IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новите отличници на Euro NCAP

Tesla Model S, Skoda Fabia, Nissan Pulsar и BMW 2 Series Active Tourer с 5 звездички от краш-тестовете

Новите отличници на Euro NCAP

Четири нови модела автомобили записаха максималния резултат от краш-тестовете на Европейската независима организация Euro NCAP. Това са Tesla Model S, Skoda Fabia, Nissan Pulsar и BMW 2 Series Active Tourer.
Новите отличници на Euro NCAP
Напълно електрическият модел на американската компания Tesla записва сравнително висок резултат в категорията за защита на възрастните купето - 82% от максимални 100. В категорията за защита на децата в купето резултатът също е приличен - 77%. Тестът с пешеходци генерира 66%, а оценката за електронни системи за сигурност е 71%. Сравнени с автомобили от сходен ценови клас, постигнатите от Model S резултати не са сред най-високите, но са достатъчни за получаването на максималните 5 звездички от тестовете.
Новите отличници на Euro NCAP
При новия функционален модел на BMW резултатът също е максимален - 5 звездички. А оценките в отделните категории са 84% за защита на възрастните пасажери, 85% за защита на децата, 60% за защита на пешеходци и 70% за електронни системи за сигурност.
Новите отличници на Euro NCAP
Новото поколение Skoda Fabia показва почти аналогични резултати - 81% за защита на възрастните пасажери, 81% за защита на децата, 69% за защита на пешеходци и 69% за електронни системи за сигурност - и също постига 5 звездички.
Новите отличници на Euro NCAP
При новия модел на Nissan в така наречения "голфов клас" резултатът също покрива нормите за максималните 5 звездички - 84% за защита на възрастните пасажери, 81% за защита на децата, 75% за защита на пешеходци и 68% за електронни системи за сигурност.
Новите отличници на Euro NCAP
Не толкова добре обаче се представят два други изпитани наскоро автомобила - Suzuki Celerio и Renault Megane Hatch. Японският модел покрива едва 3 звездички, тъй като показва слаби резултати в категориите за защита на възрастните пасажери и електронните системи за сигурност. При обновения Megane оценката е 4 звездички, най-вече заради електронните системи за сигурност.
Новите отличници на Euro NCAP
Новите отличници на Euro NCAP
Изпитаните автомобили са подложени на новите, по-строги изисквания на организацията, които изискват колите да имат система за автоматично аварийно спиране. В противен случай максималната оценка, която могат да получат е 4 звездички.

Автомобилите се подлагат краш-тестове, при които се блъскат челно, странично и отзад. Челният удар с покритие 40% се извършва в стена с широчина 1 метър. Скоростта е 64 км/час. За страничния удар се използва повърхност с широчина 1.5 метра, която нанася удар във вратите със скорост 50 км/час. Прави се и още един тест със страничен удар. Той се извършва със скорост 29 км/час, но покритието е едва 254 мм, като има цел да имитира удар в стълб.

Тестът, който имитира сблъсък с пешеходец, се извършава с 40 км/час. Изпитанията на електронните системи протичат на полигон. В купетата на колите се поставят четири манекена - два на възрастни отпред и два на деца отзад.

Снимки: Euro NCAP

Още краш-тестове вижте ТУК

0 от 500