IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Броят на шофьорите в Китай колкото населението на САЩ

Само за последните 4 години броят им се е увеличил с 50% до 3 млн. души

Броят на шофьорите в Китай колкото населението на САЩ

Броят на шофьорите в Китай колкото населението на САЩ
Превозните средства се движат по Chang'an Avenue в централната част на Пекин по време на вечерния час пик. Снимка: Ройтерс

В момента Китай има приблизително същия брой хора с валидни шофьорски книжки, колкото е населението на САЩ. Въпреки това две трети от пълнолетните китайци все още не са квалифицирани да управляват автомобил, предава Bloomberg.

В момента има повече от 300 млн. шофьори в Китай според официални данни на публични данни на вътрешното министерство. За сравнение, цялото население на САЩ е 310 млн., а на целия Европейски съюз е 507 млн.

Само за последните 4 години броят на шофьорите се е увеличил с 50%, прибавяйки нови 100 млн. 35% от китайските градове вече имат повече от 1 млн. автомобила, като големите центрове като Пекин и Синдзян имат двойно повече, обявява министерството в онлайн изявление.

Още по темата:
Броят на шофьорите в Китай може да достигне 1 млрд.
Китай унищожава 6 млн. автомобила
Половината коли в света ще са китайски през 2021 г.

Растящият брой шофьори ще повиши търсенето на автомобили. В същото време ще увеличи проблемите на градовете, които вече се задъхват от замърсявания и трафик в огромни мащаби.

Министерството направи отделно изявление тази седмица, че се опитва да улесни вземането на книжка. Обмисля се да се намалят задължителните обучителни часове по кормуване.

„Задръстванията вече са сериозен проблем, особено в главните градове“, заяви базираният в Шанхай анализатор Лин Хуайбин. „Правителството вече се опитва да се справи със замърсяването“.

Очаква се производителите на автомобили да продадат приблизително 23 млн. нови автомобила тази година. Прогнозата е на подкрепяната от държавата Китайска асоциация на производителите на автомобили. Градове като Пекин, Шанхай и Ханджу са наложили лимит върху броя нови автомобили като опит за контрол на газовите емисии.

Дори и с умножаващите се шофьори, броят на сериозните автотранспортни произшествия спада, заявява министерството. Инцидентите, довели до смърт на пътя, са спаднали с 36% през последните две години. Инцидентите, свързани с употреба на алкохол, са спаднали с 39%.

Още новини от света четете в Investor.bg

 

 

 

0 от 500