IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW „кръстоса” автоматична трансмисия с навигация

Новата система помага на шофьора и пести гориво

BMW „кръстоса” автоматична трансмисия с навигация

Концернът BMW обяви, че обновената 1-Series ще получи нова технология, носеща името Predictive Shift (прогнозирано превключване). Благодарение на нея 8-степенната автоматична скоростна кутия на хечбека ще може да избира предавките по команда на навигационната система.
BMW „кръстоса” автоматична трансмисия с навигация
Идеята за взаимодействие между различните агрегати и навигацията в автомобила не е нова. При някои модели адаптивното окачване „се съветва” с навигационната система, за да може по-отрано да избере оптималния режим на работа. В BMW са взели решение да тръгнат по друг път, като свържат навигацията и автоматичната си скоростна кутия и по този начин да направят управлението на 1-Series още по-спортно.

Пример за подобно нещо е ситуация на пътя, при която навигационната система съобщава на електрониката на скоростната кутия, че предстои сериозен завой. В такъв случай трансмисията започва по-рано да сваля предавките, като помага на шофьора да премине през завоя без да спира да подава газ.

В случай, че по маршрута на автомобила няма завои, а се очертава дълга права, то автоматичната скоростна кутия действа по точно обратен начин. След като бъде „уведомена” от навигацията, тя започва да повишава предавките, като прави управлението по-комфортно и същевременно пести гориво.

Обновеното BMW 1-Series бе представено в началото на тази година. Все още не е ясно кога то ще може да разчита на новата технология.

Снимка: BMW

Тагове: bmw 1-series
0 от 500
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    mmm ( преди 8 години )
    До колегата под мен...ти явно си карал в някоя друга Германия, и с много *** навигация. На мен ми се е случвало навигацията да ме предопреди за опасност пред мен на отсечка без ограничение и добре,че намалих..беше катастрофа и патрулките даже изкочиха зад мен,нямаше никой още.и задръстваниата ми ги показва извънредно точно в метри или км.и с какво закасзакаснение или ако е движението е спряло. Отначало не я слушах и се набивах в задръстваниата,и се оказа, че кавото си пише така е.!
  • #17
    1 rate up comment 2 rate down comment
    до: Сойка-Присмехулк ( преди 8 години )
    Точно пък за Германия не ми говори! Всяка година има една камара случай на катастрофи заради неточности в навигационните системи. Глупавите немци са толкова скарани с мисленето, че навигацията, като им каже да завият и те завиват без да гледат. Това за задръстванията почти всяка нова навигация го има и се казва Traffic Message Channel (TMC). И аз е имам тази екстра, но инфото идва със закъснение. Някой път и с по 1 ч. Имало е катастрофа, на мен ми дава, че има, минавам, а те вече са разчистили.
  • #16
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Kakav bavarec moje dae tozi BOKLYK koito ve4e e s predno predavane i motor na PEUGEOT,i polovinata mu 4asti se praviat v grad Ruse poznavam rusenec toi raboti tam imi kaza za kvo stava duma
  • #15
    0 rate up comment 1 rate down comment
    BMW ( преди 8 години )
    Бавареца, от сигурно 15 години и повече няма 2,3,4, а е само P,R,N,D. Няма за какво да знаеш, вече не трябва.
  • #14
    1 rate up comment 3 rate down comment
    BMW ( преди 8 години )
    Анонимния ремонтите, скоростната кутия или навигацията да не би да дават газ и спирачка? Ми като имаш ремонт намаляваш и тя сваля предавки бе ! Тя се съобразява със скороста с която се движиш, а не те кара да набираш. Като караш с 30 държи предавка според скорростта, като караш с 60 пак се съобразява, и държи най-високата, която е разумна за тая скорост, като кутията има 8 предвавки. Ко праиш а ? Ко ? Ми караш по-икономично и е по-комфортно
  • #13
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Стефан ( преди 8 години )
    Тази Система я има в РолсРойс Реит.ама на мен не ми се кара робот.Предпочитам си механиката на Мх5, която превключва прецизно като затвор на пушка.Иначе на Реит много му отива и на 7мицата ще и ходи...
  • #12
    2 rate up comment 2 rate down comment
    patanov ( преди 8 години )
    Автоматиците от години са си доста умни и променят поведението си спрямо стила на шофиране, държат по-ниска предавка при спускане по наклон и т.н. Сега вероятно ще станат една идея по-добри в това. Няма нужда от драми за пътища в ремонт, дупки и всички други глупости изредени по-долу :)
  • #11
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    навигация с информация в реално време. вече ги слагат и в по евтини коли. само че в БГ такова чудо няма
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Сойка-Присмехулка! ( преди 8 години )
    Ама никой не се съобразява с БГ. Това в "нормалните страни" ще действа доста добре. В Германия съм карал с навигация (която е фабрична, МБ) и показваше къде има задръстване, ремонти..всичко!
  • #9
    4 rate up comment 4 rate down comment
    бавареца ( преди 8 години )
    проблема е особено при планински терен на спускане. виждал съм жени с автоматик, които изобщо не знаят за какво служат цифрите на шифтъра. знаят само за какво са P,N,R и D, но не знаят че на планинско е добре да ползват 2,3,4 А тази кутия ще знае. така че не ми се правете на състезатели, а мислете за всички водачи. тая технология е безспорно необходима.