IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi подготвя влизане във Формула 1

Производителят може да стане партньор на Red Bull от 2016 г.

Audi подготвя влизане във Формула 1

Успехите на Audi в автомобилния спорт през последните години карат ръководството на компанията да се замисли за участие в шампионата на Формула 1. Засега това са само слухове, но според изданието Auto Express подобен ход е напълно логичен и очакван.
Audi подготвя влизане във Формула 1
Болидите на Audi триумфираха в 13 от последните 15 състезания „24 часа на Льо Ман“, а през тази година заводският тим на компанията спечели и отборната надпревара в шампионата за туристически автомобили на Германия (DTM). Сега германците са готови да оставят всички тези спортни програми на друга компанията от Volkswagen AG – Porsche, и да атакуват най-елитната автомобилна надпревара.

Според информацията на изданието в Audi ще подкрепят тима на Red Bull. Това ще стане през 2016 г., тъй като за следващия сезон отборът има договор за доставка на двигатели с Renault. Производителят от Инголщад още през 2010 г. подкрепи предложението на Международната автомобилна федерация (FIA) за използване на 4-цилиндрови турбо-моторо в шампионата на Формула 1.

Друга важно решение на Audi, което подкрепя твърденията за евентуално участие във Формула 1, е привличането на бившия шеф на Scuderia Ferrari Стефано Доменикали. Специално за италианския специалист бе създадена напълно нова длъжност в Audi, но се твърди, че идеята на немците е била именно той да разработи стратегия за участие в най-реномираното автомобилно първенство.
Audi подготвя влизане във Формула 1
Участието на Audi, естествено, ще стане с благословията на WV Group, чийто шеф Фердинанд Пиех е в много близки отношения със собственика на Red Bull Дитрих Матешиц. В момента Red Bull е основен спонсор на Audi в шампионата DTM, като се очаква през 2016 г. двете компании да си сътрудничат и във Формула 1. Твърди се, че Audi и VW Group вече работят усилено върху 1.6-литров V6 турбо-мотор, който ще бъде предоставен и на тима на Toro Rosso.

От Audi засега категорично отхвърлят подобна възможност. През лятото в официалния акаунт на компанията в Twitter се появи съобщение, с което бе отречено евентуалното участие на компанията във Формула 1 през следващия сезон. До 2016 г. обаче има още доста време...

Снимки: Audi

Тагове: red bull
0 от 500
  • #25
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Audi възнамерява да спре продажбата на хибридния A6. Лансираният през 2011 година модел не намира достатъчно клиенти и производството му ще бъде преустановено.След около три години на пазара хибридната кола е успяла да запише продажби от едва 4000 бройки. Именно заради това, немската фирма е взела решението да не подлага на фейслифт машината, както се случи с останалата част от гамата на A6.A6 Hybrid се задвижва от 2.0-литров бензинов двигател, подпомаган от електромотор за системна мощност от 245 к.с. и 480 Нм въртящ момент. Средният разход на гориво се оценява на 6.2 литра на 100 км пробег.
  • #24
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    През следващите година това се повтаря след това пежо се от тегля. Подобно е сега и при тойота води почти през цялото време и накрая все нещо се случва. В момента тойота е на 1 2 3 място в WEC сериите
  • #23
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Глупости пежо влизат през 2008 с бензин взема второ и трето място през 2009 когато влизат ХДИ Фап Вземат първо второ 6 място. На следващата години и трите коли на клалифацията вземат 3 те места след това водят обедително в продалжение на 20 часа след което едната получава повреда другата мех. проблем
  • #22
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 9 години )
    Дизелите на Алди "мачкаха" благодарение на регулациите толериращи дизела - 3.7 литра турбо дизел срещу 3.4 литра атмосферен или 2.0 литра турбо бензин? На всичкото отгоре безините бяха и с по-тесни рестриктори че да не могат да правят мощност благодарение на обороти. Това не са победи на Алди, това са пародии. Тая година рестрикциите са в енергийното съдържание на горивото за обиколка. Алди пак са с предимство, но въпреки това ядат пердах от Тойота. Технологичното превъзходство e на Тойота.
  • #21
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ха до преди Тойота Ауди се били състезавали сами ха ха.. Първите победи на Ауди са с бензинов V8 състезава се с частни отбори, както и срещу заводските отбори Сadillac Panoz, Chrysler и MG , през 2005г. Ауди вече вкарват дизеловия двигател на R10 TDI. През 2007г. Пежо изкача също с дизелов двигател 908 HDi FAP, но губи надпреварата с Ауди, чак през 2009г. Пежо Вкарват към дизеловата си система и КЕРС и тогава печелят състезанието, но през 2010г. Ауди си връща короната като болидите на Ауди печелят 1-во,2-ро и трето място, по това време другия конглокент е и Астън Мартин. През 2012г. на мястото на отказалите се Пежо влизат Тойота с хибриден болид, но те са победени от хибридния модел на Ауди Audi R18 e-Tron Quattro, който е и първия хибриден автомобил, спечелил 24-часа на Льо Ман а Тойота все още не са спечелили победа над Ауди в 24-часа на Льо Ман. Между другото Ауди не са първите състезавали се с дизелов болид на Льо Ман, но са първите който показват, че дизеловите болиди могат да смачкат бензиновите в състезанията на писта.
  • #20
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Макларън - Хонда - ОК. А вагените къде бяха по това верме - а да - правеха 1.9 тди с предно муахахахахахаха
  • #19
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Говоря за късмета кога имат конглокенция от две годи има тойота преди това 9 години се състезават сами после влиза пежо слет това се отегля. Вярно че пежо печели само една титла но през години които участва печелят серийте за издражливост.
  • #18
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Макларън-Хонда го гърмяха, Хонда сами никога, имат едва 3 спечелени състезания.
  • #17
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    хонда когато гърмяха шампанското във Ф1 вагените и мяудитата правеха само нафтови таралясници с предно - упс - те и сега само тва си правят хахахахаха
  • #16
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Не знам, ама ако направят шампионат за тревокосачки Хонда със сигурност ще гръмнат шампанското накрая.