IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ФБР разследва шпионски скандал във Ford

Концернът уволни един от инженерите си заради шпионаж

ФБР разследва шпионски скандал във Ford

Федералното бюро за разследване (ФБР) обискира дома на бившия инженер на Ford – Шарън Лич, която по-рано този месец бе уволнена по подозрения в промишлен шпионаж, съобщава в. The Detroit News.
ФБР разследва шпионски скандал във Ford
Централата на Ford в Дирборн. Снимка: Ройтерс

Лич е работила повече от 17 години за Ford, но бе уволнена, след като службата за безопасност към концерна я уличи в поставянето на скрити подслушвателни устройства в стаите за водене на преговори в щаб-квартирата на Ford в Дирборн, щата Мичиган.

Агентите на ФБР са иззели повече от 20 улики от дома на Лич. Сред тях са стационарни и преносими компютри, флашки, финансова документация, кредитни карти, снимки, телефонни номера и копия на имейли. Служителите на реда са влезли и в щаб-квартирата на Ford, където са намерили подслушвателните устройства. Сътрудници на концерна пък са им предали различни документи и предмети.

„Ние продължаваме да сътрудничим на ФБР в този случай. Тъй като той още не е приключил, няма как да съобщим каквито и да е данни или подробности, защото те могат да навредят на разследването“, обясниха от централата на Ford.

Адвокатът на заподозряната Лич – Маршъл Таубър, обаче е категоричен, че неговата клиентка не е направила нищо незаконно и действията й по никакъв начин не могат да бъдат определени като „опит за шпионаж“.

„Лич просто е искала да запише преговорите от заседанията, в които сама е участвала, тъй като не е била сигурна, че ще успее да се справи с воденето на бележки на ръка. Трябва да се отбележи, че подслушватели не са намерени в залата за съвещания на ръководния персонал, тъй като тя просто няма достъп до това помещение“, обясни адвокатът.

През 2010 г. федералният съд в Детройт призна за виновен бившия инженер на Ford Майк Ю по обвиненията в промишлен шпионаж. Той бе уличен в копиране на документи, съдържащи техническа информация за електрониката, двигателите и каросериите на разработвани нови модели на концерна. Две години по-късно роденият в Китай служител бе осъден на 6 години затвор и глоба от 12 500 долара.

0 от 500