IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пет модела, с които се разделяме

Автомобилите отидоха в историята през изминаващата година

Пет модела, с които се разделяме

Настоящата 2014 година се оказа последна в живота на някои модели, записали сериозни резултати на световните пазари. Представяме ви 5 автомобила, чието производство ще бъде спряно завинаги. А тяхното място ще бъде заето от нови и различни возила.

Land Rover Freelander

Пет модела, с които се разделяме
В настоящия си вид компактният кросовър от премиум-класа бе пуснат в производство през 2006 г., но всъщност се сглобява още от 1997 г. За своето съществуване Freelander се предлагаше в няколко версии – с 3 или с 5 врати, с твърд или с мек покрив, с бензинови или дизелови мотори с мощност между 150 и 240 к.с., както и с предно предаване, или със задвижване 4х4.

Феновете на Land Rover първоначално не разбраха, че именно излизането на новия Discovery Sport слага край на живота на Freelander, който официално бе свален от производство още в началото на октомври. Новият модел обаче обещава да създаде още по-високи стандарти с сегмента.

Suzuki Grand Vitara
Пет модела, с които се разделяме
Първото поколение на компактния японски кросовър бе показано още през 1997 г. На вътрешния пазар автомобилът бе известен като Suzuki Escudo. Технически моделът представляваше всъдеход на рамна конструкция със задно предаване с допълнително превключване към предния мост.

Японците използват името Vitara едва при второто поколение на модела, което е показано през 2005 г. За разлика от предишната генерация, задвижването към четирите колела става постоянно, като се появява и блокировка на междуосевия диференциал и понижаващи предавки на трансмисията.

Съдбата на модела стана ясна през септември тази година, след като вице-президентът на Suxuki Тошихиро Судзуки заяви, че компанията ще залага на SX4 S-cross като основен модел при кросовърите. А допълнително ще се появи компактен всъдеход със старото име Vitara.

Mercedes SLS AMG
Пет модела, с които се разделяме
За първи път суперколата Mercedes SLS AMG бе показана на автосалона във Франкфурт през 2009 г. Спортната машина се предлага с 6.2-литров V8 мотор с мощност 571 к.с., който работи в комбинация със 7-степенна роботизирана скоростна кутия с два съединителя.

Характерна черта за SLS са вратите тип „чайка“. Производството на модела бе прекратено през май 2014 г., като негов приемник трябва да бъде показания на автосалона в Париж през октомври Mercedes-AMG GT.

Subaru Tribeca

Пет модела, с които се разделяме
Производството на големия кросовър на Subaru стартира през 2005 г. Това бе модел със 7 места, в чиято основа бе Legacy с 3.0-литров двигател и задно предаване. Второто поколение на Tribeca се появи само две години по-късно, като вече разполагаше с мотор с обем 3.6 литра.

В крайна сметка японската компания прекрати производството на модела през януари 2014 г. От Subaru официално обявиха, че съвсем скоро всъдеходът ще получи заместник в гамата на марката. Какъв обаче ще бъде той, засега остава в тайна.

Nissan Qashqai+2
Пет модела, с които се разделяме
Компанията Nissan официално представи версията със 7 места на стандартния Qashqai през 2008 г. При него разстоянието между двете оси е със 135 мм повече от стандартния модел, като освен това има разлики в геометрията на каросерията и в решетката на радиатора. Това е увеличило общата дължина на машината с 211 мм, а височината при последния ред седалки с 38 мм.

Що се касае до двигателите, те са еднакви и при двата варианта. След излизането на новия Qashqai в началото на 2014 г. бе взето решение да се спрат производството и продажлите на Nissan Qashqai+2. Основната причина е, че малко по-големият като размери X-Trail ще се предлага и във версия със 7 места.

Снимки: Производителите

0 от 500