IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проверки на КАТ само пред камери

Според Борисов така ще бъде прекратен рекетът от страна на пътните полицаи

Проверки на КАТ само пред камери

Министър-председателят Бойко Борисов настоя да бъдат предприети незабавни мерки, за да бъде прекратен рекетът от страна на пътни полицаи по улиците, стана ясно от публикувана от правителствената информационна служба стенограма на днешното правителствено заседание. На него премиерът издаде нареждане всички проверки на КАТ на пътя да бъдат извършвани само пред камери.
Проверки на КАТ само пред камери
Снимка: архив, Булфото

Повод за коментара на Борисов стана разпространеното клипче в социалните мрежи, на което се вижда как столичен пътен полицай взима пари от спряни за проверка шофьори. Със случая се зае и Софийска градска прокуратура, която се самосезира заради видеото.

"И тонове кокаин да задържите, каквото и да направите, когато, прибирайки се вкъщи, хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение там. Казвам го и от опит – в случая и като бивш секретар, от опита си говоря”, заяви премиерът пред своите министри.

По думите на Борисов рушветите в КАТ са „един бич в обществото“, който оставя у хората съмнения, че МВР не прави нищо по въпроса да изкорени порочната практика.

"Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш” и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че в държавата има система, която да пази. Буквално да рекетира е точната дума“, продължи премиерът.

Той заръча на вътрешния министър Веселин Вучков „да съобрази със закона и да издаде една заповед на улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора и само под непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура“.

"Ако трябва, първоначално ще бъдат 10 коли в София, 20 коли, ще си сложим план на месец по пет да оборудваме. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера. В София вече имаме много камери. С GPS колите са ни оборудвани още от мое време, както се казва. Излиза от гаража полицейската кола, отива и застава под камерата, където се снима защо спират, какво проверяват и как проверяват, а тези, които са на трасе – спира, излиза и заснема цялата проверка, издаването на акта, тръгването на автомобила и всичко останало“, заръчва Борисов.

По думите му с корупцията на това ниво трябва да се ангажира цялото общество, което вече е  „подпалено“. „И с право! Не го ли пресечем това по този начин, каквото и да направите, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме“, допълни министър-председателят.

Икономическият министър Божидар Лукарски допълни, че има получени доста сигнали за масово използване от страна на пътните полицаи на частни радари и дрегери. "Изважда дрегера, който си е купил частно, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и съответно ще дадем сигналите на министър Вучков за използването на тези несертифицирани методи", закани се Лукарски, в чието министерство е Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Думите на икономическия министър бяха последвани от нови наставления на Борисов:
"Тя е така смазана схемата и вече са свикнали на това, че трябва или да се отреже като с нож… И контрол възлагаш, вертикален, на големите началници, избирателно да отиват внезапно и да проверят всичко това, за което говорят. Отиваш ти лично! В края на краищата, още ме избират хората за това, което правих като главен секретар, още заради това, не заради друго. Отиваш сутринта ти преди смяната спираш колите в „х” дирекция: „Дайте дрегерите!”, а до теб е Лукарски с метрологията, "Дайте дрегерите и дайте радарите!".

По думите на Борисов у нас все още има много катастрофи, въпреки че има и доста нови пътища.

"Какво беше едно време – дупки, две платна само, много дупки, едва пълзят колите – няма катастрофи. Дали спукана гума, счупен амортисьор, а сега се избиват. То и да не строим – на шест платна им е тясно. Но това е именно защото вземат лесно книжки, пият и карат. Знаят, че като ги спре, си носят готови пари.

И след това отиват при Калфин да плаща за болни и нетрудоспособни. Колко инвалиди имаме в следствие на катастрофи – средно по десет хиляди на година произвеждаме. Москов нека да направи една справка в Министерството на здравеопазването за лечението от катастрофи. Аз съм сигурен, че стотици милиони, не десетки, а стотици милиони се харчат за това, стотици“, казва още Борисов.

След премиерските заръки вътрешният министър Веселин Вучков призна, че не е изненадан от изтеклия клип в интернет, „защото не е тайна, че е ежедневие“.

"Тук наистина напълно споделям тази идея да има видео заснемане на абсолютно всички проверки от страна на "Пътна полиция”, защото дори да намалим броя на проверките, ако те са видео заснети, очевидно елиминираме изобщо елемента корупция и корупционно поведение на служителите. Така че по-добре да предприемем този риск и да ги сведем до по-малко тези проверки, но да са видео заснети“, посочи МВР шефът.

Той призна в разговора със своите колеги в МС, че заснетият полицай е поискал да напусне работата си, като по този начин получи полагащите му се възнаграждения според закона. „Иска да напусне доброволно и да си вземе обезщетенията – нещо, което, разбира се, няма да се случи“, закани се Вучков.

Темата на правителственото заседание завършва с нови заръки на Бойко Борисов към подчинените му министри:

"Затова като слезете, ще помолите всеки човек да знае, че ако не се заснема от началото до края вземането или неговото нарушение, няма право да му съставят акт. Няма право. Да извика, ако някой е в нарушение – например, спират министър пиян, а нямат право да го санкционират по нашата с теб заповед, защото трябва да се заснема. Тогава викат, оборудваният автомобил идва, спира, заснема цялата проверка, издаването на акта и си заминават. В смисъл – когато е видно, че някой криволичи или е извършил престъпление, или е крадец, задържат го и вече си действат по другата процедура“, завършва Борисов.

Още новини от България четете в Dnes.bg

 

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Zdravko ( преди 9 години )
    Nikoga ne si davam kontrolniq talon,a kazvam che sum go zabravil.. kato proverqt v sistemata si i vidqt che ne e vzet..ostavat s prust v usta,zashtoto mi pishat fish za zabraven kontrolen talon, koito e 10lv. Moje da e plitkoumno,no aktove nqmam ot godin.
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Joko ( преди 9 години )
    Тяхното не е рекет, а алтернатива - по-добре 10 лева на ръка, отколкото да ми вземат талона, да ми вземат талона, да ходя да плащам 10 лева на държавата, която ще изхарчи тези 10 лева по много по-лош начин...
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    катсашмат ( преди 9 години )
    От днес ,щели да им пускат къртици на полюцаите,демек ще ги пробват кой е склонен да взима сухо.Аз в последните години имам 3 фиша и няма да им ги плащам на гадовете,като минат 5 години ше ме хванат за макарите.....абе за тези горски никакъв фандък вече,то това полицаи ли са ,некакви дебели тюфлеци,егати и измекярите прости.
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    FastDriver ( преди 9 години )
    Ти хубаво ще платиш онлайн, но талона как ще си го вземеш онлайн?
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ами ще виси, човека е ***!От къде да знае за тези плащания!
  • #6
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Глоби и задължения към КАТ могат да се плащат онлайн, ако имаш открита разплащателна сметка и електронно банкиране. Става за секунди. Ти като искаш си виси на опашки.
  • #5
    9 rate up comment 2 rate down comment
    до ревльото ( преди 9 години )
    Ама ако искаш...полицайЧЕТАТА да са на бонусна система... взимат по 400-500 лв. и другото от "бонуси" (рушвети)..хем няма да "ревем"..хем те ще заработват стабилен доход!
  • #4
    0 rate up comment 20 rate down comment
    а сега де ( преди 9 години )
    Сега май ще ревем с крокодилски сълзи, като ни се убие един ден в КАТ, вместо да изкараш някой лев, ти ще си вземеш почивка за да се редиш. И вместо да минеш 20лв, ще даваш 100-200 плюс точките и загубата на един ден. Но както се казва, човек сам каквото си направи , никой не може да му го направи. АААА и ако някой се изпусне да предложи, току виж се озове с белезници и в добрия случай с условна по-късно
  • #3
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ама преди да ти дадат плеийстешъна, трябва да си вземеш няколко книжки за оцветяване.
  • #2
    27 rate up comment 0 rate down comment
    NFS! ( преди 9 години )
    За PlayStation-а не ти трябва книжка!