IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo S60 - безопасният спортист на пътя

Тествахме седана на шведите с новото семейство двигатели DRIVE

Volvo S60 - безопасният спортист на пътя

През миналата година Volvo обнови цели 5 свои модела, като тогава промените засегнаха не само външния вид, но и моторите им. Някои от тях съвсем наскоро получиха и двигатели от семейството DRIVE, на които скандинавският производител ще разчита за бъдеще. Един от тях е "спортистът" на марката S60, който имахме възможност да тестваме с новия агрегат.
Volvo S60 наистина е безопасният спортист е на пътя
Новият дизайн на S60 определено подчертава динамичния и спортен характер на автомобила и неговото осезаемо присъствие на пътя. То се подчертава от новите предни фарове, за които инженерите на Volvo твърдят, че докато са ги проектирали, са черпили вдъхновение от очите на вълк. Сред новите елементи са също така по-широката решетка, новите дневни LED светлини и нестандартните задни габарити.

В сравнение с предишната версия на модела средните дюзи за измиване на прозореца са преместени под предния капак на автомобила и вече не се виждат. Изчезнал от погледа е и радарът на предната решетка на автомобилите. Той е боядисан в черен гланц, който на практика го прави невидим. Хромираната рамка на предната решетка вече я няма, а емблемата на автомобила е уголемена.
Volvo S60 наистина е безопасният спортист е на пътя
"Да превърнем шофирането в хоби", е слоганът на модела. И действително всички уреди в салона на Volvo S60 правят впечатление с удобното си разположение. Промените в интериора включват нови цветове на тапицерията, иновативни дървени апликации, метални рамки около въздуховодите и светлинните контролни инструменти. Голямата новост в интериора са спортните седалки, както и превключвателите на волана, чиято цел е да улеснят шофирането на големи разстояния. 
Volvo S60 наистина е безопасният спортист е на пътя
Новият приборен панел с адаптивен цветен TFT дисплей има способността да променя цвета си според режимите. Например в икономичния режим Eco свети в зелено, в режим Elegance осветява в синьо, а в режим Performance - в червено.

Едно от основните предимства на модела е, че неговата динамика може да се определя от шофьора. Той може да избира между четири вида настройки на шасито - Touring, Dynamic, Four-C и Lower Sport. Последното досега се предлагаше единствено за автомобилите от серия R-Design на марката, които са с подчертана спортна насоченост.
Volvo S60 наистина е безопасният спортист е на пътя
Както вече стана дума голямата новост при S60 са двигателите от семейството DRIVE. Те са 4-цилиндрови с обем 2.0 литра и заменят досегашните 5-цилиндрови мотори. Нашият автомобил разчита на дизелов агрегат D4 с мощност 181 к.с. и въртящ момент от 400 Нм, който е на разположение в интервала от 1750 до 2500 об/мин. Разходът на гориво, обявен от производителя, е 4.1 л/100 км. Звучи доста добре поне на теория, предстои ни да разберем дали е така.

Заедно с новата генерация двигатели Volvo въвежда в S60 и нова 8-степенна автоматична трансмисия, която допринася за повишаването на ефективността на задвижването. Скоростна кутия сваля предавките бързо, за да ускори колата по-динамично, но ако натискате газта по-плавно, няма да разберете кога трансмисията превключва предавките.
Volvo S60 наистина е безопасният спортист е на пътя
Всичко това най-добре си личи на пътя, където S60 напълно оправдава големите претенции, с които по принцип излизат на пазара автомобилите на Volvo. Седанът е стабилен на пътя, като благодарение на векторното разпределение на въртящия момент се подчинява безпрекословно на водача си дори при влизане в завои с по-висока скорост. Общо взето автомобилът повече прилича на спортна кола, отколкото на стандартен седан от сегмент D и това е едно от големите му предимства.

Обновеното Volvo S60 разчита и на с новата система за контрол на сцеплението в завой Corner Traction Control, която имитира блокировка на предния диференциал. При влизане в завои с висока скорост се намесва системата за стабилизация Advanced Stability Control, която улавя в най-ранна фаза евентуалната загуба на сцепление на едно или повече от колелата и предотвратява още загубата на контрол върху автомобила с помощта на системите Dynamic Stability и Traction Control.
Volvo S60 наистина е безопасният спортист е на пътя
Друго интересно подобрение в обновените модели на шведите, сред които е и S60, е системата за осветление на пътното платно. Предлаганата като опция технология Cornering light осигурява повече светлина за шофьора в ъгъла, който гледа, когато завива или паркира автомобила. Системата Активни дълги светлини (Active High Beam Control) пък елиминира нуждата от превключване между дълги и къси светлини. Тя прави възможно постоянното каране на дълги светлини, като осигурява оптимално осветяване на пътя за водача, без да заслепява останалите участници в движението.
Volvo S60 наистина е безопасният спортист е на пътя
Тестваната от нас машина бе оборудвана стандартно със система за сигурност City Safety. Тя работи при скорост до 50 км/ч и предпазва шофьора и спътниците му от нискоскоростни сблъсъци. Системата иззема функциите на водача, ако той се е разсеял или задрямал, и предотвратява сблъсък с друг автомобил.

Новата моделна гама на шведския бранд е достъпна с още редица технологии като Защита на пешеходците (Pedestrian detection) , Разпознаване на пътните знаци (Road sign information), Система за активна безопасност, предупреждаваща за наличието на други автомобили в опасна близост (BLIS), Система за следене на трафика (Cross Traffic alert) и други.
Volvo S60 наистина е безопасният спортист е на пътя
Обновеното Volvo S60 вече се предлага на българския пазар, като в зависимост от двигателите и нивото на оборудване цените варират между 53 000 и 80 000 лв.

Снимки: Automedia.bg, Volvo

Тагове: volvo s60
0 от 500
  • #6
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    VOLVO - Very Odd Looking Vehicular ObjectКарах една S60-ка. Не искам повече...
  • #5
    29 rate up comment 4 rate down comment
    Nev ( преди 9 години )
    "От беемве ли са откраднали скоростния лост? "Нововност, направо си представям, как дизайнерите на Волво са се промъкнали в тъмни доби на някой паркинг, разбили са БМВ-то, и със злост са изстръгнали скоростния лост, за да го копират и използват в тояно тоя модел! Сигурен съм, че и иньинерите им през това време, са ги покривали в тъмното, да не дойде някой и да ги изненада неприятно! Много хитро между другото!Други сценарии да имаш? :)
  • #4
    30 rate up comment 1 rate down comment
    razgradski pop ( преди 9 години )
    "Разходът на гориво, обявен от производителя, е 4.1 л/100 км. Звучи доста добре поне на теория, предстои ни да разберем дали е така."...е и ??
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    ама волво много обичат тоя дизайн на централната конзолана първата 60-ка имаше 3 врътки и останалото празно сега като са го понапълнили изглежда прилично
  • #2
    6 rate up comment 24 rate down comment
    нововнос ( преди 9 години )
    От беемве ли са откраднали скоростния лост? Иначе не е зле, като за Волво. Определено не създава впечатление на спортист на пръв поглед. Повече мяза на Ситроен С5 отзад :)
  • #1
    21 rate up comment 2 rate down comment
    :) ( преди 9 години )
    Моделът ми харесва, особено след фейслифта, макар че V60 изглежда дори по-добре.Иначе мисля, че двигателите се водят Drive-E.