IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Умиращите видове на Европа

Пет малки компании, които оцеляват, за да произвеждат много бързи коли

Умиращите видове на Европа

Европа се нуждае от екологични автомобили. Поне това сочат фактите – данъците върху мощните машини се увеличават, появяват все повече електромобили и расте интереса към компактните модели. И в крайна сметка суперколите, произвеждани на Стария континент, се превръщат в изчезващ вид. Има обаче няколко малки компании, които не се отказват от битката, въпреки че тя изглежда загубена. Те не произвеждат модели в голям тираж, но пък имат претенции, че колите, които правят са страшно бързи.

Studiotorino RK Coupe (Италия)

Умиращите видове на Европа
Ускорение от 0 до 100 км/ч – 4.1 секунди
Максимална скорост – 304 км/ч
Двигател – редови с 6 цилиндъра и турбо-компресор
Мощност – 440 к.с.
Цена – от 220 000 евро

Историята на марката Studiotorino започва на 1 януари 2005 г. Компанията е основана от Алфредо Стола – потомствен дизайнер, който преди това е работил в Porsche. Неговият дядо пък е бил част от Lancia в началото на миналия век.
Умиращите видове на Европа
Въпреки името си, компанията Studiotorino не се намира в Торино, а в малкото градче Риволи. В началото тя се занимава с тунинг на модели на Porsche, но по-късно започва да изработва и самостоятелни машини, на които слага своето име и емблема.

Първите модели са RK и RK Spyder, построени на базата на Porsche Boxter. След тях се появява и RK Coupe – най-бързият автомобил на марката, развиващ 304 км/ч. Той ускорява от 0 до 200 км/ч за 13 секунди, а в основата му отново е модел на Porshe – този път обаче Cayman.
Умиращите видове на Европа
Всички модели на Studiotorino се правят на ръка, като RK Coupe и Spyder ще бъдат произведени в тираж от само 49 бройки всяка. Според собствениците на компанията това е напълно достатъчно, за да се запази ексклузивността на марката. Все пак и цената на машините си я бива – те стартират от 220 000 евро.
Умиращите видове на Европа
Основният клиент в историята на марката е саудитският принц Халед бин Ал-Валид, по чиято поръчка компанията разработва специални версии на Bugatti Veyron и Audi A8. Монархът до такава степен е впечатлен от резултатите, че поръчва на италианците да му направят автомобил от нулата. Той трябва да бъде напълно готов през 2017 г., като ще излезе под марката Gazal.
Умиращите видове на Европа
Преди това обаче компанията ще покаже последната си разработка – моделът Monscenisio, който е на базата на Porsche Cayman S (Type 981). Този спортен автомобил ще излезе в още по-ограничен тираж – едва 20 бройки.

Noble M600, Великобритания

Умиращите видове на Европа
Ускорение от 0 до 100 км/ч – 3 секунди
Максимална скорост – 362 км/ч
Двигател – V8 туин-турбо с обем 4.4 литра
Мощност  - 650 к.с.
Цета - от 450 000 щатски долара
Умиращите видове на Европа
Компанията Noble Automotive може да е непозната на широката публика, но е издигната в култ от нейните фенове, както и от колекционерите и любителите на „зли“ спортни коли. Основана е от Лий Ноубъл, който още през 80-те години на миналия век започва да конструира суперколи.
Умиращите видове на Европа
Марката се появява през 1989 г., като по това време Ноубъл е направил почти 10 прототипа. Първоначално се произвеждат почти еднаквите купета М10, М12 и М14, а през 2006 г. излиза и М15 – далеч по-технологичен автомобил, който със своята скорост трябва да се конкурира с Porsche и Ferrari. При него ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3.5 секунди, а максималната му скорост е 298 км/ч.

През 2011 г. купето М15 е спряно от продажба и неговото място е заето от М600, който вече се конкурира с Bugatti Veyron. Максималната скорост на тази машина е 362 км/ч при мощност на двигателя от 650 к.с. Самият Лий Ноубъл обаче няма участие в този проект, тъй като през 2008 г. група инвеститори изкупува компанията му.
Умиращите видове на Европа
С получените пари англичанинът заминава за Варшава, където основава първият полски производител на суперколи - Arrinera Automotive. Именно той създава модела Arrinera Hussarya, който е конкурент на М600. Полската суперкола ускорява от 0 до 100 кч/ч за 3.2 секунди, а максималната скорост, която достига, е над 340 км/ч. В базовата си версия тази машина струва 160 000 долара, като ще се появи на пазара догодина.

Gillet Vertigo 5, Белгия

Умиращите видове на Европа
Ускорение от 0 до 100 км/ч – 3.2 секунди
Максимална скорост – 300 км/ч
Двигател – атмосферен V8 с обем 4.2 литра
Мощност – 420 к.с.
Цена – от 300 000 долара
Умиращите видове на Европа
Участникът в рали „Париж-Дакар“ и шампион на Белгия по скоростно изкачване на хълмове Тони Жилет първоначално започва работа като представител на холандската марка за ретро автомобили Donkevoort, а през 1991 г. представя Vertigo – първият автомобил, който сам конструира. Малко преди това белгиецът записва световен рекорд за ускорение от 0 до 100 км/ч, след като зад волана на модел на Donkevoort постигна 3.8 секунди.
Умиращите видове на Европа
Четири години по-късно Тони Жилет подобрява това постижение и постига 3.266 секунди със собствения си Vertigo 1. В наши дни тези резултати вече са надминати от редица автомобили, но за 90-те години на миналия век те са уникални.
Умиращите видове на Европа
Като цяло машините Donkevoort представляват версии на класически Lotus Seven. Именно този автомобил Жилет ползва и за основа на своята машина, като подобрява неговата скорост. През 1994 г. от завода излиза първият, предназначен за клиенти Gillet Vertigo 1, а през следващите 20 години той допълнително е подобряван, като става по-лек и по-бърз.
Умиращите видове на Европа
Петото поколение на Vertigo дебютира през 2008 г., оборудвано с 3.0-литров двигател Alfa Romeo, развиващ 350 к.с. В наши дни флагманът на марката се казва Vertigo.5 Spirit. Той излезе през 2011 г. като роудстър с 4.2-литров V8 от Maserati, който развива 300 км/ч. Шасито е от въглеродни влакна, което позволява теглото на машината да бъде снижено до 950 кг.

Covini C6W, Италия
Умиращите видове на Европа
Максимална скорост – 300 км/ч
Двигател – атмосферен V8 с обем 4.2 литра
Мощност – 343 к.с.
Цена – от 300 000 евро
Умиращите видове на Европа
Цялата историята на компанията Covini Engineering се върти около идеята за създаване на 6-колесен спортен автомобил. През 70-те години на миналия век Феручио Ковини вижда болида от Формула 1 с 6 колела Tyrrell P34 и решава да направи свой автомобил с две двойки предни гуми. Той обаче не трябва да е за писта, а за стандартни пътища.

Самата компания е регистрирана през 1978 г. Първият неин модел е всъдеход със задвижване 4х4, който носи името Т44 Turbo и се задвижва от дизелов мотор. От него е произведен само един прототип, но това не притеснява Фуричио, който продължава да залага на дизеловите агрегати и пуска още няколко такива модела.
Умиращите видове на Европа
Най-напред излиза купето В24, което е произведено в цели 9 бройки. То е представено на автосалона в Женева през 1981 г., като влиза в историята като първия несъстезателен автомобил, преминал бариерата от 200 км/ч с дизелово гориво. С двигател от Lancia машината достига 205 км/ч.

Същевременно обаче проектът C6W непрекъснато е отлаган във времето, тъй като Феручио разчита, че с парите от останалите си модели ще може да го финансира. Това обаче така и не се случва, а се появява и нов проблем – съществуващите по това време технологии не позволяват създаване на автомобил с 6 колела, който хем да е удобен за управление, хем да се предлага на адекватна цена.

Работата върху купето с 6 колела е възобновена с пълна мощност едва през 2003 г., когато търпението на Феручио Ковини е възнаградено. Моделът C6W се сглобява ръчно, като получава V8 двигател Audi с мощност 434 к.с., спирачки Brembo, 6-степенна механична скоростна кутия, задвижване към задната ос и каросерия от въглеродни нишки.
Умиращите видове на Европа
Благодарение на 6-те колела спортната машина стои по-стабилно на пътя, като това позволява и намаляване на въздушното съпротивление. По-малките предни гуми позволяват по-силно притискане на тази част от колата. Заради повечето колела са поставени допълнителни амортисьори и пружини, които подобряват управляемостта на автомобила.

Aspid Supersport, Испания
Умиращите видове на Европа
Максимална скорост – 250 км/ч.
Ускорение от 0 до 100 км/ч – 2.8 секунди
Двигател – 4-цилиндров с компресор и обем 2.0 литра
Мощност – 402 к.с.
Цена – от 107 000 долара
Умиращите видове на Европа
Компанията IFR Automotive се появява в Каталуния в началото на века, като нейният основател Игнасио Фернандес Родригес подхожда максимално рационално към проектирането на първия си автомобил. Испанецът провежда мащабно проучване сред евентуалните си клиенти и разбира точно какво искат те – не само бърз автомобил, а машина, която да доставя силни емоции. Същевременно тя трябва да отговаря на още две важни условия – да е екологична и уникална по рода си.

Моделът е наречен Aspid – в чест на семейството отровни змии, носещи същото име и обитаващи Южна Европа. Разработката на автомобила продължава повече от 5 години, като през това време моделът е тестван по пътни отсечки в планините на Каталуния. Там, където се провежда рали „Испания“, кръг от световния рали-шампионат (WRC).
Умиращите видове на Европа
В крайна сметка колата е готова през 2008 г., като нейният външен вид прави асоциации както с роудстърите от началото на миналия век, така и с болидите от Формула 1. Отделно донякъде прилича и на класически Lotus Seven. Машината получава името Aspid SuperSport (SS), като се предлага с два избора на двигатели с обем 2.0 литра. Първият развива 270 к.с., а вторият – 402 к.с.

Купето Aspid SS е уникално не заради мотора си, а заради факта, че може да се движи еднакво добре както на писта, така и на стандартен път. Промяната в настройките става само с натискането на един бутон, като машината променя пътния си просвет, работата на диференциала, баланса на спирачките и други параметри.
Умиращите видове на Европа
Монококът на модела е направен от композитни материали и тежи едва 75 кг. Общото тегло на колата е 740 кг., което е два пъти по-малко от Subaru Imprezza WRX. Това позволява ускорение до 160 км/ч за 5.9 секунди, като натоварването върху колата в такъв момент достига 1.6g. Спирането също става уникално бързо – от 160 до 0 км/ч за 3.1 секунди. Максималната скорост е ограничена по електронен път до 250 км/ч.

Снижаването на масата е постигнато и благодарение на облекчената компютърна система. Повечето промени в настройките се правят чрез сензорен екран на волана. Такава технология няма дори във Формула 1 и така автомобилът не се нуждае от допълнителни бутони, копчета и превключватели – такива просто няма.
Умиращите видове на Европа
От 2008 г. IFR Automotive произвежда само по един SuperSport годишно, като той се сглобява на ръка. Базовата модификация струва 107 000 долара, но в зависимост от различните персонализации цената може да скочи дори 3 пъти.

Снимки: Производителите

 

 

 

0 от 500
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    до: до пълноценния ( преди 9 години )
    То и ти, че се водиш по лична карта човек не те прави човек, но това е друга тема. С двете мозъчни гънки помисли 2 или 1 място са повече! С другата гънка за равновесие помисли кое е по-добре да има или да няма багажник! Те май гънки за мислене не ти останаха да осмислиш дали е по-добре да е облечен с карбон или не, да има врати или не да има покрив или не...*** си се родил и такъв ще си умреш. За теб надежда, няма никаква.
  • #7
    3 rate up comment 7 rate down comment
    до пълноценния ( преди 9 години )
    кое му е пълноценното бе ***...големия багажник???4-те места???теглича???това че са го облекли в пластмаси не го прави пълноразмерна кола!!!болид бил...четете много списания ей ***
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    kur4o ( преди 9 години )
    само да помоля автора на статията да си оправи правописните грешки иначе статията ми харесва ;)
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Едното е болид, а другото пълноцелен автомобил, който и за пазар става дори и двама човека да седнат и т. н. Едното можеш да го караш на писта, а другото навсякъде. Стопляш ли разликите?
  • #4
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    ариел атом...хиляди пъти по-злобен от тая гавра Аспид...че и по евтин дори...чак и на оня кавал от топ гиър му хареса
  • #3
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Bedankt ( преди 9 години )
    Последната ми напомни за Donkervoort, но Noble M600 LHD бих си купил пред почти всяко Ferrari, Lamborghini, Aston Martin или Porsche.
  • #2
    11 rate up comment 1 rate down comment
    бумеранг ( преди 9 години )
    Красавици!
  • #1
    28 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Аспид е униикален просто. Цената му е нормална за подобна кола, но характеристиките му са повече от впечатляващи. Представям си какво пътно поведение и динамика ще има при 740 кг. тегло и 402 к. с. Освен всичко всичко изглежда доста добре на външен вид.