IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai и Kia инвестират 73 млрд. долара до 2018 г.

Основната част от парите ще остане в Южна Корея, а останалата ще бъде инвестирана в нови заводи

Hyundai и Kia инвестират 73 млрд. долара до 2018 г.

Южнокорейската Hyundai Motor Group, петият най-голям производител на коли в света, заяви във вторник, че ще инвестира 73 млрд. долара през следващите четири години. Инвестициите ще са насочени към разширяване на капацитета на производство, строителство на нови съоръжения и разработване на нови автомобилни технологии, пише Ройтерс.
Hyundai и Kia инвестират 73 млрд. долара до 2018 г.
Снимка: Ройтерс

Вторият по големина в Южна Корея бизнес конгломерат разкри инвестиционния си план на фона на призивите на президента Пак Гън-хе компаниите с големи валутни резерви да харчат повече за инвестиции, заетост и плащания на дивиденти.

Групата, която включва 57 компании, сред които производителите на коли Hyundai Motor Co и Kia Motors Corp., направи изявление, че ще похарчи 49,1 трлн. вона за капиталови инвестиции и 31,6 трлн. вона за изследователска дейност и развитие до 2018 г.

От групата не поясниха подробности, но изявлението дойде след като Hyundai Motor и Kia Motors заявиха, че ще строят фабрики в Мексико и Китай в близките години. Това сигнализира подновяване на увеличаването на капацитета.

Hyundai Motor и Kia Motors заявиха, че рязко ще увеличат разходите за развитие на по-модерни технологии, например по-екологични автомобили и коли с автономно управление, през следващите 4 години.

От групата заявиха, че близо три четвърти от инвестициите ще бъдат направени в рамките на Южна Корея, което „силно ще подпомогне“ събуждането на местната икономика.

Голяма част от тях най-вероятно ще отиде за парцел в Сеул, който групата ще купи за 10,55 трлн. вона (10 млрд. долара), много над пазарната оценка.

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500