IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari с първа победа във Формула 1 от 2 години

Себастиан Фетел прекъсна доминацията на Mercedes-Benz

Ferrari с първа победа във Формула 1 от 2 години

Тоталното превъзходство на Mercedes-AMG в шампионата на Формула 1 през последната година най-после бе спряно от 4-кратния световен шампион Себастиан Фетел (Гер). Той спечели Голямата награда на Малайзия едва във втория си старт за Ferrari, като показа, че тимът му има сили да се противопостави на „сребърните стрели”.
Ferrari с първа победа във Формула 1 от 2 години
Това бе първият успех на „скудерията” от 2 години насам. За последно победа с болид на Ferrari записа двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, който триумфира за Голямата награда на Испания през май 2013 г.

Триумфът в Малайзия бе постигнат благодарение на отличната стратегия на италианците. Фетел стартира от втора позиция, но влизанията му в бокса за смяна на гуми бяха отлично планирани и в крайна сметка той стигна до финала преди двамата пилоти на Mercedes-Benz - Люис Хамилтън (Вбр) и Нико Розберг (Гер), които нямаха шанс да го настигнат.
Ferrari с първа победа във Формула 1 от 2 години
На четвърто място се класира Кими Райконен (Фин, Ferrari), за който състезанието стартира по кошмарен начин – спукана гума и влизане в бокса. След него се наредиха двамата състезатели на Williams – Валтери Ботас (Фин) и Фелипе Маса (Браз).

Седми финишира Макс Верстапен (Хол, Toro Rosso), който влезе в историята като най-младият пилот, печелил точки в състезание от Формула 1. Холандецът стори това на 17 години и 179 дни, като е първият състезател, взел точки, преди да навърши пълнолетие. Досега рекордът бе на Даниил Квят – 19 години и 318 дни.

В генералното класиране води Хамилтън с 43 т., следван от Фетел – 40, Розберг – 33, Маса – 20, Райконен – 12, и др. Следващото състезание е за Голямата награда на Китай на 12 април.

Снимки: gpupdate

 

Тагове: scuderia-ferrari
0 от 500
  • #19
    2 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    Друг изключителен талант е Хюлкенберг - 2005 в дебютния си сезон спечелва германската Формула БМВ. 2006 в дебютния си сезон спечелва титлата в А1GP и става най-успешния състезател в историята на тези серии. 2008 шампион във Формула 3, 2009 шампион в GP2. В сериите до Ф1 има 3 пъти повече успехи от Фетел, но няма късмета да попадне в шампионски ***. Сега всички го спрягат като голям талант, но големите отбори не го взимат, защото не води спонсори с него. Та така за таланта и реализацията във Ф1
  • #18
    0 rate up comment 4 rate down comment
    ми че къ. ( преди 9 години )
    Фетел е един изключителен пилот,започва кариерата си във БМВ формула още като дете,кариерата му във F1 е доста впечатляваща че и продъьжава да се развива.За мен лично във момента тои е най-добрия пилот в F1.
  • #17
    7 rate up comment 2 rate down comment
    trex ( преди 9 години )
    Ферари имат страхотен напредък спрямо миналата година (очевидно е), но победата на Фетел конкретно в Малайзия, беше заради тактическа грешка с боксовете/гумите в отбора на Хамилтън.
  • #16
    6 rate up comment 3 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 9 години )
    "най-восоко технологичнит Японски производител До средата на сезона може и да завършат...."Хахахахаха.Ти пък,нали в Австралия завършиха 11-ти....от 11 останали коли.Записаха се един път.Недей така остро,че Дошо пак ще се разреве.Хахахахахахаха.
  • #15
    3 rate up comment 4 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    Я ми обясни щом като Шумахер е в основата на успехите на Мерцеес (почнали 2 години след като напусна) защо по същата логика не кажем, че в основата на сегашния успех на Ферари е Алонсо? Или ако ползваме примера с Фетел който за 1 състезание разви Ферари, защо да не приемем, че успехите на Мерцедес се дължат на Хамилтън (от 2 години в ***). Аз ще ти кажа защо защото си фен на Шумахер и Фетел, а не на Хамилтън и Алонсо нали ;-DBTW кой от Ферари е казал, че заслугата за колата е на Фетел?
  • #14
    7 rate up comment 6 rate down comment
    до FenIX ( преди 9 години )
    Точно така,бавно се доближаваш до истината!Безспорно Мерцедес АМГ имат все още по-добрата кола,но качествата на Себ му помогнаха да избере стратегия,която е почеливша!Колкото до принса на Фетел за развитието на колата предпочитам да приема за достоверно това,което казват от Скудерията,а не това което се мъчиш да внушаваш на база лични симпатии или антипатии.Факт е,че Шуми е в основата на развитие на болида на Мерцедес,след придобиването на *** от Р.Браун,чието технологично изоставане беше 2 г.
  • #13
    4 rate up comment 1 rate down comment
    бавареца ( преди 9 години )
    фетел победи не само заради 1 стоп по-малко, а и за това , че кара по-дъго време с меките гуми. те се оказа че могат да държат темпо по-дълго от очакваното. тренировките бяха на по-студено и Мерцедес не знаеха какъв е ресурса на меките. а всъщност твърдите се оказаха голяма дивотия.
  • #12
    6 rate up comment 2 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    Фетел победи защото си спести 1 бокс, докато Мерцедес направиха 3 той влезе 2 пъти. 1 бокс влизанесмяна-излизане е над 20 сек, а Хамилтън завърши на 8 сек зад Фетел, така че си направете изводите. Ферари използваха предимстовото, че пазеха по-добре гумите и изненадаха Мерц. Подобно нещо стана 2013 в Австралия когато Кими победи Ферари с бокс по-малко. Тогавашния Лотус както сегашното Ферари пазеха гумите и 2-те коли са дело на Алисън, така че Фетел караше перфектно, но за развиването друг е чов
  • #11
    5 rate up comment 7 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    Не знам как Фетел е развил, колата като още в предсезонните тестове беше една от най-бързите, а дотогава не беше сядал в нея. 2014 Ред Бул му забраниха да тества новото Ферари, така че за какво развиване говорим?! Изобщо това с развиването на коли от пилоти е смехотворно не сме в 60-те години когато Брус Макларън сам си е правил колите и ги е карал. За Мерцедес какво да кажам най-големия развивач беше там и нищо не напрвиха. Или Хамилтън ги е развил като дойде ;D
  • #10
    10 rate up comment 0 rate down comment
    v-1 ( преди 9 години )
    Fenix е прав, че са отстранили фундаментални проблеми в двигателите си. Но има и друг момент, за всяк аедна писта и състезание има индивидуални настройки на колата и системите, съобразени с много фактори - климат, трасе и т.н. и точно там, според мен Фетел е допринесъл много, за доброто представяне.БРаво на ферари!