IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Следващото Audi A8 няма да се нуждае от шофьор

Автомобилът ще има премиера през 2016 г.

Следващото Audi A8 няма да се нуждае от шофьор

Германската компания Audi ще създаде напълно автономна версия на следващото поколение A8. Автомобилът ще може да се придвижва напълно самостоятелно, без намесата на шофьор.
Следващото Audi A8 няма да се нуждае от шофьор
Настоящото поколение А8. Снимка: Audi

Автономният Audi A8, за който се спекулира от началото на годината, бе потвърден лично от Стефан Мозер, ръководител на отдела за нови продукти и телекомуникации в Audi. Пред изданието Motoring той заяви, че компанията му има за цел да пусне на пазара първата напълно автономна кола, като това ще бъде следващото поколение на флагмана А8.

"Системата за безпилотно придвижване е много по-добра от човека. Тя не провежда телефонни разговори, нито пък се заглежда по хубави момичета. Технологията е винаги нащрек", заяви Мозер.

Новината идва само няколко дни след представения от Audi безпилотен прототип RS7. Автомобилът направи пълна обиколка на пистата Хокенхайм, като записа време от 2 минути и 10 секунди.

Серийният безпилотен Audi A8 ще използва подобна технология с камери, лазери и сензори, но тя ще бъде допълнително усъвършенствана. Автомобилът трябва да бъде способен на автономно придвижване не само на затворена писта, но и в трафика на големия град, уточни Стефан Мозер.

Следващото Audi A8 ще бъде представено в края на 2016 година, а продажбите му ще стартират в началото на 2017 г. Към момента няма яснота дали безпилотната версия ще бъде налична по същото време.

Тагове: audi a8
0 от 500