IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Аутобаните в Германия стават платени за чужденци

Решението на правителството бе разкритикувано от ръководството на ЕС

Аутобаните в Германия стават платени за чужденци

Правителството на Германия одобри законопроект, предвиждащ заплащането на такса при преминаването на аутобаните в страната. Той влиза в сила от 2016 г., като според него чужденците ще трябва да си купуват специални стикери, които да лепят на предното стъкло на автомобилите си. Местните граждани също ще плащат, но сумата за тях ще бъде компенсирана с намаляване на пътния данък.
Аутобаните в Германия стават платени за чужденци
Законопроектът бе представен за одобрение от министъра на транспорта Александър Добринд и от министъра на финансите Волфганг Шойбле. Събирането на таксите ще започне от 1 януари 2016 г., като според предварителните разчети, направени от експертите на двете министерства, това ще носи около 500 млн. евро годишно на бюджета на страната.

Чужденците, преминаващи през Германия, ще плащат единствено за пътуването си по магистралите, но не и по останалите пътища. Засега все още няма яснота как ще се процедира с немските шофьори, които трябва да получат отстъпка от пътния данък, плащан всяка година. Според местни политици процедурата за подобно нещо е доста сложна, най-малкото защото различните хора пътуват различно време по аутобаните.

Решението на правителството на Германия предизвика негативна реакция в ръководството на ЕС. То бе разкритикувано от управляващите в Брюксел, тъй като противоречи на законодателството на ЕС.

Снимка: Ройтерс

 

 

0 от 500
  • #20
    3 rate up comment 0 rate down comment
    vld ( преди 9 години )
    пълно е с дупки и при тях особено в източна германия
  • #19
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До село ( преди 9 години )
    Не сравнявай данъците в БГ и Германия.Щом плащаш там данък,значи живееш там (както и аз) и много добре знаеш,че новите коли са с нисък данък,докато в БГ е обратно.
  • #18
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Западна Европа се превърна в клоака, защото се напълни с турци, араби, ***, индийци, пакистанци и африканци! Нормално е хората да въведат ред!
  • #17
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Илко ( преди 9 години )
    Лидъл и Кауфланд са в ущърб на БГ , *** са тука!
  • #16
    10 rate up comment 3 rate down comment
    //// ( преди 9 години )
    Ами добре щом според вас е справедливо това,нека да се въведе и тука. Нямам нищо напротив да ми приспаднат от данъка на колата цената на винетката.Ама на кукуво лято ще стане.Не мога да арзбера ,какво толкова ги защитавате тия немци.Горките те,плащали високи данъци,скъпи горива....ми да се изнасят от там,като не им харесва. Щото в Бг сме цъфнали и възрали.
  • #15
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Илко ( преди 9 години )
    Германия я окъса ! 5 милиарда годишно е "дупката" в бюджета за пътищата! И там взеха да излизат дупки, качеството на поддръжката падна, мн често вече ,може да видиш (особено по градовете, магистралите са добре) , как е бил изсечен асфалта на проблемното място, а после е сложен друг , не качествено и не равно. , абе кърпешка работа!
  • #14
    8 rate up comment 3 rate down comment
    село, селооо... ( преди 9 години )
    Anonimnik, личи си че не си излизал от ваше село щом говориш, че в Германия пътищата били най-добрите в Европа. ***!Само ще ти кажа ***, че примерно в Австрия се плаща за винетка и освен това плащаш пътен данък по-висок от този в Германия. И знаеш ли защо го правят това немците, защото ако им вдигнат пътния данък да стане такъв, като в останалите държави ще се вдигне народа. На моята кола пътния данък е 37 евро в Германия, а в Бг над 200 лв. Прави си сметката селянино!
  • #13
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Какви двойни стандарти бе, вие неграмотни ли сте, неинформирани ли сте, прости ли сте? Хем не знаете ситуацията, хем сте седнали да блеете като овце за двойни стандарти. Немците плащат много по-високи данъци процентуално от всеки един от вас форумни смешници и отиват милиарди за подръжката на тези пътища. Само че по тези пътища абсолютно безплатно се движат стотици хиляди НА ДЕН чуждестранни тирова и коли, включително и мрънкащите Бай ***. НА ВИ ДВОЕМ СТАНДАРТ в ущърб на немците!
  • #12
    4 rate up comment 5 rate down comment
    пат ко //// ( преди 9 години )
    Всъщност решението е доста честно спрямо това колко плащат немците и колко много чужденци минават безплатно по тези пътища. Ама викаш дай да ръсим простотии във форума, че да си чешем езиците.
  • #11
    3 rate up comment 3 rate down comment
    до //// ( преди 9 години )
    Видял си ти двоен стандарт. Двойният стандарт беше до тук, защото работещите в Германия плаща от данъците си за хилядите магистрали в Германия. Нямаш и представа колко милиарда излиза подръжката на тези магистрали и всички пътища, по които се движи ЦЯЛА ЕВРОПА. Никоя друга държава няма толкова добре изградена пътна мрежа. А за скапаните пътища на другите държави се плаща винетка и си разбиваш колата въпреки това! Понеже тук работещите не искат да плащат И винетни такси, за това само чужденците.