IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Инвестициите удвоиха загубата на Tesla

Компанията планира да построи в алианс с Panasonic нов мегазавод за батерии

Инвестициите удвоиха загубата на Tesla

Инвестициите удвоиха загубата на Tesla
Tesla Motors инвестира усилено в нови производствени бази, за да отговори на засиленото търсене. Снимка: Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla Motors отчита загуба от 61,9 млн. долара през второто тримесечие заради активна инвестиционна дейност, пише CNBC. Същевременно приходите почти се удвояват до 769 млн. долара.

През същия период миналата година компанията реализира загуба от 30,5 млн. долара и приходи от 405,1 млн. долара, предава Bloomberg.

Първоначалната реакция на инвеститорите беше смесена, като цената на акциите нарасна, след това падна и отново се покачи леко. В крайна сметка книжата на компанията затвориха сесията със спад от 2,5% при 223,30 долара за акция в редовната сесия. В следборсовата сесия спадът се задълбочи с още 3,2% до 216,16 долара за ценна книга.

Загубата се дължи на ускореното разширяване на инвестициите във фабриката във Фримонт, която произвежда Model S, а от идната пролет ще сглобява и Model X. След разширяването заводът вече може да произвежда до 1 000 електромобила на седмица, като капацитетът му ще се удвои до края на следващата година. Tesla очаква да продаде около 35 хил. седана Model S през 2014 г.

Tesla произведе рекордните 8 763 електромобила Model S през второто тримесечие и продаде 7 579 коли, като обаче не успя да отговори на увеличеното търсене в Северна Америка и Европа. Компанията очаква да продаде около 7 800 коли през третото тримесечие. След разширяването на фабриката се очаква броят на продажбите почти да се удвои до над 13 хил. през четвъртото тримесечие.

 Производителят очаква да инвестира до 950 млн. долара през тази година, като „леко“ повиши инвестициите си за увеличаване на производствения потенциал и за завода за батерии.

Tesla Motors очаква да сглоби общо над 60 хил. автомобила през 2015 г., след като осъществи големи инвестиции за разширяване на завода си във Фримонт през тази година.

Освен това компанията ще финансира между 40 и 50% от нов мегазавод, за да може да произвежда по-евтини и по-ефективни батерии за своите електромобили. Стойността на фабриката, която трябва да отвори през 2017 г., е изчислявана на 4-5 млрд. долара.

Японският технологичен гигант Panasonic също ще участва в изграждането на мегазавода, като ще финансира между 30 и 40% от строежа му, обяви в четвъртък изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск. Той потвърди, че компанията разглежда терен край Рено, Невада, за изграждането на фабриката, но добави, че компанията все още води преговори с няколко щата и ще избере мястото на инвестицията си по-късно през годината.

Първоначалната цена за построяването на фабриката ще бъде по-ниска от 4 млрд. долара, като разходите ще се увеличат до 5 млрд. долара, докато тя достигне пълния си производствен потенциал към 2020 г.

Още автомобилни новини с икономическа тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    RRE ( преди 9 години )
    I Toyota sa osnoven akcioner v Tesla, dori predi germancite. I zavoda v USA na tesla e bivshia zavod na Toyota.
  • #6
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ами те германците са прости и затова преди време са инвестирали в Тесла и сега са основен акционер.
  • #5
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Не само най-добрата електроника е японска,но и най-добрите коли,разбира се.И най-технологичните.
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Германците нямат никаква електроника и батерии.А батериите са много рентабилни и търсени,все пак не сме 19 век. Но германците ги купуват от японците,както и електрониката.Най-добрата електроника е японска. А на теб май ти отмениха бана,затова пак се опитваш да убеждаваш хората тука.Хаха
  • #3
    3 rate up comment 6 rate down comment
    до Japan cars ( преди 9 години )
    Само батерии нямат германците (вече) (нерентабилно е).Всичко друго имат и то най-доброто, също най-добрата електроника.
  • #2
    28 rate up comment 22 rate down comment
    Japan cars ( преди 9 години )
    А кога германците ще си помислят за подобни автомобили,а да не говорим за подобни инвестиции. И защо Тесла строи алианс с Панасоник - японски технологичен лидер,а не с германски,а то германски няма хаха. Германеца или копира от японеца или купува електрониката от него.
  • #1
    19 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Кога Руснаците ще си помислят дори за подобни автомобили, а да не говорим и за подобни инвестиции!!!