IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилни компании спряха продажбите си в Русия

Причината е колапсът на рублата, който носи големи загуби

Автомобилни компании спряха продажбите си в Русия

Няколко големи автомобилни компании, сред които General Motors, Jaguar Land Rover и Audi спряха временно продажбата на автомобили в Русия. Причината е колапсът на рублата, която от юни е поевтиняла с 40%, съобщава Bloomberg.
Автомобилни компании спряха продажбите си в Русия
Снимка: Ройтерс

Големите дилъри на автомобили в Русия, която изживява най-голямата финансова криза от 1998 година насам, затвориха врати още в началото на седмицата. А сега това сториха и самите производители на коли.

През последните седмици руснаците инвертират спестяванията си в различни продукти, най-вече автомобили, които ще запазят стойността си в бъдеще. Това определено раздвижи пазара на автомобили, но неспиращият спад на рублата буквално изяжда печалбата на дилърите и производителите, някои от които дори вече работят на загуба.

Именно затова няколко компании прекратиха временно дейността си в страната. General Motors, притежаващ марките Chevrolet, Opel и Cadillac, прекрати продажбата на автомобили още на 16-ти декември. От компанията заявиха, че ще продължат с доставките на вече платени коли, но няма да осъществяват нови продажби преди да преценят рисковете, които носят те.

По същото време продажбите си прекрати и компанията Audi, от която заявиха, че трябва да коригират ценовата си листа. Друг производител на луксозни автомобили - Jaguar Land Rover, предприе аналогична мярка днес, 19-ти декември.

Toyota също коригира цените на колите си, но няма да прекрати продажбата им.

Една от малкото компании, изнесли анализ за възможните загуби от обезценяващата се руска валута, е BMW. Германската компания изчислява, че може да загуби между 100 и 150 млн. евро от приходите си през четвъртото четиримесечие. В BMW обаче не планират да спират продажбите.

При компании като Daimler, Volkswagen, Renault и Hyundai Motor Co. загубите могат да бъдат дори по-големи, твърди Арндт Елингхорст, анализатор от Evercore ISI.

От Volkswagen заявиха, че все още няма да спират продажбите си, но следят ситуацията със загриженост.

0 от 500
  • #9
    5 rate up comment 2 rate down comment
    alster ( преди 9 години )
    Дано да е наистина окончателно.
  • #8
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Tema ( преди 9 години )
    Всъюност написаното е от руски журналист, промъкнал се през цензурата на Путин. В анализа си за ситуацията в Русия завършва "... заради некомпетните изцепки на Путин в Турция, Русия окончателно загуби България. Само, че този път България е зад Стената, а ние потъваме базславно, във водовъртежа на безумието на един брежневски кадър(Путин), с разбиранията на 80-те години на миналия век ".
  • #7
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Така им се пада! Както написа един млад руснак в интернет "заради глупавите изчепки на Путин в Турция, Русия окончателно загуби България".
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Achtung ( преди 9 години )
    "Една от малкото компании, изнесли анализ за възможните загуби от обезценяващата се руска валута, е BMW. Германската компания изчислява, че може да загуби между 100 и 150 млн. евро от приходите си през четвъртото четиримесечие. В BMW обаче не планират да спират продажбите"Може да загуби приходи, но никъде не споменават за излизане на загуба ;) тоест продават почти без печалба. Вероятно това важи обаче, само за тези компании които имат заводи в рашата.
  • #5
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Наблюдатела ( преди 9 години )
    Дощо,Гошо и Бошо БМВ за разлика от *** имат голям завод в Калининград работещ с руски работници материали и енергия-в пъти по ефтини отнемските.Тъй че 15000Е за 3-ка им излиза сметката от всякъде.Същите тея от БМВ а и почти всички останали продават едни и същи кои в САЩ 30% по ефтино от Европа а понякога и двойно.Истината е че не в Русия напоследак са ефтини колите а че тук в ЕС ни дерат кожите .
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Дошо ( преди 9 години )
    Един от тия балами тука, които ме наричат бос бе писал коментар в днес.бг, че заплатата му е 400лв!Та не се обяснявай и ти бе ***.Нищо чудно да си бил и ти.Я кажи какво ще правиш на Нова Година.У дома, вода и хляб като оня а?
  • #3
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Дошо и кола не е виждал освен на картинка, толкова е бос горкия, но нали трябва нещо да яде затова се е цанил ***!
  • #2
    8 rate up comment 8 rate down comment
    Дошо ( преди 9 години )
    Сигурно ти, понеше 15000евро си виждал само на картинка
  • #1
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Хаха, вадиш 15 000 евро, обръщаш ги в рубли и си купуваш БМВ на стойност 30 000 евро. Кой ли би се отказал, освен Дошо? :))