IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Scuderia Ferrari отново смени шефа си

Топ мениджър от Philip Morris ще ръководи отбора от Формула 1

Scuderia Ferrari отново смени шефа си

Тимът на Ferrari във Формула 1 смени директора си само ден след края на първенството, в което пилотите на марката не успяха да вземат нито една победа. Досегашния шеф Марко Матиачи отстъпва мястото си Маурицио Арибавене, топ мениджър на тютюневия концерн Philip Morris и президент на европейското подразделение на Marlboro.
Scuderia Ferrari отново смени шефа си
Новият шеф на „скудерията“ Маурицио Арибавене (вдясно) и досегашния такъв Марко Матиачи. Снимка: Motorsport


Това е втората смяна на шефа на Scuderia Ferrari през тази година. Тимът стартира шампионата под ръководството на Стефано Доменикали, който през април бе заменен именно с Матиачи. Преди това той бе генерален директор на Ferrari за Северна Америка.

Промяната става по нареждане на изпълнителния директор на групата Fiat-Chrysler Серджио Маркионе, който в момента ръководи и марката Ferrari. Той обяви, че иска да види начело на отбора „човек, който не само разбира същността на Ferrari, но е и наясно с управлението на съвременния автомобилен спорт.“

Арибавене е изучавал спортен мениджмънт през 2011-2012 г. в Университета „Бокони“ в Милано. От 2012 г. той е член на Съвета на директорите на италианския футболен клуб „Ювентус“. Освен това Арибавене е представител на компаниите-спонсори в Комисията на Формула 1.

Засега не се знае дали Арибавене ще продължи работата си във Philip Morris. Не се знае и каква ще е съдбата на предшественика му Матиачи, под чието ръководство Scuderia Ferrari зае четвърто място в шампионата на конструкторите във Формула 1, отстъпвайки на отборите на Mercedes AMG, Red Bull и Williams.

 

 

 

Тагове: scuderia-ferrari
0 от 500