IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кабриолетите влизат в Червената книга

Продажбите на автомобили без покрив намаляват стремглаво, което ги превръща в изчезващ вид

Кабриолетите влизат в Червената книга

Кабриолетите губят стремглаво позициите си на пазара, като само за изминалите няколко години продажбите им са се сринали двойно, съобщава Automotive News, позовавайки се на данните на Autofacts, подразделение на компанията PricewaterhouseCoopers.
Кабриолетите влизат в Червената книга
Volkswagen Eos няма да има наследник

Докато през 2007 година на основните пазари на този тип автомобили - Европа и Северна Америка, са били продадени 827 000 кабриолета, то през 2013 година броят им е намалял до едва 444 000. Пазарният дял на тези автомобили също се е сринал почти двойно - от 5,4% през първата половина на 2007 година до 3,3% през първото шестмесечие на 2014 г.

Според анализатори намаляването на популярността на кабриолетите се дължи най-вече на появата на новите любимци на търсачите на автомобили - кросовърите. Техните продажби се увеличават непрекъснато (само през 2013 г. в Европа и Северна Америка са продадени 7,8 млн.), което кара повечето компании да пускат нови проходими модели, спирайки от производство популярните си навремето кабриолети.

Именно това прави и най-големят автомобилен производител в Европа Volkswagen Group, който вече обяви спирането на модела си с твърд покрив Eos.

"Продажбите на кабриолети спаднаха рязко. В момента компанията ни предлага 12 открити модела, някои от които се представят доста добре на пазара. Със сигурност обаче мога да кажа, че марката Volkswagen няма нужда от повече от два такива автомобила в гамата си", заяви пред Automotive News изпълнителният директор на германския концерн Мартин Винтеркорн.
Кабриолетите влизат в Червената книга
Peugeot също се отказа от създаването на наследник на 207CC

Според Матиас Майер, анализатор от компанията Research Fellows, основна роля за изчезването на кабриолетите са изиграли и все по-популярните панорамни стъклени покриви, които производителите вече предлагат за почти всеки свой автомобил.

"Тези покриви дават същото усещане за простор и близост до природата, но без да ни лишават от място за багаж", споделя Майер.

Сриващите се продажби вече оставиха своя отенък и върху индустрията. Основният доставчик и производител на покриви за кабриолети Webasto, който държи 49% от пазара, вече затвори няколко свои съоръжения. Други две големи компании - Magna CTS и Valmet, притежаващи съответно 34% и 15% пазарен дял, също са изправени на ръба на оцеляването. А светлина в тунела не се вижда.

Низходящата тенденция при продажбите на кабриолети ще се запази и през следващите години, тъй като клиентите вече имат различно разбиране за атрактивност. Сега на мода е да бъдеш еко, което дава добри перспективи пред автомобили като BMW i3, пише изданието.

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 3 rate down comment
    RRE ( преди 9 години )
    Tozi kabrio s tvard pokrim i goliam bagajnik go ima ot 2007 godina.Kazva se focus CC.530 litra.Povtariam 530 litra bagajnik
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    не забравяйте новата mazda mx 5. тъкмо я представиха в париж, според мен ще е голям успех.
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Няма ли някоя фирма да инвестира в развитието на технология която позволява на кабриолета да не използва толкова място???толкова ли е трудно баси. Аз съм си навитак на един кабриолет с твърд покрив и голям багажник.Супер ше е
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 9 години )
    Разбрахме, че си фен на translate.google.com.А Класика, не си прав! Има и други интересни кабриолети като Mercedes SL, BMW 3, Bentley Azure, Nissan 300ZХ и може би още 2-3 по-екстравагантни екземпляра.
  • #3
    6 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    The Volkswagen обяви, че припомня 1,1 милиона. автомобили в САЩ и Китай, поради проблеми с окачването, което може да доведе до инцидент. В САЩ припомни, 442 265 превозни средства, в това число 400 602 Jetta MY2011-MY2013 и 41.663 Beetle и Beetle Cabrio MY2012-2013. Също така припомни 126000 превозни средства в Канада и 581 090 коли в Китай.Проблемът е бил идентифициран в случай, че някой от тези модели има влияние върху предната или задната страна. След това е възможно, че задната торсионна греда окачване изоставаше оръжие може да се повреди, ако не се открие рано, тогава те биха могли да се счупи по време на шофиране, предизвикало спирането да се срине.The VW ще проверява всички коли, които припомня изоставаше ръцете и всички ще бъдат разположени върху метална плоча (лист), който ще направи пукащ звук, ако счупена ръка в бъдеще, предупреждават водача. В автомобилите на изоставаше ръцете са били повредени, сменете торсионна греда.Досега VW знае злополуки или наранявания, свързани с този проблем, ремонтите се извършват без разходи за собствениците.
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    KLASIKA ( преди 9 години )
    Защото кабриолета беше вече измислен !!!Останолото е пародия.....https://imageshack.com/i/ip8M6rnbj
  • #1
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Нормално. Кой иска да му влиза прахоляк в купето, да му духа в ушите и слънцето да го напича? Да не говорим за рисковете при преобръщане.