IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai разработва компактно купе

В създаването на модела участва и спортното подразделение на компанията

Hyundai разработва компактно купе

Корейският производител Hyundai обмисля пускането на компактен спортен автомобил, чиято разработка вече е стартирала. Той няма да се позиционира като приемник на модела Coupe, произвеждан през периода 1996-2008 г., съобщи операционният директор на компанията Алън Рашфорт пред Autocar.
Hyundai разработва малко купе
„Подобни модели, сред които е и Audi TT, се ползват с огромен интерес веднага след своята поява, но с течение на времето той намалява много бързо. Това е свързано с демографията – хората, които си купуват Coupe, повече не искат да имат такъв автомобил“, обясни Рашфорт.

Предвижда се новият спортен автомобил на корейците да стане глобален модел, като в неговата разработка активно участват инженерите от спортното подразделение на марката Hyundai Motorsport. Именно те работят и върху машините на компанията, участващи в световния рали шампионат (WRC). В проекта са включени и специалисти от подмарката N, отговаряща за „напомпаните“ модели на Huyndai.

Очаква се новият модел да бъде направен в стила на концептуалното купе PassoCorto (на снимката), което бе показано на автомобилния салон в Женева през март тази година. Разработеният от студенти от Европейския институт за дизайн прототип бе оборудван в 1.6-литров би-турбо двигател, развиващ 270 к.с.

Рашфорт допълни, че в момента експертите от подмарката N работят върху „гореща“ версия на хечбека i20, който ще бъде оборудван с модернизирания 1.6-литров турбо мотор, използван за Kia cee’d GT и Hyundai Veloster. Мощността на агрегата ще бъде увеличена от 204 на 250 к.с.

„Целта пред Hyundai е до 2017 г. да пусне 22 нови автомобила. Един от първите ще бъде компактен кросовър, който ще излезе най-късно до 2 години“, разкри още Рашфорт. И допълни, че по това време той няма да работи за компанията. В началото на следващата година топ мениджърът ще напусне Hyundai, за да заеме ръководен пост в Nissan.

Снимка: Hyundai

0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Колега, казали са че е свързано с демографията, че хората, като си купят купе, и обикновено до времето за смяна на колата (5-6-7 години) са в друга демографска група, разбирай жена и деца, и няма да си купят второ купе. :) Иначе до това време тийнейджърите са пораснали, така че не виждам как точно е свързано с намаляване на интереса, ама не съм специалист, сигурно има нещо.
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    "хората, които си купуват Coupe, повече не искат да имат такъв автомобил" - нещо се е изгубило в превода явноне вярвам да казват ми колата ни е гадна и който си купил не е повторилче хюндай купе не е най-страхотния автомобил да, ама не е толкова зле