IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Видеоизцепките с превишена скорост остават ненаказани

Санкции могат да бъдат налагани само за други нарушения на правилника

Видеоизцепките с превишена скорост остават ненаказани

Появи се още един клип с нарушител на пътя - мъж кара с 160 км/час в населено място, където според закона ограничението е 50 км/час. От видеото става ясно, че клипът е заснет на 17 август 2014-а година в района на Самоводене.
Видеоизцепките с превишена скорост остават ненаказани
Заснетото с камера неправилното изпреварване е сред нарушенията, които подлежат на санкция. Снимка: YouTube

Вчера читател на Dnes.bg алармира за шофьор, който се движи от София към Пловдив с 250 км/час и сам е документирал постижението си и го е качил в социалните мрежи. Въпреки безспорните нарушения и в двата случая, шофьорите не могат да бъдат санкционирани, защото нарушенията трябва да бъдат установени по надлежния ред, обясни началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски пред Нова телевизия.

По думите му шофьорът, който кара с 160 км/час в населено място, е установен, но той не може да бъде глобен за превишена скорост.

"Когато говорим за нарушаване на изискването за максимална скорост, това трябва да бъде установено по надлежния ред с техническо средство, одобрено и регламентирано, няма друг начин", уточни Рановски.

Техническите средства, които се използват за контрол на скоростта, трябва да бъдат проверени и одобрени съгласно Закона за измерванията и да са минали първоначална или последваща проверка от Института по метрология, обясни той.

Още по темата:
Като на рали! С 250 км/ч от София до Пловдив!

Водачът може да бъде санкциониран по отношение на другите му нарушения - неправилно изпреварване и движение по пътното платно. За превишена скорост няма как да бъде глобен, понеже не може да се докаже автентичността на скоростта, която е записана в клипа.

Бойко Рановски съобщи още, че водачът в Самоводене е роден през 1985 г. Шофьорът не отричал, че е бил в селата, когато клипът е бил заснет, но се съмнявал в автентичността на видеото.

Рановски добави, че скоро може да започне работа върху нов Закон за движение по пътищата.

"В момента има достатъчно настроения за изготвяне на изцяло нов Закон за движение по пътищата като правилата и санкциите ще бъдат разделени от изискванията към водачите и моторните превозни средства. Мисля, че в най-скоро време ще започне да се работи по написването на изцяло нов закон", обясни той.

Видеото вижте в Dnes.bg


 

0 от 500
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    b.b. ( преди 8 години )
    Да го глобят за това, че говори/снима с телефона докато кара. Да го глобят за каране в насрещното или за опасно шофиране... Стига да искат винаги могат да намерят параграф по който да го глобят. Стига да искат. И стига да знаят как, защото нашите катаджии горките са толкова некомпетентни, че всичките им решения падат в съда, понеже са правно неиздържани, но иначе ти цитират члена по който те глобяват. ;)
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    И последно но не по важност, държавата(България) налага ограничения и глоби, без да създава по-добри условия. Плащаш повече за нещо, което не получаваш. Последния пример с магистралите е ясен, но нали става дума за сигурността на хората ..уж! И мобилните камери... контрол, сигурност ...ПАРИ, огромни бързи пари за бюджета. Нали знаете какво се подарява на катажджия за рожден ден - знак "стоп" за лично ползване. Да си го сложи където реши човека :)
  • #12
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    С падането на скоростта, ще се реши и така наболелия екологичен проблем. Пада разхода оттам и вредните емисии. Цената на транспорта намалява, бизнеса се облагодетелства и т.н., обаче в действителност не е съвсем така нали ?!?!Производителите вдигат постоянно мощността и динамиката на-своите автомобили, а закона ни задължава да не използваме това за което сме платили. Някъде се губи логиката нали ?
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ограничението на скоростта е като забраната за наркотиците. Не можеш да продаваш и произвеждаш,обаче можеш да имаш за лично ползване. Тя тревата не пада от небето нали?!?!. Та и колите, с разрешение за движение по обществени пътища и конструктивна скорост от 250 км/ч (примерно). Защо?!?! По закон не можеш да караш с повече от 140 км/ч (примерно). Дефакто няма къде законно да развиеш по голяма скорост нали ?
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Фетз ( преди 8 години )
    Из цивилизованите държави и видеоматериал е предпоставка за сериозни санкции. И 25-годишният ти опит грам не е в състояние да промени това. Който иска да си кара бързо да иде на драг писта и да скочи на газта с двата крака. Аз, а и много други като мен, нямаме намерение да загиваме или да седим инвалиди цял живот, само защото колата му можела да вдигне 260 км/ч. Тя и една космическа совалка вдига 28 000 км/ч ама си ги карат в космоса, не по неизправната ни допотопна пътна мрежа.
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Фетз ( преди 8 години )
    Това, че ти си професионален шофьор от 25 години 100% те прави не само по-квалифициран от всички нас, които се застъпваме за някаква морална гледна точка, но 100% ти дава правото да се правиш на Емерсон Фитипалди, също като селинджърите от видеото. Бай шофьор, нека сега да ти кажа нещо, не знам какви са твоите наблюдения, ама нашите наблюдения се допълват от видеа като това, и още много недокументирани подобни случки.И напомням, че много като теб, професионални шофьори, сега са само некролози.
  • #8
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    vijte kvo,q malko se zamislete tuka,zna4i az eisega ka4vam v moq facebook edin klip s nqkva palna prostotiq i saotvetno vednaga sam karal kato lud,i tragvat da me sadqt i da me gonqt,q 4akaite malko,ima si institucii,sq da ne bi policaite da po4nat da globqvat i po facebook,mn stanahte,informirani vsi4ki,s toq net razkrihte zagadkite na vselenata,palni prostotii,polovinata deto se vazmu6tavate karate kato ***,profesionalen 6ofior sam ot 25 godini i imam pogled nad tova koi kak kara
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до бъчваря ( преди 8 години )
    Да си представя, че не е верен скоростомера! С колко не е верен, със 100 км/ч, със 110? Защото дори и 100км/ч надолу пак е в нарушение. От такива простаци в крайна сметка покрай пътищата е пълно с надгробни плочи. Една каруца да му изскочи и е до там, а този който снима, с тази видимост е на същото място. Лошото е, че завличат и невинни хора...
  • #6
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Йордан ( преди 8 години )
    Стана много модерно да се правим на репортери и по типично българска черта да "докладваме" другарчетата. Както и да е ... такива кадри никога няма да минат като автентични доказателства и вместо да си губите времето да се правите на репортери (за каквито определено нямате акъл), вземете да вършите нещо по-полезно! Карал с 250 ... ами да кара, щом му стиска и колата му може да ги вдигне, какъв е проблема?! Нали има камери, има органи на реда ... Ти като пикаеш покрай храстите, снимат ли те тук??
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Щръкел Пеликански ( преди 8 години )
    Е как така ненаказани бе! Как тия ше смеят повече от шейсе да дигат, а!?Прав е другара Дзуум-Дзуум (другарю ама ти др. път да си избереш едно българско име от списъка, чи твойто навява на западно-източна рекламка)! Може едно проишествие да е станало от некъв си там кънтри герой но това е добра предпоставка за Народен съд за всички изедници, яхнали нови мощни коли!Иначи целото ми доверие към народната милиция отива бадева!