IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Падналата звезда на Subaru

Как купето SVX се оказа един от големите провали на марката

Падналата звезда на Subaru

В началото на 90-те години на миналия век Subaru създава автомобил, който трябва да се превърне в новия символ на компанията. За целта японците поръчват на едно от най-великите италиански ателиета да направи дизайна на машината. Става дума за модела SVX, който се превръща в един от най-големите провали на компанията.
Падналата звезда на Subaru
Предпоставките


Subaru винаги се е отличавала от останалите японски производители. Моделната гама на марката не е толкова разнообразна като тези на Nissan и най-вече на Toyota, която може да се похвали с десетки различни модели. В Subaru вървят по друг път – двигатели тип „боксер” с нисък център на тежестта и задвижване на четирите колела дори при моделите от нисък клас.

В края на 80-те години нещата в Subaru, както и при останалите японски компании, вървят отлично. Subaru печели победи в ралита, поставя световни рекорди за скорост и строи завод в САЩ съвместно с Isuzu. Затова и „Плеядите” (прякорът на марката идва от емблемата) решават да се включат в надпреварата за създаване на суперкола, започната от Honda, Mitsubishi и Toyota.
Падналата звезда на Subaru
Готовият концептуален модел е показан на автосалона в Токио през 1989 г. За разлика от Honda, където залагат на драйв-усещането със своята NSX, в Subaru решават да направят истинско Gran Turismo. Дизайнът на машината е поверен не на кого да е, а на Маестро Джуджаро. Неговото студио ItalDesign проектира машина с коефициент на въздушно съпротивление 0,29, като използва елементи от свои предишни проекти като Ford Maya и Oldsmobile Inca.

В този момент автомобилният свят е изправен на прага на нов етап в развитието си, като от производителите се искат свежи идеи и смели решения, за да не изостават от конкурентите си. Така през 1991 г. в серийно производство се появява Subaru Alcyone SVX, който не се отличава от концепта.
Падналата звезда на Subaru
В САЩ автомобилът излиза през същата година под името SVX, което представлява абревиатура от "Subaru Vehicle X". На пазара в Япония машината се продава като Alcyone – така се казва най-ярката звезда в съзвездие Плеяди, което е изобразено на логото на Subaru.

Анатомията на Subaru SVX


Смята се, че SVX заменя в моделната гама на марката купето със задвижване на четирите колела Subaru XT (Alcyone XT за пазара в Япония), но това не е точно така. Идеологически новият модел е разположен над своя предшественик, който така и не успява да се наложи на пазара заради слабия си двигател. За разлика от ъгловатия XT, новият SVX прилича повече на европейския Citroen XM със своя „авиационен” дизайн и големите стъкла на салона. Подобен екзотичен подход е известен от модели като Lamborghini Countach и De Lorean DMC-12.
Падналата звезда на Subaru
Някои от решенията при SVX се оказват толкова успешни, че по-късно се използват и при други автомобили на Subaru. Подобна предна част на купето през 1992 г. получава моделът Legacy. В компанията имат намерение да пуснат SVX и в други версии – като Shooting Brake, но това така и не става.

Купувачите на SVX са лишени от избор на двигател, тъй като моделът се предлага единствено с „боксер” с обем 3,3 литра и мощност 230 к.с. Този мотор дълги години е най-големият в гамата на Subaru, като едва през 2008 г. отстъпва тази позиция на 3,6-литровия агрегат за модела Tribeca.

Агрегатът е с два разпределителни вала и 4 клапана на цилиндъра. Максималният въртящ момент достига 304 Нм. В двигателя е използвана система за директно впръскване на горивото и свещи с платинени накрайници.
Падналата звезда на Subaru
Трансмисията също няма алтернатива – 4-степенен автомат. Това в никакъв случай не носи полза на модела, който тежи повече от 1600 кг. Затова и купето ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди, а максималната скорост на автомобила първоначално е 248 км/ч, но по-късно тя е ограничена по електронен път на 230 км/ч.

Повечето автомобили от модела са със задвижване на четирите колела, но в зависимост от пазара, на който се предлагат, технологията е различна. Първият вариант е ACT-4, който е стандартен за моделите на Subaru по това време. Тази технология представлява перманентно задвижване 4x4, като при обичайни условия съотношението е 90:10 в полза на предната ос.
Падналата звезда на Subaru
При превъртане на предните колела обаче електрониката сама разпределя тягата между двете оси. Системата се предлага през целия жизнен път на модела, предназначен за пазарите в Канада, САЩ, Германия, Франция и Швейцария.

При втория вариант – VTD AWD, който се предлага в Япония, Великобритания, Северна Европа, Австралия, Испания, Австрия и Бразилия, задвижването на четирите колела е постоянно. Въртящият момент на мотора е разпределен в съотношение 36:64 отново в полза на предната ос.
Падналата звезда на Subaru
Както и всяко купе от висок клас, SVX получава качествена изработка на салона и огромен избор от допълнителни опции. Предните седалки са обшити със скъпа кожа, като предлагат голям брой възможности за регулиране и могат да се подгряват. Автомобилът се предлага с модерна аудиосистема, климатик и дистанционно запалване.

Причините за провала


Естествено, всичко това струва много пари и SVX е най-скъпият модел на Subaru по това време. На американския пазар автомобилът се продава с около 10 000 долара по-скъпо от всеки друг модел на марката. Именно високата цена обаче прогонва купувачите и това принуждава компанията да направи нещо немислимо – през 1994 г. пуска версия само с предно предаване, която е с около 10 000 долара по-евтина.
Падналата звезда на Subaru
На следващата година обаче се оказва, че този ход е бил напразен, тъй като компанията повишава цените на всички модификация на SVX. Така разликата между версиите с предно предаване и задвижване на четирите колела се оказва около 1500 долара, което напълно обезсмисля наличието на по-евтиния вариант. И в крайна сметка той е спрян от производство малко след това.

За съжаление, Subaru SVX се появява именно в разгара на спада на американския пазар, към който е ориентиран. Продажбите на купето носят загуби на компанията – по около 3000 долара от всяка произведена машина. И в крайна сметка проектът е спрян, като от модела са продадени общо 24 379 бройки – от тях 14 257 в САЩ. Купето е спряно от производство през 1996 г., като общите загуби на марката от него за 75 млн. долара.

Бъдещето

Това би трябвало да е краят на историята, но не така мислят американски дилъри на Subaru, които продължават да считат, че SVX трябва да получи наследник. Според тях подобен автомобил ще вдигне имиджа на марката и ще привлече нови клиенти. Слуховете твърдят, че новият модел ще представлява Shooting Brake и ще бъде с хибридно задвижване.
Падналата звезда на Subaru
Очакванията са бъдещият модел, ако има такъв, да използва агрегатите на новия голям кросовър на марката, който трябва да се появи догодина. Двете машини ще бъдат на еднаква глобална платформа и ще имат общ 6-цилиндров двигател с обем 3,3 литра. Заради икономия на средства Subaru ще заимства хибридната система на Lexus, а дизайнът ще е в стила на показания концепт Viviz2.

Не е ясно обаче дали новият модел ще получи името SVX, но се знае, че той ще се произвежда само в завода на Subaru в САЩ. И тъй като дим без огън няма, явно нещата за японската марка вървят в правилната посока. Дали е така, предстои да видим.

Снимки: Subaru


 

Тагове: subaru svx
0 от 500
  • #38
    3 rate up comment 0 rate down comment
    субарист ( преди 8 години )
    Това е кола изпреварила времето.А да видим друга кола дето вдига 250 през 1989г.То съвременните дето вдигат толкоз не са много.
  • #37
    12 rate up comment 1 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 8 години )
    Такова Субару видях преди десетина години във Варна.Първо го помислих за Мицубиши 3000 ГТ,но като го огледах останах доста изненадан.Колата на живо изглежда доста по-яко отколкото на снимки.Беше точно като на втората снимка,същия цвят,със спойлера отзад.Японските коли не са ми любимци обаче колата ми хареса.Не знам защо спорите за глупости,защо се филмирате излишно.Намесихте Ф1,ВЕЦ,а става въпрос за един много рядък модел на Субару.На мен ми хареса и не знам защо го обявиха за слаб модел?
  • #36
    7 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    "Съгласен съм с мнението от статията. Не знам дали има по-калпав производител. Колкото по-скоро фалират, толкова по-добре! "Има, това е Хонда! От Японските *** само Тойота става, като добра алтернатива в ниския, евтин ,масов клас.Другото е на нивото на Вартбург, от 70те.
  • #35
    4 rate up comment 0 rate down comment
    speedart ( преди 8 години )
    Слабо ме интересува коя е излязла първа , имаше спор по-надолу в коментарите и затова копирах википедията , да покажа че се проверява лесно....но щом Субаруто е излязло като концепт няколко месеца преди първата произведена калибра от поточната линия....е тогава то е първо
  • #34
    4 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    "Съгласен съм с мнението от статията. Не знам дали има по-калпав производител. Колкото по-скоро фалират, толкова по-добре! "Има, това е Хонда! От Японските *** само Тойота става, като добра алтернатива в ниския, евтин ,масов клас.Другото е на нивото на Вартбург, от 70те..
  • #33
    2 rate up comment 25 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Съгласен съм с мнението от статията. Не знам дали има по-калпав производител. Колкото по-скоро фалират, толкова по-добре!
  • #32
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Speedart,това че и двете коли се появяват през 89-та не значи ,че едната е копирала от другата. Субару се появява като коцепт преди Калибра да е в продажба като месеци. А и двете коли нямат нищо общо! Нито като линии,нито като уникалното остъкляване на Субару.
  • #31
    23 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Значи викате, Джуджаро изкопирал Субаруто от някъв си треторазряден немски дизайнер дето направил Калибрата, а? Му-ха-ха-ха!
  • #30
    4 rate up comment 29 rate down comment
    Дърваруфен ( преди 8 години )
    Тия са взели една Калибра и са зама'али с брадвета и тесли та се е получил гарантиран провал!
  • #29
    18 rate up comment 1 rate down comment
    speedart ( преди 8 години )
    Това Субару винаги ми е харесвало , причината според мен за провала е че имаше голямо предлагане на конКурентни автомобили в този сегмент , особенно от Японска страна , които модели бяха с по-добри динамични показатели...