IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Белгийска писта ще съди Infiniti за име на модел

Названието Eau Rouge скара шефовете на трасето за Формула 1 и японския производител

Белгийска писта ще съди Infiniti за име на модел

Пистата „Спа-Франкоршан“, на която всяка година се провежда Голямата награда на Белгия, оспорва правото на компанията Infiniti да използва името Eau Rouge за една от модификациите на седана си Q50, съобщава Bloomberg.
Белгийска писта ще съди Infiniti за име на модел
Това название носи реката, преминаваща край трасето. От френски то се превежда като „Червена вода“, като така се казва и един от най-известните и най-сложни завои на белгийската писта. Още през април тази година правителството на областта Валония, в която се намира „Спа-Франкоршан“, официално е регистрирала правата на марката Eau Rouge в страните от Европейския съюз.

От своя страна Infiniti показа концептуалния Q50 Eau Rouge на автосалона в Детройт през януари. В разработката на модела участва четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел, който дори засне фотосесия със седана именно на завоя с това име (на снимката). По-късно компанията Nissan, която е собственик на Infiniti, подаде заявка за патент на името Eau Rouge в съответните служби в САЩ и Япония.

Очаква се регистрацията на Infiniti да излезе на 4 ноември, като собствениците на белгийската писта веднага ще я оспорват в съда. Според изпълнителния директор на „Спа-Франкоршан“ Пиер-Ален Тибо от Infiniti играят нечестно и просто се опитват да откраднат името от белгийците.

Това съвсем не е първият подобен случай в историята на автомобилните марки, но досега не се е стигало да съд. Компания Ford пусна версия на Mustang Boss 302 с добавка Laguna Seca (б.а. – така се казва една от най-известните писти в САЩ), а BMW предлагаше M3 Lime Rock Pike Edition. В историята си Pontiac има модел Le Mans, а на новия Viper ще се появят очертанията на пистата „Нюрбургринг“.

Снимка: Infiniti

Тагове: infiniti q50 eau rouge
0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Освен това нали знеш че Нентли са участвали на ЛьоМан и са го печелили? Инфинити какви заслуги имат за да стане този завой известен в автомобилния спорт?
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ти от къде знаеш че Бентли не са платили за правото да си кръстят модела така, ако действително тези права са нечия собственост. Навремето Ситроен като си кръстиха модела Пикасо, платиха доволно голяма сума на наследниците на художника.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    Според мен проблема не е в това, че се ползва име на чужда географска област или завой, защото никой не прави проблем за Ферари Калифорния или Хюндай Санта Фе например. Проблема е че Червената вода е емблематично място/име за спорт, в който Нисан/Инфинити нямат и 1 обиколка камо ли някакви традиции. Надали ако бяха кръстили модела Лиеж или Гент белгийците щяха да са против. Даже мисля, че щяха да са поласкани ;)
  • #4
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 9 години )
    Значи европейците могат да крадат европейски имена на завои (Бентли Мулсан, Арнаж), а японците не могат? Ами това е чист расизъм, бе ВАГонетки! Но то от фенчета на марка създадена с декрет на Хитлер какво ли може да се очаква??
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    100% ***, надявам се тъпите белгийски да загубят. Друго си е да си направиш завоя на търговска марка.. примери как са правени такива неща има предостатъчно и никой за нищо не се е съдил, напротив даже това си е добра реклама.
  • #2
    2 rate up comment 8 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    Още като се разбра, че ще кръщават така модела казах, че не може да си присвояват името на легендарен завой от легендарна писта като Спа. Поне да бяха Макларън или Ферри, които имат традиции във Ф1 и в голяма степен са допринесли за известността на Спа, а то макра, която просто е партньор на сравнително нов отбор във Ф1. Виж ако Хонда кръстят модел на друг известен завой-R130 ще е разбираемо - все пак Сузука е тяхна писта или Ферари "Параболика" пак има резон, но тук белгийците са напълно прави
  • #1
    2 rate up comment 8 rate down comment
    да-а-а. ( преди 9 години )
    Те дори и име на кола не могат да си измислят, ако не откраднат нещо от европейците!