IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Копирането на дизайна не е от днес или вчера

Още преди около век компаниите са си „заимствали“ външния вид на моделите

Копирането на дизайна не е от днес или вчера

В наши дни свикнахме да виждаме автомобилни компании от Китай, които най-безцеремонно копират външния вид на машини от известни световни марки. Подобна практика обаче не е от днес или вчера, а от преди близо век, съобщава Autoutro.
Копирането на дизайна не е от днес или вчера
В случая става дума за появилия се през 1924 г. Opel Laubfrosch (б.а. – името се превежда като дървесната жаба). Той излиза 5 години преди марката да бъде продадена на General Motors, като се предлага единствено в зелен цвят. Оттам идва и името му.
Копирането на дизайна не е от днес или вчера
Проблемът в случая е, че Opel Laubfrosch се оказва почти еднакъв с излезлия цели 3 години по-рано Citroen 5CV, който се произвежда във Франция и е жълт на цвят. Двата автомобила си приличат до такава степен, че французите подават иск срещу Opel в съда. Жалбата на Citroen обаче е отхвърлена заради разликите в решетката на радиатора и цвета на машината.
Копирането на дизайна не е от днес или вчера
Трябва да се отбележи, че съдът, отхвърлил иска на Citroen, е германски. В крайна сметка важен е пазарният резултат на двата модела. Французите продават 80 000 бройки от 5CV, докато Opel Laubfrosch постига над 120 000 продажби, като в един момент заема 40% от германския автомобилен пазар.

Снимки: Opel, Citroen

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    KLASIKA ( преди 9 години )
    НО стария дизайн беше прекрасен и всички да бяхаедни и същи бяха прекасни!!!Да не говорим,че Гранадата беше прекрасна и Омегата ,пък изобщо не си приличаха!!!че каква прилика между разкошната 5-ца и 123-ката !Бяха чудни времена!а сега се копират ,защото си нямат на идея какво да чертаят н дъската!!!Смотани рапъджийски дизайнерски съвременни ,бездихани мозъци.....но ще се оправи всичко както предрекох!!Дачиа,Шкода и мерцедес вече правят това което го казвам вече 6г.И успеха е факт
  • #6
    7 rate up comment 2 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    За електрониката няма какво да говорим - там жмичките са много по-напред от другите - Самсунг са най-големия производител в света, LG са др. корейци, китайските HTC са основен конКУРент на Самсунг и Епъл. Lenovo, Acer, Asus..изобщо доста са напред. Както преди просто произвеждаха електроника за др. марки, а после им станаха конглокенти така и при колите след време ще стане същото. С достатъчно пари и добра организация всичко се постига. А те пари имат..
  • #5
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    FenIX, скоро тенденцията може да се обърне! По не аз искам такъв китайски смартфоун, нека да си държат ябълките за гъзария!http://***.***.bg/news/222425-първият-холографски-телефон-е-факт-(видео).html
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    А иначе плюем по китайци и корейци, че копирали.
  • #3
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Немска му работа. Фердинанд Порше създаде цяла компания (Фолксваген) с крадени от Татра дизайн и технологии...
  • #2
    27 rate up comment 6 rate down comment
    Nev ( преди 9 години )
    Мддааааа, явно и тогава, както и сега, германските инжинери са се тресяли от пълна безидейност в дизайнерско отношение и са решили въпроса типично по германски, пооткраднали от тук от там!Няма да си признаят я, великите германци, че са безсилни!
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    kgb ( преди 9 години )
    Na tova se kazva promishlen shpionaj:-)