IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Президентът на Volkswagen Group подаде оставка

Фердинанд Пиех си тръгна след спор с другия голям шеф – Мартин Винтеркорн

Президентът на Volkswagen Group подаде оставка

Председателят на Борда на директорите на Volkswagen Group – Фердинанд Пиех, подаде оставка, която влиза в сила незабавно, съобщиха от ръководството на концерна.
Президентът на Volkswagen Group подаде оставка
Мястото на Пиех (вдясно) най-вероятно ще бъде заето от Винтеркорн. Снимка: Ройтерс

Причините за решението на 78-годишния австриец не бяха оповестени, но не е тайна, че той е в конфликт с изпълнителния директор на концерна Мартин Винтеркорн. Поста си в управата на Volkswagen Group напуска и съпругата на Пиех – Урсула.

Пиех и Винтеркорн са в конфликт от доста време, като председателят се опита да убеди останалите топ мениджъри да отстранят изпълнителния директор от поста му. Планът на Пиех така и не проработи, но въпреки това оставката е доста изненадваща, тъй като на 5 май предстои предстои Общо събрание на акционерите, на което трябваше да бъде направен опит двамата да бъдат сдобрени.

"Взаимното доверие, необходимо за едно успешно сътрудничество вече не съществува", така от Volkswagen Group обясниха незабавното оттегляне на Пиех.

Една от причините за спора между шефовете на втория по големина световен производител е желанието на Винтеркорн  Volkswagen да участва в световния шампионат на Формула 1. Нещо, срещу което Пиех е категорично против, заради своя конфликт с главния промоутър на шампионата Бърни Екълстоун.

Временно председател на Борда на директорите ще бъде Бертолд Хубер, който досега бе заместник на Пиех. На предстоящото общо събрание обаче се очаква именно Винтеркорн да бъде избран на поста.

 

Тагове: volkswagen group
0 от 500
  • #20
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ваг ще са на върха докато владеят пазара в Китай. Решат ли Китай да ги *бават са чао. Саво пазар в Еврапане стига. А укпех във Ф1 е нневероятна реклама ;)
  • #19
    10 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 8 години )
    Г-н Пийх е направил повече за VW отколкото г-на с рулетката Г-н Винтеркорн някога ще направи. Но явно и там борда не вижда по-далеч от носа си. В последните им коли няма никаква идея. Стопче тук, фарче там и хоп ново моделче. А Ф1 може само да покаже колко са добри (или пък не) в правенето на коли.
  • #18
    9 rate up comment 7 rate down comment
    До долния ( преди 8 години )
    Пиех докара Бернд Пишетсридер от БМВ и в последствие го изрита от VW. А Винтеркорн си беше от време оно в Ауди.Но Пиех докара и доста главоболия на VW с файтона и вейрона - все яко губещи коли.
  • #17
    7 rate up comment 10 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 8 години )
    "Сега Фиат ще го наемат"От ФИАТ могат само да му вържат обувките на дядо Фердо,ама и това ще им трудно.Виж да го цунат по дъртия .... вурст и да му направят малко вятър на .... ушаците по-може да стане,хахахахахахахаха.
  • #16
    9 rate up comment 3 rate down comment
    фсб ( преди 8 години )
    жалко, бях фен на чичко Пийх заради фаетона...
  • #15
    10 rate up comment 6 rate down comment
    алфист ( преди 8 години )
    Сега Фиат ще го наемат за портиер в шоурум на Алфа Ромео за да удовлетвори неистовото му желание към тази марка!!!
  • #14
    12 rate up comment 3 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 8 години )
    Дядо Пийх ако не иска да се махне никой не може да го махне.Те тези хора не са случайно там и нещата при тях не стават случайно.Тези чичовци мани дето са рода,ами ядат,пият и трупат милиарди от десетки години,заедно.То да не вие бат Бойко през ден да сменя шефа на митниците.Тука има игри дет сигурно и ЩАЗИ,ГРУ и ЦРУ не ги знаят.Никой,никога няма да разбере какво,как и кога е станало и кой с кого се е разбрал.Само можем да цъкаме по копчетата,а дядките си въртят алъш-вериша.
  • #13
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Deutsch lernen ( преди 8 години )
    чете се и се произнася Пийх, пиех е форма на глагола пия, аре наздраве
  • #12
    1 rate up comment 20 rate down comment
    Вретимир ( преди 8 години )
    винкелкорн е по добър шеф от оня изкукоригалия пйех. само луд човек нема да да изка да очаства в формола 1.
  • #11
    6 rate up comment 9 rate down comment
    sorry ( преди 8 години )
    Лошо,много лошо.В Киа и Хюндай шефските места вече са заети.