IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов иск срещу General Motors бе заведен в САЩ

Претенциите срещу концерна могат да надминат $10 млрд.

Нов иск срещу General Motors бе заведен в САЩ

Нов колективен иск срещу концерна General Motors бе заведен в сряда във федералния съд в Манхатън. Той е от 658 души, които твърдят, че са попаднали в пътнотранспортно произшествие заради проблеми със запалването на техните автомобили, съобщава New York Times.
Нов иск срещу General Motors бе заведен в САЩ
Централата на GM в Детройт, САЩ. Снимка: Ройтерс

Именно този проблем – внезапното изключване на двигателя по време на движение, доведе до изтегляне на около 25 млн. автомобила от пазарите. Със случая се зае лично Конгресът на САЩ, а концернът предприе спешни реформи в системата на корпоративното управление и контрола на качеството на производство.

Под новия иск са се подписали и 29 души, които са представители на хора, загинали при катастрофи, причинени от проблема с автомобилите на GM. До момента експертите са установили 54 инцидента, при които смъртта си са намерили 13 души. Оказва се, че в концерна са знаели за проблемите още от 2004 г., но не са предприели никакви мерки, за да ги отстранят.

Още през юни жителка на Калифорния подаде съдебен иск срещу GM, като обвини концерна в умишлено укриване на нередностите в автомобилите. Скандалът доведе до изтеглянето от пазара на милиони машини на концерна, а загубите до момента са за над 3 млрд. долара. В тази сума влизат 400 млн. долара, които американският производител вече изплати на пострадалите. Като цяло само за второто тримесечие на 2014 г. печалбата на GM се срина с 80%.

Според адвокати загубите на концерна може да надминат 10 млрд. долара. Един от юристите е на мнение, че всеки пострадал заради проблема със запалването трябва да получи минимум по 20 000 долара за всеки ден, прекаран в болница.





 

Тагове: general motors
0 от 500
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Леле, накъде върви тоя свят! Ми какво да кажат тея с дефетна електроника, я абс не сработна добре, я забива муцуна при изпреварване и т.н. и т.н. Тея както са я подкарали, накрая няма да остане кой да продава в САЩ бре. Тва в америката верно си е национален спорт да се съдиш за щяло и нещяло. Приятел веднъж чете инструкция на очила в която пишеше да се внивама когато се слагат очилата да не се извадят очите или нещо такова. Пълно безумие просто
  • #3
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Y ( преди 9 години )
    тойотите и те с многомилионни акции, а вурствагените направо си казват, че скоростните кутии и моторите при тях са консуматив!
  • #2
    16 rate up comment 5 rate down comment
    x ( преди 9 години )
    Пълни *** са тези шевролети ,по добре тойота или vw!
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Сериозни суми!