IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Citroen спечели титлата във WTCC още при дебюта си

Французите натрупаха аванс от близо 300 т. два кръга преди края на шампионата

Citroen спечели титлата във WTCC още при дебюта си

Отборът на Citroen спечели предсрочно световната титла в шампионата за туристически автомобили (WTCC) още през първия си сезон в надпреварата. Това стана на състезанието в Шанхай (Кит), след което френският тим натрупа близо 300 точки аванс пред Honda.
Citroen спечели титлата във WTCC още при дебюта си
Първият манш на състезанието бе спечелен от Хоре-Мария Лопес (Арж), който е начело в класирането при пилотите. На финала той изпревари съотборника си Ма-Цин Хуа (Кит), който във второ поредно състезание пред собствена публика показва отлични резултати. Трети и четвърти финишираха други двама пилоти на Citroen – Иван Мюлер (Фр) и 9-кратният световен шампион на рали Себастиан Льоб (Фр).

Доминацията на френския отбор бе нарушена във втория манш, където победител стана Мехди Бенани (Мар, Proteam Racing) с Honda. Той даде едва 10-о време в квалификациите, но според правилна на WTCC стартовата решетка „се обръща“ и така мароканецът стартира от пол-позишън. Благодарение на Бенани автомобил на Honda записа първа победа в шампионата тази година.

Битката за второто място бе много оспорвана, като при инциденти пострадаха няколко автомоила, в това число и този на Иван Мюлер. В крайна сметка втори финишира Тиаго Монтейро (Порт, Honda Team), а трети остана победителят от първия манш Лопес.

В генералното класиране аржентинецът има 384 т., докато Мюлер е с 291, а третият – Льоб, има 251 т. До края на надпреварата има 2 състезания – в Япония и в Макао, като победителят може да вземе общо 100 т. Това почти сигурно означава, че Хосе-Мария Лопес ще стане шампион при пилотите.

Снимка: Citroen

Тагове: wtcc
0 от 500
  • #5
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Как спечелиха безапелационно като ситроени в втория манш стартираха от 6 позиция. Не се представиха по добре от ситроен но със сигурност се представиха по добре от хонда. Хондите буквално се разпадаха по време на състезание капаци брони счупвания по окачването и двигателя, и после фен групата на хонда " ФИА мафия новите правила създадени за ситроен. Колко за ситроен толкова и за останалите. Просто франсетата знаят как да го правят
  • #4
    3 rate up comment 10 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Баво за Лада, които първото състезание в Китай спечелиха безапелационно. Освен това Лада показаха много по-добри автомобили от Ситроен, Хобда и всички взети заедно, които скоро ще бъдат на пазара. Вярно, че Рено има пръст в цялата работа, но все пак без Путин това нямаше как да стане възможно. Браво и на Владимир Владимирович!
  • #3
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Браво! Много кефят.
  • #2
    11 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ситроен навсякъде разбиват конГЛОКенцията. Не знам как им се носи слава на "чупещи се френски коли".
  • #1
    22 rate up comment 4 rate down comment
    L. ( преди 9 години )
    Честито на Ситроен! Навсякъде показват, че са фактор.