IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-нелепите имена на автомобили

По света се предлагат много модели с направо абсурдни названия

Най-нелепите имена на автомобили

На автосалона в Женева през март тази година бе показан яркия и стилен концептуален модел Mazda Hazumi. Малцина обаче знаят, че Hazumi всъщност е разновидност на полутвърдо сирене. С това име Mazda спокойно може да участва в класацията за най-нелепи и дори безумни названия на модели на автомобили.
Най-нелепите имена на автомобили
Все пак не може да се отрече, че през последните години маркетолозите на големите компании и концерни успяват да избегнат подобни имена. В света обаче има повече от 30 производители, които предлагат над 100 модела и е много трудно техните названия да звучат удачно нявсякъде по света. Затова и не всички опити да бъде „кръстен“ даден модел се увенчават с успех. Някои от тях дори предизвикват бурен смях.
Най-нелепите имена на автомобили
Споменатото вече Hazumi (или сирене) отлично се „връзва“ с модела на друг японски производител – Suzuki Celerio, който през 2012 г. смени на пазара Alto. Всъщност Celerio на английски означава целина, което може и да привлече някой любител на здравословната храна.
Най-нелепите имена на автомобили
В историята обаче има и по-нелепи и смешни имена на автомобили. Сигурно сте чували за Chevrolet Nova, който се произвежда през 60-те и 70-те години на миналия век от концерна General Motors. В латиноамериканските държави Nova се превежда като „не върви“, което се оказва и факт. Автомобилът така и „не тръгна“ на пазара и претърпя пълно фиаско.
Най-нелепите имена на автомобили
Отново през 70-те години на XX век се появява доказателство, че специалистите от компанията Opel не познават някои специфики на испанския и на португалския езици. Те кръщават своя модел Ascona на живописна област в Швейцария. Само, че в испанския уличен жаргон това значи женска гърда. За разлика от Chevrolet Nova дори подобна асоциация не оказва негативно влияние върху продажбите на Ascona. А е напълно възможно дори да някои да е било и допълнителен стимул.
Най-нелепите имена на автомобили
Друга неловка ситуация се получава отново от асоциации с испанския език, но с японски модели - Nissan Laputa и Mitsubishi Pajero. Едва ли в испаноговорящите държави някой ще иска да се вози на „проститутка“ (Laputa) или още по-зле – на „онанист“ (Pajero). За да излязат от ситуацията, в Mitsibishi сменят името на модела си за държавите с испански език. И там той се продава като Montero.
Най-нелепите имена на автомобили
В подобна ситуация изпадат и в Chevroelt със своя Trax, който дебютира през 2012 г. В повече от 140 държави той се предлага с оригиналното си име, но за рускоговорящите страни се налага промяна. Причината е, че „трах“ на руски език е в основата на една доста неприлична дума. Затова и се стига до намесата на маркетолозите, след която Trax е превърнато в Tracker.
Най-нелепите имена на автомобили
Креативен подход демонстрират и във Ford, където през миналия век съвместно с Mazda разработиха спортното купе Probe. Какво не му е наред на това име – ами означава „медицинска сонда“. Не особено приятно, но пък и като цяло този модел не се представи особено успешно на пазара.

Снимки: Производителите

0 от 500