IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault подготвя дизелов мотор с два цилиндра

Двутактовият агрегат е с обем 0.7 литра и претендира да е най-лекият на пазара

Renault подготвя дизелов мотор с два цилиндра

Компанията Renault организира специално мероприятие за представители на пресата във Франция, на което демонстрира най-новите си разработки. Едно от изненадите се оказа представянето на нов компактен дизелов мотор от семейството POWERFUL, който вероятно скоро ще се появи под капака на малолитражките на производителя.
Renault подготвя дизелов мотор с два цилиндра
Моторът е с два цилиндра, което е доста необичайно за дизелови агрегати. На всичко отгоре той е и двутактов – технологията, която почти не се използва при автомобили в момента. Renault обаче има подобен двигател, предназначен за морски съдове. От компанията са категорични, че към момента въпреки по-високия коефициент на полезно действие в сравнение с 4-цилиндровите дизели, никой не е успял да пусне подобен двигател за леки коли в серийно производство.

Обемът на представения от Renault мотор е 730 куби. см, а теглото му е едва 40 кг., което го прави най-лекия дизелов агрегат на пазара. Най-близкия му съперник в това отнощение е 4-тактовият двигател от предишното поколение на Smart ForTwo, който е с 3 цилиндъра и има работен обем от 0.8 литра.

Новият двутактов дизел на французите ще предлага мощност между 48 и 68 к.с., като ще развива до 145 Нм въртящ момент. За достигането на подобна мощност помагат турбината и механичния компресор, с които е оборудван. До момента двигателят е само прототип, но в Renault са убедени, че съвсем скоро ще могат да предложат и серийна версия. В разработката на агрегата помагат специалисти от Испания и Чехия, а инвестицията е на Европейския съюз.

Снимка: Renault

 

 

0 от 500
  • #21
    1 rate up comment 0 rate down comment
    mun_cho ( преди 9 години )
    Да го направят 0.6 литра и съвсем ще стане като двигател на трбантче :DНай-вероятно ще се вгражда в новото twingo..
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ОО7 ( преди 9 години )
    Най вероятно гледаш CB500X/R/F , те са само с 2-а цилиндъра защото така двигателя има значително по малко детайли, и става по компактен и евтин.По правили мотоциклетните двигатели имат по малък ресурс и по нисък въртящ момент (съобразен с теглото на мотоциклета)
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 9 години )
    А пък аз имам 1 тъпо питане...Един мотоциклет ендуро на Suzuki има 750 кубиков мотор, 4 цилиндър, 4 такта. Защо никой до момента не е направил такъв тип мотор? Заради въртящият момент ли? Сериозно питам! Също така новите мотоциклети на Хонда до 600 кубика са с 2 цилиндъра и 4 такта. Защо някой просто не си направи експеримент и да види какви са резултатите?
  • #18
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Fastdriver ( преди 9 години )
    По скоро в новата А-класа на Мерцедес :
  • #17
    13 rate up comment 7 rate down comment
    BG ( преди 9 години )
    сигурно ще се вграждат в новата 1-серия на БМВ!
  • #16
    10 rate up comment 1 rate down comment
    1! ( преди 9 години )
    Звучи интересно. Рано или късно някой трябваше да посегне към двутактовата машина. Всички се хилеха на варбурзите ,но навремето това бяха жестоки машини ,единствено екологията им куцаше. Конкретно в този двигател единствено това ме интересува как ще го борят, както и надеждността!
  • #15
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Както е тръгнало скоро време и с 1 цилиндър мотори ще почнат да изкарват, а последното стъпало в еволюцията ще бъдат коли, като на Флинстоун с крачно задвижване. Тогава няма да има замърсяване, но еколозите сигурно ще въведат данък за кислорода. Ще слагат апарати, които да отчитат броя вдишвания и на това ще слагат данъка.
  • #14
    47 rate up comment 1 rate down comment
    Хенри - Бай Форд ( преди 9 години )
    Чудесно! При 2тактовия (социалистическия) двигател имаше голям разход заради неефективното изгаряне на газовете. Сега с директното впръскване проблема е решен, дори няма нужда от 4 клапана на цилинвър. Относно баланса, то двигателя играе с последователно четно движение и не виждам и там проблема. Може би оборотите ще бъдат малко завишени, но щом е дизел + турбо, въртящият момент ще бъде доставен още под 1000 оборота. Интересен двигател, очаквам го с нетърпение. Поздравления за Рено!
  • #13
    8 rate up comment 1 rate down comment
    бавареца ( преди 9 години )
    да е60 - и аз така мисля. предстои да видим дали газови турини няма да свършат по добре работата. те са компактни и леки. но май са скъпи - не знам.
  • #12
    41 rate up comment 1 rate down comment
    bmw e60 ( преди 9 години )
    Всъщност има голяма нужда от такива двигатели. С навлизането на хибридите този двигател може да бъде като като задвижване, когато ти свърши батерията да не останеш на пътя или да зарежда батериите. За тази цел трябва нещо много малко, леко, евтино и ефективно. Браво на Рено, вместо да се опитват да правят спортни коли с предно това е много по-подходяща ниша за тях.