IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Застрахователи ще ни следят как караме

Идеята е примерните шофьори да плащат по-малко от безразсъдните

Застрахователи ще ни следят как караме

Идеята е проста. Защо не сложим по едно устройство във всеки автомобил, което да записва всичко - от скоростта на движение, до силата, упражнявана от шофьора върху педала на спирачката? По този начин застрахователната компания ще получи ценна информация, която ще й помогне да намали рисковете в бизнеса си и да предложи на клиентите по-ниски цени.

Застрахователи ще ни следят как караме
Част от рекламната кампания на застрахователната фирма Alliance24 в Цюрих, Снимка: Ройтерс

Дали идеята ни харесва или не, в ерата на разгорещена и доброволна търговия с лични данни, беше въпрос на време да се заговори и за това, пише сайтът qz.com. Единствената изненада е, че новата система все още не се е наложила на пазара.


Специалисти от най-големия автомобилен застраховател в САЩ – Progressive Insurance, споделят, че са извършили задълбочен анализ на информацията от милиарди изминати километри на своите клиенти. От доклада става ясно, че информация за изминатата дистанция, спирането и частта от деня, в който хората управляват своите коли, носи много по-ценни данни за степента на риска при сключването на всяка застраховка, отколкото традиционните фактори, които застрахователите използват – възраст на шофьора, пол, година и модел на въпросния автомобил.

Средната отстъпка от премиите на Progressive Insurance за клиенти на компанията, които изрично са се съгласили да бъдат следени, е между 10 и 15%.

В бъдеще, ако даден клиент откаже да бъде "наблюдаван", той не само ще плаща много по-висока премия, но е възможно да му бъде отказана застраховка. Анализатори допускат възможността след години застраховката на автомобил да заприлича на процеса по теглене на банков кредит. Ако имаш лоша кредитна история, банката просто ти отказва заем.

В крайна сметка несъгласните да се превърнат в част от кампанията, ще оформят нова ниша на пазара, която ще бъде обслужвана от избрани застрахователни компании. Под “нова ниша”, трябва да разбираме “много скъпо”, се казва още в публикацията на qz.com.

Голямата промяна е на път да се случи, казва Джон Люкър от Deloitte. Базираните на телеметрия застраховки ще наберат популярност, казва Люкър, заради технологиите. Първоначално този тип услуга изискваше монтирането на специален физически модул във всеки автомобил, но следенето вече ще може да се извършва чрез специални приложения за мобилни устройства, които биха могли да се свалят съвсем лесно от интернет.

Софтуерът е много по-достъпен за клиентите, отколкото монтирането на специално устройство под таблото. Той е и по-евтин за застрахователната компания. Английската компания Marmalade вече продава такава мобилна апликация, която някои компании използват при сключване на договори с млади автомобилисти, които се учат да шофират на семейния автомобил. Въпросният електронен модел струва около 100 долара и при всяко прекъсване на договора от страна на клиента, някой от компанията трябва да отиде и да демонтира устройството. Впоследствие то трябва да бъде рециклирано и използвано повторно в колата на друг клиент.

Така или иначе, телеметрията е голям скок за застрахователните компании, тъй като до момента те използваха субективни фактори. Например младите хора са по-лоши шофьори от възрастните, собствениците на спортни коли са по-рискови от тези със скромни комбита, както и че младите мъже се справят по-добре от младите жени (въпреки че ценообразуването по полов признак е нелегално в някои части на света).
 

0 от 500
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    сдад ( преди 9 години )
    А защо застрахователите не ни го купят? да не стане като връзката към нап с кафе машините, да напълнят джоба на фирмата на някой депутат и после да се окаже, че същност било незаконно...
  • #21
    5 rate up comment 1 rate down comment
    баааа ( преди 9 години )
    Бе 200 лева на ден за пари ли ги имате? То било много евтино в България бе...
  • #20
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Може, пич, в затвора и готово. Естествено, че това в БГ няма как да стане.
  • #19
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Една испанска застрахователна компания предлага 50% по-ниски цени за тези, на които не им липсват точки. Идеята е много добра, още повече че тук " Ко прайм ся" не върви.
  • #18
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Не знам кой ги мисли тези неща, но по- тъпо нещо не бях чувал.... Ще ми следи това, ще ми следи онова, както по- надолу видях в коментарите в леглото не искат ли да ни следят.... *** застрахователи!
  • #17
    19 rate up comment 1 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 9 години )
    мога да ви кажа само едно - тва с по- евтините застраховки го забравеееееетееееее!!!
  • #16
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Боинга много добре знаят кой го е свалил, ама никой няма изгода да каже. Омазали са се в лай*а яко всички, ама 300 човека вече ги няма.
  • #15
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Да попитам ( преди 9 години )
    Хамериканците или киевските фашисти свалиха боинга?
  • #14
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Старшина ( преди 9 години )
    Сигурно и докато правим секс ще ни следят и ще ни се обаждат да сменяме позата.
  • #13
    0 rate up comment 2 rate down comment
    BB ( преди 9 години )
    @limonada: tochno kato plashtash max, ti plashtash ne samo sobstveniq si risk, no i riska na nqkoi po-riskow ot tebe, pigmei neshtasten!