хайде сега като добро момче попрочети аджеба колко от машините на "камаз мастер" са с руските двигатели и колко с либхерите. Може и да се поинтересуваш защо аджаба юмз-то ще отпадне от Дакар ако руснаците искат да имат камаз в състезанието. А и кой друг ползва юмз в спорта?!
  • #42
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Друг е въпросът, е всички по-важни компоненти от камиона са производство на други "чуждестранни" фирми!Типично путински партенки бълваш тук!
  • #41
    6 rate up comment 4 rate down comment
    ka52alligator ( преди 8 години )
    Имат само една модификация с Либхер двигател
  • #40
    5 rate up comment 5 rate down comment
    ka52alligator ( преди 8 години )
    Това е фирмата която произвежда двигателят му ДвигателМоделYaMZ-7E846.10
  • #39
    5 rate up comment 5 rate down comment
    ka52alligator ( преди 8 години )
    Ето пълната му характеристика ..Характеристики наКАМАЗ 4911 (Sports)Основни характеристики и геометрични параметриМостове4x4Максималната скорост км / ч180Обща дължина7300Височината на таваните3590Обща ширина2550Писта2155Междуосие4200Параметрите на теглоСобственото тегло на една / m без гориво, кг10300Общата маса на / м кг11500ДвигателМоделYaMZ-7E846.10ТипDiesel турбо и интеркулерМаксимална мощност кВт (к.с.) / при висока скорост, мин-1625 (850) / 2500Максимален вър
  • #38
    7 rate up comment 6 rate down comment
    ka52alligator ( преди 8 години )
    До: анонимния под мен ...Нека и аз да ти вметна нещо ..не си компетентен по темата, Камаз Мастер са със собствени двигатели, трябва да ти кажа че за камаз мастер работи една руска фирма която им прави двигателите, и тази фирма прави най-добрите СПОРТНИ ТУРБО ДИЗЕЛОВИ АГРЕГАТИ В СВЕТАнаписах ти с големи букви за да го запомниш.. за кви Либхери говориш, в някой от модификациите е с Американски двигатели CUMMINS
  • #37
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Само да вметна ,че на великия камаз от Дакар двигателя му е либхер. Като цяло силата на Камаза винаги е била в това че е дурако устойчив и деяни на претоварване,но говорим само като самосвал. Ползват ги защото са евтини и технологично архаични ,могат да бъдат обслужвани от всеки, но дотам. Колкото до политиката и кой колко дрънка оръжия ами на мнение съм ,че руснаците са направо кротки аганцета сравнение с другарите зад атлантика. Просто и едните и дръгите имат не сломими имперски амбиции!
  • #36
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 8 години )
    Камаз се продавал в цял свят?Е няма такъв смях!
  • #35
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Дошо до таблото ( преди 8 години )
    Какво да се произвежда у нас като в някои случаи себестойността на продукцията до 60% се формира от цените на енергоисточниците, с които се произвежда, а както знаем ,,братска" Русия ни продава най-скъпите горива в Европа?
  • #34
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Achtung ( преди 8 години )
    А марсианците имат такъв от сума ти години преди американците